Warmtepomp Bergen op Zoom

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De welbekende CV-ketel verdwijnt vanaf 2021. Over een aantal jaar is het aanvragen van een gasgestookt systeem bij wet verboden. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle huizenbezitters moeten overstappen naar een alternatieve bron. Het meest gekozen alternatief van een ketel met gas de warmtepomp. Middels de info op deze pagina check je diepgaande beschrijvingen betreffende een warmtepomp in Bergen op Zoom. Is mijn huis wel geschikt? Wat zijn de verschillende tarieven? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Bekijk alle cruciale tips en adviezen en vergelijk direct alle installateurs in Bergen op Zoom!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Bergen op Zoom? Via onze specialisten doorzoek jij handige tips & tricks. Selecteer een van de vragen hieronder, en je leest à la minute bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Bergen op Zoom?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Bergen op Zoom?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Bergen op Zoom

Ben jij er al mee bezig, het aanschaffen van een warmtepomp? Juist het laten installeren van de warmtepomp is behoorlijk complex. Hierom is een bekwame warmtepomp installateur in Bergen op Zoom noodzakelijk. De zoektocht naar een bekwame vakman is net zo relevant als de uit te voeren werkzaamheden. De specialist checkt de hele woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek EnergyPanel warmtepomp). Hoe ben ik verzekerd van een degelijke installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze vergunningen die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk warmtepomp erkend is.

 • Het OK CV logo

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Gewoonlijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema bekijk je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werking Energiebron Totale kosten Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Combinatie MV / binnenlucht Vanaf €1.350 40 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en All electric Luchtunit (buiten) €4.500 – €7.000 55 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water All-electric Aardwarmte €13.500 – 17.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Waterbronnen €18.000 en meer 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer hebben mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, keuken en toilet gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Dit lucht-lucht systeem profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit. De opgevangen warmte wordt overgedragen naar het binnendeel. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt als bron “gratis” warmte uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 9 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. De functie hiervan is het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zijn 2 opties: een gesloten of open bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte getransformeerd naar direct inzetbare energie. Onder andere voor de centrale verwarming en voor warm tapwater. Compatibel met vloer en radiatorverwarming. De pomp warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Bergen op Zoom.

Is onze woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Mate van isolatie: verouderde en huizen waar het ontbreekt aan isolatie dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor een prettige opbrengst. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwjaar: huizen gezet voor 1980 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasketels: Oudere cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Meestal zijn er 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Zoek jij een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Start nu ook met warmtepomp installateur Leveroy.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor zowel warm tapwater als de verwarming. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, buitenlucht of bodem. De investering ligt tussen de €7.500 – €19.500 (inc. boring en aansluiten). Veel van deze full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het is niet goedkoop, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Remeha, Vaillant, Intergas, Nefit, AWB). Zo’n hybride oplossing kan niet alles zelf doen. De HR-ketel ondersteunt voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een volledig-elektrisch type. Een minpunt is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgebruikte toepassing is een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Bergen op Zoom

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Bergen op Zoom

Een veelgestelde vraag: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Alleen de kosten van het systeem is niet erg volledig. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarnaast is er een subsidieregeling die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle vormen van kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Bergen op Zoom uit te zoeken.

Soort warmtepomp Kosten systeem Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2000 €1500 €1400 6 jaar
Lucht-water €4200 €2500 €2500 6,5 jaar
Bodem-water €14300 €4500 €3600 13,5 jaar
Water-water €17300 €4400 €5100 18,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Bergen op Zoom?
Binnen afzienbare tijd gaat de gaskraan helemaal dicht. Nog heel even, en dan zullen veel gezinnen overschakelen op duurzame energie (warmtenet). Het rijk hanteert (ook in de gemeente Bergen op Zoom) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kom in actie! En gebruik deze historische subsidieregeling. Niet zelden krijg je tot wel 50% van de kosten. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Bergen op Zoom geldt alleen op systemen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1400 en €5150. De uiteindelijke subsidie komt tot stand op basis van het merk en type, capaciteit (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Per extra KW krijg je €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Bijvoorbeeld: de ARGO AEI1G140EMX + Emix 220 biedt €1.100,00 subsidie en voor de CIAT DYNACIAT LG 090A is dit €5.500,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Bergen op Zoom

Energieneutraal wonen is de toekomst. Huizen die enkel stroom gebruiken zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Niettemin, deze oplossingen consumeren wel de nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De energierekening is dan verleden tijd. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen op weg naar energieneutraal leven. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Terherne plaatsen.

Warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie via lucht (ventilatie) tezamen met standaard elektriciteit. Op basis daarvan kan het efficiënt en milieuvriendelijk verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit kan door een speciale compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler varieert tussen de €2900 – €4800. Je energieverbruik wordt wel hoger: ga maar uit van ongeveer €265 per 12 maanden. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen combineren is het beste idee om je energiecontract op te zeggen in de provincie Noord-Brabant.

Begin direct met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen