Warmtepomp Leutingewolde

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De hoog rendement cv-ketel is verboden vanaf 2030. Vanaf komend jaar is het aanvragen van gasgestookte cv-ketels volledig uitgesloten. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle woningen moeten kijken naar een andere manier van verwarmen. De alternatieve keuzemogelijkheid van de CV-ketel is de warmtepomp. Op de tips van onze experts bekijk je diepgaande beschrijvingen voor een warmtepomp in Leutingewolde. Is mijn huis wel geschikt? Met welke kosten moet ik rekening houden? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Ontdek alle onmisbare specificaties en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Leutingewolde!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Leutingewolde? Hieronder vind jij bruikbare tips. Maak een keuze uit een veelgestelde vraag en bekijk meteen het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Leutingewolde?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Leutingewolde?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Leutingewolde

Iets voor jou, de installatie van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n pomp is tamelijk moeilijk. Om die reden is een vakkundige warmtepomp installateur in Leutingewolde onmisbaar. Het selecteren van een doorgewinterde installateur is net zo belangrijk als de klus zelf. De installateur bekijkt jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check CTC warmtepomp). Hoe kies ik een erkende installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei vergunningen die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-accreditatie

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Check of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de warmtepomp fabrikant is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen februari 2023]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welke past bij mijn situatie? Doorgaans heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de bijgaande tabel check je een handig overzichtje.

Categorie Warmtepomp Werkwijze Warmtebron De kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride Via ventilatie Vanaf €1.600 45 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water All electric en Hybride Luchtunit (buiten) €5.500 – €8.000 50 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardwarmte €14.500 – 16.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water uit de grond €19.500 of extra 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp haalt (warmte) ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, badkamer en wc wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het systeem ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht als energiebron. Dit werkt in feite met een buitenunit. Deze warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het binnendeel. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van warmte in de aarde. De unieke bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 10 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. De functie hiervan is het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Je kunt kiezen uit een open of gesloten bron. De warmte uit de bodem wordt opgewaardeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk aan energie voor de centrale verwarming en warm water uit de kraan. Compatibel met vloer en radiatorverwarming. Het systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Leutingewolde.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatie: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur resulteert in aantrekkelijke opbrengsten. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwperiode: huizen gezet voor 1980 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • HR-ketel: Achterhaalde cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of standalone warmtepomp?

In de regel werken we met 2 verschillende producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Beperkt budget? En neig je naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Vinkeveen.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp coördineert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de aarde, buitenlucht of grondwater. De kosten liggen tussen de €9.500 en €19.000 (inc. boring en aansluiten). Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De kosten zijn hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Vaillant, Remeha, Nefit, AWB, Atag). De hybride installatie is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel helpt voor de piekmomenten (extreme kou), of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in verhouding met een 100% elektrische oplossing. Let op: houd er rekening mee dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een populaire oplossing is een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Leutingewolde

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Leutingewolde

De eerste vraag is vaak: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Slechts de aanschafprijs is eigenlijk maar het begin. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarbij komt de beschikbare subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het gasverbruik wordt minder echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle soorten kosten en baten neem je in overweging om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Leutingewolde te bepalen.

Kenmerk warmtepomp Aanschafprijs Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €1100 €1200 4 jaar
Lucht-water €5000 €1700 €2600 7,5 jaar
Bodem-water €14400 €4700 €4300 14,5 jaar
Water-water €18500 €4000 €4200 16 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Noordenveld?
Binnenkort moet ook jouw huis gasvrij zijn. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel woningen overschakelen op duurzame alternatieven (warmtenet). De overheid biedt (ook in de gemeente Noordenveld) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in februari 2023. Kom in actie! En gebruik deze historische subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je 30% of meer van de aanschafwaarde. Tip: subsidie warmtepomp Leutingewolde is alleen van toepassing op installaties die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen februari 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2250 tot €4150. De uiteindelijke subsidie heeft te maken met het type, vermogen en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen ontvang je €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een voorbeeld: de Galletti MPE 032H staat gelijk tot €3.750,00 subsidie en wat betreft de Mastertherm 22Z krijg je subsidie tot €2.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Leutingewolde

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen met de gasrekening op nul zijn sterk in opkomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Aan de andere kant, deze draaien wel op behoorlijk wat stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Niet langer betalen voor energie! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en de installatie steeds eenvoudiger. Zonnecellen worden goedkoper, en de panelen behouden langer hun rendement. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! De zonneboiler ondersteunt jou op weg naar een energieneutraal huis. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Eefde plaatsen.

Warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie via lucht (ventilatie) in samenwerking met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Zodoende kan het efficiënt en milieuvriendelijk water verwarmen. Dit gebeurt met ingebouwde compressors. De kostprijs van een warmtepompboiler varieert tussen de €2950 en €4300. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €360 op de jaarafrekening. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Drenthe.

Begin direct met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen