Warmtepomp Eefde

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De milieuvervuilende cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. In slechts enkele jaren is de keuze voor de gasgestookte ketel niet meer toegestaan. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle gezinnen zullen zich oriënteren op andere innovatieve mogelijkheden. De optie in plaats van een gasgestookte ketel is: ‘warmtepomp’. Door deze webpagina check jij concrete informatie betreffende een warmtepomp in Eefde. Wat heb ik allemaal nodig? Wat zijn de verschillende tarieven? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Ontdek alle bruikbare info en bekijk de tarieven via een installateur uit Eefde!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Eefde? Aan de hand van de info op deze pagina check je nuttige info. Maak een keuze uit een onderwerp en vind direct alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Eefde?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Eefde?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Eefde

Denk jij na over het investeren in een warmtepomp? De installatie van zo’n systeem is best wel moeilijk. Vandaar is een bedreven warmtepomp installateur in Eefde onmisbaar. De keuze van een ervaren warmtepomp-installateur is minstens zo belangrijk als de taakomschrijving. De vakman neemt jouw huis onder de loep, geeft advies voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Pico Energy verwarming). Waar vind ik een handige installateur? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende vergunningen die garanties kunnen bieden:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK gecertificeerd

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de warmtepomp fabrikant aangesloten is bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welke moet ik nu kiezen? Gewoonlijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de onderstaande tabel tref je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Combinatie Ventilatielucht Vanaf €1.550 30 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water All electric of Hybride Lucht buitenaf €4.000 – €6.000 65 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Full-electric Bodemwarmte €15.500 – 18.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Water uit de grond €20.000 of hoger 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp benut warmte uit de ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 hebben mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, wc en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Dit lucht-lucht systeem haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Deze vernuftige pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit kan het apparaat dankzij een soort ventilator buiten. De warmte uit de lucht wordt via leidingen getransporteerd naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt als bron “gratis” warmte uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 7 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. De functie hiervan is het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zijn 2 opties: een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit de bodem wordt opgewaardeerd naar direct inzetbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. de centrale verwarming en voor warm tapwater. In te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. Het systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Eefde.

Is onze woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Soort Isolatie: Gedateerde woningen en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) resulteert in aanzienlijk woongenot. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwperiode: jaren 80 woningen en ouder kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • CV-ketel: De wat oudere CV-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Normaliter zien we twee type systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Neig jij eerst naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Oegstgeest.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €5.500 – €19.000 (inc. boring en aansluiten). Veel gebruikte full electric types zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Nefit, Intergas, Atag, AWB, Vaillant). Een hybride pomp is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel staat klaar voor de momenten dat het te koud is buiten, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in vergelijking met een standalone systeem. Het nadeel is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een populaire product is een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Eefde

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Eefde

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat is de prijs van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Alleen de kostprijs van de pomp is eigenlijk maar het begin. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarnaast komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Je gaat minder gas gebruiken, maar het stroomverbruik zal toenemen. Kortom: alle kosten en baten neem je in overweging om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Eefde vast te stellen.

Type warmtepomp Aanschafprijs Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1600 €1500 6 jaar
Lucht-water €6100 €2500 €2300 8 jaar
Bodem-water €15200 €4000 €2600 13 jaar
Water-water €18500 €5700 €5100 16 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Lochem?
Het duurt niet lang, en dan is gas niet meer verkrijgbaar. In de komende periode gaan veel woningen overgaan naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De 2e kamer bezorgt ons (ook in de gemeente Lochem) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Profiteer snel van deze historische subsidieregeling. Niet zelden krijg je de helft van de aanschafprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Eefde is alleen aan te vragen voor apparaten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1550 – €5700. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt heeft te maken met het type systeem, vermogen (kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke extra kW krijg je nog eens €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een voorbeeld: de Climaveneta NECS-NR /B 0202 staat gelijk tot €5.150,00 subsidie en aangaande de Heliotherm HP20SWW krijg je subsidie tot €4.600,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Eefde

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen met de gasrekening op nul zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Echter, deze draaien wel op behoorlijk wat stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De kosten voor energie worden dan echt laag. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en installatiebedrijven vind je overal. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en gaan langer mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar een energieneutrale woning. Ook interessant: warmtepomp in Henxel plaatsen.

Een warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit luchtstromen / ventilatie, gezamenlijk met gewone stroom. Hierdoor kan het op duurzame manier warm water leveren. Dit kan door een speciale compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen de €2750 en €5000. Wat betreft de energiekosten: houdt rekening met zo’n €395 per 365 dagen. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen maakt het ideaalplaatje om de energierekening te verlagen in de provincie Gelderland.

Start met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw