Warmtepomp Bergen aan Zee

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De oude en vertrouwde cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Vanaf komend jaar is het plaatsen van de gasgestookte ketel niet langer mogelijk. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Nederlanders zullen zich oriënteren op een duurzaam alternatief. De opvolger van gas is de warmtepomp. Middels warmtepompspot.nl ontdek je alle details bij het kiezen van een warmtepomp in Bergen aan Zee. Hoe werkt zo’n systeem? Is het duur of goedkoop? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Lees alle onmisbare informatie en bekijk de tarieven via een installateur uit Bergen aan Zee!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Bergen aan Zee? Via onze specialisten ontdek je bruikbare tips. Klik op een veelgestelde vraag en jij bekijkt ogenblikkelijk alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Bergen aan Zee?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Bergen aan Zee?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Bergen aan Zee

Denk jij na over de installatie van een warmtepomp? Juist het laten installeren van de warmtepomp is nogal complex. Juist om die reden is een bedreven warmtepomp installateur in Bergen aan Zee onvermijdbaar. Het kiezen van een bekwame specialist is net zo relevant als de klus die op het programma staat. De vakman inspecteert jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Eneco warmtepomp). Hoe ben ik verzekerd van een geoefende warmtepomp-specialist? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp vind je velerlei certificaten die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-accreditatie

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welk systeem laat ik installeren? Over het algemeen heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de tabel hieronder tref je de meest relevante info.

Categorie Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Investering Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride Via ventilatie Vanaf €1.600 25 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water All electric of Hybride Buitenunit €5.500 – €7.000 55 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardbron €14.500 – 16.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Full-electric Grondwaterbronnen €18.000 of meer 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, wc en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De installatie staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht als energiebron. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit. De gewonnen warmte wordt overgedragen naar de “binnenunit”. De installatie zet de koude lucht (5 graden) door middel van een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt “gratis” warmte uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 11 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We differentiëren een open of gesloten bron. De warmte uit de bodem wordt getransformeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Bijvoorbeeld voor het verwarmingssysteem en warm water uit de kraan. In te zetten voor radiatoren en vloersystemen. Het apparaat heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Bergen aan Zee.

Is ons huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatiewaardes: Gedateerde woningen en huizen met lage isolatiewaarden moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) realiseert een hoog rendement. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwtijd huis: huizen gezet voor 1980 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels op leeftijd zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Over het algemeen onderscheiden we 2 verschillende producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Wil je beginnen met een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Leutingewolde.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, bodem of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €7.500 tot €20.000 met installatie inbegrepen. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De kosten zijn hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Remeha, Vaillant, AWB, Atag, Intergas). De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel springt bij voor de piekmomenten (extreme kou), of als de vraag naar warm water erg hoog is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger wanneer je het afzet tegen een full-electric installatie. Minder fraai is het feit dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgevraagd oplossing betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Bergen aan Zee

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Bergen aan Zee

Een veelgestelde vraag: is een warmtepomp duur of goedkoop? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Uitsluitend de prijs van het systeem geeft geen volledig beeld. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Tevens heb je soms recht op subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Bergen aan Zee uit te zoeken.

Type warmtepomp Aanschafprijs Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €1600 €1600 5 jaar
Lucht-water €5600 €2300 €2700 9 jaar
Bodem-water €14100 €5200 €3300 14,5 jaar
Water-water €17300 €4700 €5100 15,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Bergen?
Het duurt niet lang, en dan moet elke woning “gasvrij” zijn. In de komende periode gaan veel woningen wijken naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). De overheid verschaft (ook in de gemeente Bergen) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze royale subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafwaarde. Let op: subsidie warmtepomp Bergen aan Zee kan jij uitsluitend toepassen op apparaten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2950 en €4550. De uiteindelijke subsidie is een afgeleide van het merk, het aantal KW en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke extra kW krijg je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Alle info vind je op RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een actueel voorbeeld: de ARGO AEI1G110EMX + HKDER57I** heeft €2.100,00 subsidie en met betrekking tot de Carrier 61WG-050A heb je recht op €9.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Bergen aan Zee

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Niettemin, deze installaties verbruiken veel stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Je hebt geen energierekening meer! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en zijn gemakkelijk te installeren. Zonnecellen worden goedkoper, en kunnen lang meegaan. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar een energieneutrale levensstijl. Vind alles uit over warmtepomp in Terborg plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie uit de ventilatielucht gezamenlijk met gewone stroom. Op basis daarvan kan het product op milieuvriendelijke wijze tapwater verwarmen. Dit gebeurt met ingebouwde compressors. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €3000 en €4600. Je energieverbruik wordt wel hoger: houdt rekening met zo’n €350 per 12 maanden. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Noord-Holland.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen