Warmtepomp Hellum

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De gebruikelijke CV-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Vanaf komend jaar is het laten installeren van de gasgestookte ketel ongeschikt (verboden) geworden. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle huizenbezitters zullen zich oriënteren op een duurzame verwarmingsbron. De alternatieve keuzemogelijkheid van gas is het warmtepomp systeem. Via onze vergelijker lees je praktische informatie over een warmtepomp in Hellum. Hoe werkt het? Is het een prijzig systeem? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle praktische info en tips en ontdek de meest vakkundige installateur in Hellum!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Hellum? Op deze pagina lees jij belangrijke tips & tricks. Klik op een van de onderstaande vragen, en je leest direct bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Hellum?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Hellum?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Hellum

Denk jij over het aanschaffen van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n pomp is behoorlijk ingewikkeld. Daarom is een aangesloten warmtepomp installateur in Hellum onvermijdbaar. Het kiezen van een doorgewinterde specialist is op z’n minst zo belangrijk als de klus zelf. Hij analyseert jouw huis, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Ecensy installatie). Hoe kies ik een handige installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze creditaties die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-certificering

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Check of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de fabrikant van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen maart 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Voor welk systeem moet ik gaan? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema tref je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Investering Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Samen met gasketel MV / binnenlucht Vanaf €1.600 35 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Lucht van buiten €3.500 – €7.000 55 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardbron €15.000 – 16.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Full-electric Waterbronnen €19.000 of hoger 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp profiteert van (warmte) ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De lucht in keuken, wc en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Een lucht-lucht systeem gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gaat op basis van een soort ventilator buiten. Deze warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de warmtepomp in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt bodemwarmte. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 7 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zit verschil tussen een gesloten of open bron. De warmte uit de bodem wordt veranderd in toepasbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmingssysteem en om water op te warmen. Werkt prima met vloerverwarming en radiatoren. De pomp warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Hellum.

Is ons huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatiewaardes: verouderde en huizen met lage isolatiewaarden moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C zorgt voor goede rendementen. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 huizen (of ouder) zijn doorgaans niet geschikt.
 • Ketel op gas: Achterhaalde cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

In de praktijk zijn er 2 afwijkende types: standalone (full electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Start je liever met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Start nu ook met warmtepomp installateur Schildwolde.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming en het warm water voor 100%. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De kosten liggen tussen de €6.500 – €20.000 (inc. boring en aansluiten). Veel van deze full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het kost een flinke duit, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Intergas, Nefit, Vaillant, Remeha, AWB). Een hybride pomp neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel is nodig voor de piekmomenten (extreme kou), of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker dan een standalone systeem. Minder fraai is het feit dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgebruikte oplossing betreft een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hellum

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Hellum

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Uitsluitend de kosten van het systeem is niet afdoende. Neem nou bijv. de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Tevens heb je soms recht op subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle kosten en baten neem je in overweging om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hellum vast te stellen.

Bron warmtepomp Aanschafprijs Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2600 €1700 €1400 6,5 jaar
Lucht-water €5000 €1900 €2400 8 jaar
Bodem-water €14900 €3900 €4500 11 jaar
Water-water €18800 €5800 €4300 18,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Slochteren?
In 2030 moeten we van het aardgas af. Nog heel even, en dan gaan veel consumenten overstappen op andere vormen van energie (warmtenet). De overheid bezorgt ons (ook in de gemeente Slochteren) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in maart 2024. Het betreft een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Niet zelden ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de initiële investering. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Hellum kun je enkel aanvragen voor modellen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen maart 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1800 – €6000. De uiteindelijke subsidie is een afgeleide van het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen incasseer je €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Bijvoorbeeld: de Dimplex DHW300D biedt €1.250,00 subsidie en voor de Alpha Innotec SW 42H3 is dit €2.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Hellum

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Gasvrije woningen gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Maar, deze modellen consumeren wel de nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Dit betekent een maximale energiebesparing! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en panelen gaan jaren extra mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen op weg naar een energieneutrale levensstijl. Vind alles uit over warmtepomp in Beringe plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron middels ventilatie (lucht) in combinatie met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Daardoor kan de installatie via een duurzame methode water voor douche/bad verwarmen. Dat gaat via een interne compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen +/- €2600 – €4100. Onderschat niet de stroomkosten: we hebben het al snel over €395 per 365 dagen. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is de ideale mix om je energiecontract op te zeggen in de provincie Groningen.

Ga vandaag nog besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw