Warmtepomp Eastermar

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De welbekende CV-ketel verdwijnt vanaf 2021. Vanaf komend jaar is de keuze voor de gasgestookte ketel haast niet meer mogelijk. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Iedereen zal moeten kijken naar een alternatieve bron. Een populair alternatief van een ketel met gas zo’n warmtepomp. Op de info op deze pagina bekijk je tips en adviezen aangaande een warmtepomp in Eastermar. Waar moet ik rekening mee houden? Is het duur of goedkoop? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Doorzoek alle cruciale info en kies een betrouwbare vakman / installateur in Eastermar!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Eastermar? Hieronder lees je bruikbare informatie. Maak een keuze uit een van de onderstaande vragen, en jij bekijkt ogenblikkelijk alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Eastermar?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Eastermar?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Eastermar

Bekijk jij de opties ten aanzien van het laten installeren van een warmtepomp? Vooral de installatie van de warmtepomp is vrij complex. Juist om die reden is een deskundige warmtepomp installateur in Eastermar onontbeerlijk. De zoektocht naar een doorgewinterde expert is net zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De vakman verkent jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check MDV verwarming). Hoe herken je een competente installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene vergunningen die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificering

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-certificering

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? In de praktijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema hieronder bekijk je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werking Bron Kostprijs Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.200 40 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water All electric of Hybride Lucht van buiten €2.500 – €6.000 50 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Bodemwarmte €13.500 – 16.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water All-electric Grondwater €20.000 en meer 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd werken vaak met mechanische ventilatie. De lucht in wc, keuken en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Het lucht-lucht systeem benut warmte uit de ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit (soort airco). De warmte uit de lucht vindt zijn weg naar het binnendeel. De installatie zet de koude lucht (5 graden) dankzij een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp neemt “gratis” warmte uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 9 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Deze grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zijn 2 opties: een open- of juist gesloten systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte opgewaardeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Voor de (CV) verwarming in woningen en om water op te warmen. Compatibel met radiatoren en vloerverwarming. De pomp heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Eastermar.

Is onze woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Soort Isolatie: verouderde en slecht geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager vervult aanzienlijk woongenot. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwtijd huis: huizen opgeleverd voor 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Ketel op gas: De wat oudere CV-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Normaal gesproken onderscheiden we 2 soorten systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Start je liever met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Numansdorp.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, aarde of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €6.000 en €18.000 (inc. boring en aansluiten). Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Vaillant, AWB, Intergas, Remeha, Atag). Een hybride pomp neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel ondersteunt als de vraag naar warmte hoog is, en als er opeens veel warm water nodig is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in vergelijking met een volledig-elektrisch oplossing. Minder fraai is het feit dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een prima toepassing betreft een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Eastermar

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Eastermar

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Louter de prijs van het apparaat is eigenlijk maar het begin. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarbij heb je soms recht op subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle soorten kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Eastermar vast te stellen.

Soort warmtepomp Aanschafprijs Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2500 €1000 €1900 4,5 jaar
Lucht-water €5600 €2200 €2300 6,5 jaar
Bodem-water €14000 €4100 €4400 13 jaar
Water-water €17800 €5100 €5800 16 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Tytsjerksteradiel?
In 2030 moeten we van het aardgas af. Nog heel even, en dan gaan veel gezinnen uitwijken naar elektrisch verwarmen (warmtenet). Onze regering bezorgt ons (ook in de gemeente Tytsjerksteradiel) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Profiteer snel van deze royale subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je 20% tot 50% van de kosten. Advies: subsidie warmtepomp Eastermar is alleen van toepassing op systemen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2100 – €5100. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt is een afgeleide van het model, capaciteit (kW) en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen incasseer je een extra “bonus” van €100. Hoe vraag ik subsidie aan? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Climaveneta MICS-N 0152FFT geeft recht op €4.250,00 subsidie en bij de Galletti MCW 022HL ligt dit op €3.700,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Eastermar

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen die 0 gas verbruiken zijn sterk in opkomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Let op: deze verbruiken veel stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Niet langer betalen voor energie! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en installatiebedrijven vind je overal. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de panelen behouden langer hun rendement. De terugverdientijd wordt zo korter. Ook kan de zonneboiler bijdragen op weg naar een energieneutraal huis. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Wilnis plaatsen.

Warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via lucht (ventilatie) in combinatie met reguliere energie (stroom). Daardoor kan het op duurzame manier water verwarmen. Dit kan door ingebouwde compressors. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen +/- €2750 – €4100. Vergeet niet de verbruikskosten: als basis neem je +/- €330 per 365 dagen. Zonnecellen samen met de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Friesland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen