Warmtepomp Lemelerveld

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De traditionele cv-ketel is verboden vanaf 2030. Vanaf komend jaar is het aanvragen van een op gas verwarmde ketel bij wet verboden. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle woningen moeten dus over naar een duurzame verwarmingsbron. De optie in plaats van een ketel op gas (CV) is de warmtepomp. Middels de info op deze pagina bekijk jij nuttige info voor een warmtepomp in Lemelerveld. Hoe werkt zo’n systeem? Is het duur of goedkoop? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Lees alle nuttige details en vergelijk direct alle installateurs in Lemelerveld!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Lemelerveld? Aan de hand van de info op deze pagina lees je bruikbare aanbevelingen. Selecteer een item uit onze FAQ en je ontdekt snel het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Lemelerveld?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Lemelerveld?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Lemelerveld

Ben jij er al mee bezig, het aanschaffen van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n duurzame energiebron is nogal gecompliceerd. Hierom is een aangesloten warmtepomp installateur in Lemelerveld noodzakelijk. Het kiezen van een doorgewinterde installateur is net zo relevant als de taakomschrijving. De vakman keurt jouw hele woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Auer warmtepomp). Hoe kies ik een echte warmtepomp-installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat licenties die jou helpen bij het kiezen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Een groot pluspunt wanneer een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV label

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen februari 2023]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Voor welk systeem moet ik gaan? In de praktijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel bekijk je de meest relevante info.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Bron Investering Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride combi Luchtstroom Vanaf €1.300 30 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en All electric Buitenunit €2.500 – €7.000 75 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water All-electric Aardwarmte €13.500 – 17.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Volledig elektrisch Water (grond/rivier) €18.500 of meer 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Dit lucht-lucht systeem haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De installatie combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht als warmtebron. Dit werkt in feite met een buitenunit met ventilator. Deze warmte gaat via leidingen naar de “binnenunit”. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van “gratis” warmte uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 9 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Deze grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zit verschil tussen een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit het grondwater wordt omgezet naar direct inzetbare energie. Denk dan aan energie voor de centrale verwarming en water om te douchen. Prima in te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. De pomp zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Lemelerveld.

Is ons huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatie: oudere en huizen met lage isolatiewaarden dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Model verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C zorgt voor aantrekkelijke opbrengsten. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwjaar: huizen gezet voor 1980 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • HR-ketel: Achterhaalde cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een standalone of hybride warmtepomp?

In de praktijk ontwaren we twee variërende type producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Zoek jij een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Veulen.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp coördineert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, aarde of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €9.500 tot zo’n €18.000 (inc. boring en aansluiten). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de grondwater- en bodem systemen. Het is niet goedkoop, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Vaillant, Intergas, Remeha, Nefit, Atag). Zo’n hybride apparaat kan niet alles zelf doen. De HR-ketel helpt wanneer het erg koud is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in verhouding met een standalone installatie. Een minpunt is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een populaire product is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Lemelerveld

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Lemelerveld

Veel mensen zijn benieuwd: is een warmtepomp duur of goedkoop? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Uitsluitend de prijs van het apparaat is eigenlijk maar het begin. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. En zoals je misschien weet komt de beschikbare subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter nemen de stroomkosten wel toe. Al deze kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Lemelerveld uit te rekenen.

Kenmerk warmtepomp Kosten aanschaf Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1500 €2000 7 jaar
Lucht-water €6000 €2000 €2500 6,5 jaar
Bodem-water €14700 €3500 €3700 11,5 jaar
Water-water €17700 €4000 €5500 18 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Dalfsen?
Over een aantal jaar moet ook jouw huis gasvrij zijn. Nog heel even, en dan moeten veel gezinnen overstappen op elektrisch verwarmen (warmtenet). De 2e kamer geeft (ook in de gemeente Dalfsen) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in februari 2023. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Soms ontvang je 30% of meer van de initiële investering. Tip: subsidie warmtepomp Lemelerveld geldt alleen op types die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen februari 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1600 tot €5650. Het totale bedrag wordt afgeleid a.d.h.v. het type systeem, vermogen (kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke extra kW verdien je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Om een voorbeeld te noemen: de Galletti MCI008HM geeft recht op €1.400,00 subsidie en aangaande de IDM TERRA SW 50 Max H; 810371 ligt dit op €7.100,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Lemelerveld

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen die 0 gas verbruiken zijn toekomstbestendig. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Daartegenover, deze producten verbruiken nog wel het nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De energierekening is dan verleden tijd. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en er zijn voldoende specialisten. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! De zonneboiler ondersteunt jou om je doel te realiseren: een energieneutrale situatie. Vind alles uit over warmtepomp in Eastermar plaatsen.

Warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via ventilatiestromen (lucht), in samenwerking met elektrische energie uit het net. Zodoende kan het product op milieuvriendelijke wijze water voor douche/bad verwarmen. Dat kan dankzij de geïntegreerde compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen de €2900 tot €4400. Het stroomverbruik is aanzienlijk: die bedragen al gauw €300 op de jaarafrekening. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen combineren is het beste idee om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Overijssel.

Begin direct met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen