Warmtepomp Lichtenvoorde

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De gebruikelijke CV-ketel is straks verleden tijd. Dan is het vervangen van een ketel op gas ongeschikt (verboden) geworden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle woningen zullen zich oriënteren op een andere manier van verwarmen. De optie in plaats van de CV-ketel is een warmtepomp. Gebaseerd op de info op deze pagina bekijk jij handige info voor een warmtepomp in Lichtenvoorde. Hoe gaat het in z’n werk? Is het een prijzig systeem? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Lees alle nuttige details en ontdek de meest vakkundige installateur in Lichtenvoorde!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Lichtenvoorde? Middels onze expertise achterhaal je handige informatie. Selecteer een onderwerp en vind snel verdere informatie.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Lichtenvoorde?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Lichtenvoorde?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Lichtenvoorde

Overweeg jij het investeren in een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n apparaat is best wel pittig. Daardoor is een handige warmtepomp installateur in Lichtenvoorde aan te raden. De zoektocht naar een betrouwbare installateur is minstens zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De vakman checkt de hele woning, heeft een adviserende rol, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Ecopomp warmtepomp). Waar vind ik een erkende warmtepomp-specialist? Omtrent het installeren van een warmtepomp vind je velerlei vergunningen die garanties kunnen bieden:

 • Het KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-certificaat

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Check of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant erkend is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen januari 2023]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welk systeem laat ik installeren? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder check je de voornaamste verschillen.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Energiebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilatielucht Vanaf €1.700 40 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Luchtunit (buiten) €4.000 – €7.000 55 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water All-electric Aardbron €13.500 – 17.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Full-electric Waterbronnen €20.000 of meer 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd werken vaak met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in wc, keuken en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Dit lucht-lucht systeem benut de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit met ventilator. De gewonnen warmte vindt zijn weg naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een speciale compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van bodemwarmte. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 7 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. De functie hiervan is het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We differentiëren een open of gesloten circuit. De warmte uit de bodem wordt geconverteerd naar bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmingssysteem en water om te douchen. Prima in te zetten voor vloer en radiatorverwarming. Het systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Lichtenvoorde.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Type isolatie: Gedateerde woningen en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) zorgt voor goede rendementen. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen opgeleverd voor 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasketels: Oudere cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

In de praktijk ontwaren we twee type systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Start je liever met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Vleuten.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp organiseert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, buitenlucht of aarde. De kostprijs varieert tussen de €6.500 en €20.500 (alles inclusief prijs). Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het is niet goedkoop, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Vaillant, Remeha, AWB, Nefit, Intergas). Een hybride pomp neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel staat klaar als het koud is in huis, of als de vraag naar warm water erg hoog is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een volledig-elektrisch oplossing. Let op: houd er rekening mee dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgebruikte product is een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Lichtenvoorde

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Lichtenvoorde

Veel mensen zijn benieuwd: wat zijn de kosten van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Louter de aanschafprijs is niet compleet. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Tevens zijn er subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle soorten kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Lichtenvoorde te berekenen.

Model warmtepomp Aanschafprijs Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1200 €1400 5,5 jaar
Lucht-water €6300 €1500 €2600 7,5 jaar
Bodem-water €14000 €4400 €4100 14,5 jaar
Water-water €17900 €5800 €5500 15,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Oost Gelre?
Het duurt niet lang, en dan moeten we gasvrij wonen. Nog heel even, en dan moeten veel consumenten overgaan naar duurzame alternatieven (warmtenet). Het rijk biedt (ook in de gemeente Oost Gelre) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in januari 2023. Het gaat om een royale subsidieregeling. In veel gevallen krijg je tot wel 50% van de kostprijs. Tip: subsidie warmtepomp Lichtenvoorde kan jij uitsluitend toepassen op types die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen januari 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2750 tot €5600. De uiteindelijke subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het merk en type, vermogen en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke extra kW verdien je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Bijvoorbeeld: de Galletti MPED004HM biedt €1.300,00 subsidie en wat betreft de Mastertherm 60Z is dit €4.100,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Lichtenvoorde

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Let op: deze oplossingen hebben een hoog stroomverbruik. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De energierekening is dan verleden tijd. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en installatiebedrijven vind je overal. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de panelen behouden langer hun rendement. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van een energieneutraal huis. Lees nu verder over warmtepomp in Een-West plaatsen.

Over warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op via lucht (ventilatie) en combineert dat met standaard elektriciteit. Om die reden kan het efficiënt en milieuvriendelijk verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit kan door een interne compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2900 en €4500. Je energieverbruik wordt wel hoger: ga maar uit van ongeveer €255 op de jaarafrekening. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is een perfecte combinatie om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Gelderland.

Besparen? Vraag offertes op!

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw