Warmtepomp Bergschenhoek

Nederland moet van het gas af. De traditionele cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Over een tijdje is het vervangen van de gasgestookte ketel volledig uitgesloten. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Met z’n allen zullen we moeten dus over naar andere innovatieve mogelijkheden. Het meest gekozen alternatief van de CV-ketel is het warmtepomp systeem. Middels de tips van onze experts vind je bruikbare informatie voor een warmtepomp in Bergschenhoek. Hoe gaat het in z’n werk? Met welke kosten moet ik rekening houden? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Doorzoek alle onmisbare info en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Bergschenhoek!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Bergschenhoek? Middels onze expertise check jij zinvolle info. Selecteer een item uit onze FAQ en je vindt à la minute bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Bergschenhoek?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Bergschenhoek?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Bergschenhoek

Ben jij er al mee bezig, het laten installeren van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van de warmtepomp is best wel complex. Daardoor is een aangesloten warmtepomp installateur in Bergschenhoek aan te raden. De keuze maken voor een echte vakman is net zo belangrijk als de taakomschrijving. Hij analyseert jouw huis, adviseert een geschikte pomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Fujitsu warmtepomp). Waar vind ik een handige warmtepomp-specialist? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn verscheidene vergunningen die jou helpen bij het kiezen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-certificering

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Bekijk altijd of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welk systeem laat ik installeren? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de tabel hieronder tref je een overzicht.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Energiebron Totale kosten Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Combinatie Ventilatielucht Vanaf €1.450 35 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride of standalone Buitenunit €5.000 – €8.000 50 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Full-electric Warmte-grondbron €13.000 – 17.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Waterbronnen €19.000 en meer 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt (warmte) ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in wc, badkamer en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt (warmte) ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit gaat op basis van een buitenunit (soort airco). De opgevangen warmte gaat via leidingen naar het binnendeel. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt de warmte uit uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 10 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Deze grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Je kunt kiezen uit een gesloten of open bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte veranderd in hoogwaardige bruikbare energie. Onder andere voor het verwarmen van je woning en warm water uit de kraan. Compatibel met radiatoren en vloerverwarming. Het apparaat kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Bergschenhoek.

Is ons huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatie: verouderde en huizen met lage isolatiewaarden kunnen niet altijd overstappen.
 • Model verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C vervult een prettige opbrengst. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwjaar: huizen opgeleverd voor 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Ketel op gas: Oudere cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Vaak bestaan er twee variërende type producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Wil je beginnen met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Lichtenvoorde.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de aarde, buitenlucht of grondwater. De investering ligt tussen de €7.500 tot zo’n €19.000 met installatie inbegrepen. De meest efficiënte full electric systemen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het is niet goedkoop, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Remeha, Vaillant, Intergas, Atag, Nefit). Een hybride pomp heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel helpt voor de momenten dat het te koud is buiten, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in vergelijking met een all-electric systeem. Let op: houd er rekening mee dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een populaire type is de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Bergschenhoek

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Bergschenhoek

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Puur de prijs van het systeem is niet afdoende. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Bovendien moet je rekening houden met de subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Je gaat minder gas gebruiken, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle vormen van kosten en baten neem je in overweging om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Bergschenhoek te bepalen.

Kenmerk warmtepomp Tarief product Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2300 €1900 €1200 5,5 jaar
Lucht-water €4300 €2000 €2600 8 jaar
Bodem-water €14900 €3900 €3300 11 jaar
Water-water €17800 €4100 €4400 15,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Lansingerland?
Het duurt niet lang, en dan gaat de gaskraan helemaal dicht. Vanaf dit moment zullen veel consumenten overschakelen op duurzame energie (warmtenet). De 2e kamer bezorgt ons (ook in de gemeente Lansingerland) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het gaat om een royale subsidieregeling. Niet zelden krijg je de helft van de initiële investering. Advies: subsidie warmtepomp Bergschenhoek kun je enkel aanvragen voor installaties die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2750 tot €4300. Het totale bedrag wordt beïnvloed door het model, vermogen en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke extra kW verdien je nog eens €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een voorbeeld: de ARGO AEI1G50EMX + Emix Tank 220 staat gelijk tot €1.100,00 subsidie en met betrekking tot de CIAT DYNACIAT LG 150A krijg je subsidie tot €7.700,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Bergschenhoek

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen met de gasrekening op nul zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Daartegenover, deze modellen verbruiken veel stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De kosten voor energie worden dan echt laag. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en er zijn voldoende specialisten. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en kunnen lang meegaan. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. De zonneboiler ondersteunt jou met de doelstelling voor een energieneutrale situatie. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Termunterzijl plaatsen.

De warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie uit luchtstromen / ventilatie, samen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Hierdoor kan het systeem op verantwoorde wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat kan dankzij een speciale compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen +/- €2550 en €5000. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €310 op de jaarafrekening. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen samenvoegen is het beste om om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Zuid-Holland.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen