Warmtepomp Numansdorp

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De welbekende CV-ketel is over een aantal jaren verboden. Over een aantal jaar is het aanvragen van een ketel op gas volledig uitgesloten. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle gezinnen zullen zich oriënteren op een andere manier van verwarmen. De optie in plaats van gas is de populaire warmtepomp. Geholpen door onze vergelijker check jij uitgebreide info over een warmtepomp in Numansdorp. Hoe werkt het? Hoe hoog is de investering? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Vind alle belangrijke details en bekijk de tarieven via een installateur uit Numansdorp!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Numansdorp? Aan de hand van de info op deze pagina vind jij praktische aanbevelingen. Klik op een van de onderwerpen en jij checkt snel verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Numansdorp?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Numansdorp?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Numansdorp

Bekijk jij de opties ten aanzien van de aanschaf van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n apparaat is best wel complex. Hierom is een officiële warmtepomp installateur in Numansdorp cruciaal. Het selecteren van een degelijke specialist is net zo relevant als de taakomschrijving. Hij kijkt kritisch naar jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Hudge verwarming). Waar vind ik een handige installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat certificaten waar je op kunt letten:

 • KvINL certificering

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-erkende bedrijven

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Bekijk altijd of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Voor welk systeem moet ik gaan? Gewoonlijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de bijgaande tabel check je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Mechanisme Bron Investering Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Samen met gasketel MV / binnenlucht Vanaf €1.700 40 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Buitenlucht €5.500 – €6.000 70 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Warmte-grondbron €15.000 – 17.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water All-electric Waterbronnen €18.000 en meer 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt energie uit ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in wc, badkamer en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem haalt de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Deze vernuftige pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een speciale buitenventilator. De warmte uit de lucht wordt overgedragen naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt warmte in de aarde. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 10 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We onderscheiden een gesloten en een open systeem. De warmte uit het grondwater wordt omgezet naar direct inzetbare energie. Onder andere voor de centrale verwarming en warm water uit de kraan. Geschikt voor vloerverwarming en radiatoren. De installatie kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Numansdorp.

Is mijn woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Mate van isolatie: verouderde en matig geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) vervult een hoog rendement. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen gezet voor 1980 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Ketel op gas: Oudere cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Normaliter werken we met 2 verschillende producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Start je liever met een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Start nu ook met warmtepomp installateur Zwartewaal.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De kosten liggen tussen de €6.500 en €21.000 met installatie inbegrepen. Veel van deze full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het kost een flinke duit, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. AWB, Nefit, Vaillant, Remeha, Intergas). De hybride installatie kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel ondersteunt wanneer het erg koud is, en als er opeens veel warm water nodig is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger wanneer je het afzet tegen een 100% elektrische systeem. Belangrijk: dit betekent dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgevraagd product betreft een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Numansdorp

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Numansdorp

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Alleen de kostprijs van de pomp is niet allesomvattend. Neem nou bijv. de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarbij zijn er subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter nemen de stroomkosten wel toe. Kortom: alle kosten en baten neem je in overweging om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Numansdorp uit te werken.

Bron warmtepomp Aanschafprijs Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2000 €1400 €1600 5 jaar
Lucht-water €4700 €1900 €2400 8,5 jaar
Bodem-water €15400 €4200 €3800 10,5 jaar
Water-water €18400 €5600 €5800 17,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Cromstrijen?
Binnen afzienbare tijd is gas niet meer verkrijgbaar. Nog heel even, en dan moeten veel Nederlanders overstappen op een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De overheid biedt (ook in de gemeente Cromstrijen) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het betreft een vorstelijke subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je 30% of meer van de initiële investering. Tip: subsidie warmtepomp Numansdorp is alleen aan te vragen voor producten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2950 – €5400. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt beïnvloed door het type, capaciteit (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke kW extra vermogen ontvang je een extra “bonus” van €100. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een goed voorbeeld: de Kodi VT3132 eco geeft jou €1.400,00 subsidie en voor de Waterkotte Eco Touch DS 5017.5 Ai RC (G/W) krijg je €3.000,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Numansdorp

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Gasvrije woningen hebben de toekomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Echter, deze systemen consumeren wel de nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Je hebt geen energierekening meer! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. De zonneboiler ondersteunt jou om je doel te realiseren: energieneutraal leven. Ook interessant: warmtepomp in Heilig Landstichting plaatsen.

De warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie via lucht (ventilatie) in samenwerking met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op basis daarvan kan het systeem op verantwoorde wijze warm water leveren. Dit gebeurt met een interne compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen de €2500 – €4600. Wat betreft de energiekosten: we hebben het al snel over €265 op de jaarafrekening. Een elektrische boiler met zonnepanelen combineren is het beste idee om je energiecontract op te zeggen in de provincie Zuid-Holland.

Start met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen