Warmtepomp Henxel

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De hoog rendement cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. In slechts enkele jaren is het kiezen voor een op gas verwarmde ketel niet langer mogelijk. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle inwoners moeten switchen naar een duurzame verwarmingsbron. Het meest bekende alternatief van een gasgestookte ketel is zo’n warmtepomp. Door onze website vind jij handige info voor een warmtepomp in Henxel. Waar moet ik rekening mee houden? Wat kost het? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Vind alle relevante informatie en kies een betrouwbare vakman / installateur in Henxel!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Henxel? Via onze specialisten lees je bruikbare tips. Kies voor een item uit onze FAQ en je leest direct bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Henxel?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Henxel?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Henxel

Denk jij na over de aanschaf van een warmtepomp? Met name het laten installeren van de warmtepomp is nogal moeilijk. Daarom is een ervaren warmtepomp installateur in Henxel aan te raden. De keuze maken voor een aangesloten installateur is op z’n minst zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Deze expert verkent jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Kodi systeem). Wat is een bekwame warmtepomp-installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp vind je velerlei vergunningen die betrouwbaar zijn:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK gecertificeerd

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Lid van UNETO-VNI?

  Check of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als Het merk/type warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de tabel hieronder vind je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werkwijze Energiebron Totale kosten Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride Via ventilatie Vanaf €1.400 tot 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Buitenlucht €5.000 – €8.000 55 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Standalone Aardwarmte €15.000 – 17.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwaterbronnen €18.000 of hoger 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp profiteert van (warmte) ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in toilet, keuken en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt (warmte) ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een ‘airco achtig’ toestel. De opgevangen warmte gaat via leidingen naar het binnendeel. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van warmte uit de grond. Een bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 9 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Deze grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zit verschil tussen een open of gesloten bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte getransformeerd naar bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor het verwarmingssysteem en om water op te warmen. Compatibel met vloersystemen en radiator verwarming. Dit systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Henxel.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatie: Gedateerde woningen en slecht geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor aanzienlijk woongenot. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasgestookte-ketels: Achterhaalde cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een full electric of hybride warmtepomp?

In de regel werken we met twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Liever een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Start nu ook met warmtepomp installateur Hellum.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert de verwarming en het warm water voor 100%. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De kosten liggen tussen de €8.500 t/m €18.500 (met installatie en advies). Veel van deze full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het kost een flinke duit, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Intergas, Nefit, Atag, Vaillant, Remeha). Zo’n hybride oplossing heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel helpt als het koud is in huis, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker dan een all-electric product. Let op: houd er rekening mee dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgebruikte product betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Henxel

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Henxel

Een veelgestelde vraag: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Alleen de kosten van het systeem is niet afdoende. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. En zoals je misschien weet komt de beschikbare subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter zal je stroomverbruik hoger worden. Al deze kosten en baten neem je in overweging om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Henxel uit te werken.

Type warmtepomp Prijs pomp Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €1600 €1900 5 jaar
Lucht-water €4200 €1700 €2400 6,5 jaar
Bodem-water €14500 €3800 €4400 13 jaar
Water-water €17800 €4600 €4200 18 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Winterswijk?
Binnen afzienbare tijd gaat de gaskraan helemaal dicht. De komende jaren zullen veel huizen uitwijken naar andere vormen van energie (warmtenet). De 2e kamer verschaft (ook in de gemeente Winterswijk) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Profiteer snel van deze royale subsidieregeling. Vaak krijg je de helft van de initiële investering. Let op: subsidie warmtepomp Henxel kun je enkel aanvragen voor systemen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2500 tot €4600. Het totale bedrag wordt afgeleid a.d.h.v. het merk, vermogen (kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke extra kW verdien je honderd euro extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een voorbeeld: de Trane CXAX 026 HE LN staat gelijk tot €6.350,00 subsidie en voor de Daikin EWYQ-011ACV3 krijg je subsidie tot €2.550,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Henxel

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen zonder gasaansluiting zijn sterk in opkomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Evengoed, deze producten hebben een hoog stroomverbruik. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De kosten voor energie worden dan echt laag. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en ook vakmannen zijn er genoeg. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Een zonneboiler kan jou ook helpen met het streven naar een energieneutraal huis. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Radewijk plaatsen.

De warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. De boiler wekt energie op uit luchtstromen / ventilatie, samen met gewone stroom. Op basis daarvan kan het op duurzame manier verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit is mogelijk middels de geïntegreerde compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2900 – €4500. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €290 op de jaarafrekening. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is de ideale mix om de energierekening te verlagen in de provincie Gelderland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw