Warmtepomp Een-West

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De milieuvervuilende cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Dan is het kiezen voor gasgestookte cv-ketels bij wet verboden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle gezinnen zullen zich oriënteren op een milieuvriendelijk alternatief. Een populair alternatief van de CV-ketel is: ‘warmtepomp’. Met behulp van warmtepompspot.nl achterhaal je alle informatie aangaande een warmtepomp in Een-West. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het een prijzig systeem? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Bekijk alle onmisbare details en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Een-West!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Een-West? Via onze specialisten lees je praktische info. Klik op een van de onderwerpen en jij checkt rap alle informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Een-West?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Een-West?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Een-West

Bekijk jij de opties ten aanzien van het laten installeren van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n pomp is vrij moeilijk. Daarom is een vakbekwame warmtepomp installateur in Een-West onmisbaar. De zoektocht naar een vakbekwame vakman is op z’n minst zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De vakman keurt jouw hele woning, heeft een adviserende rol, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Rotex verwarming). Hoe ben ik verzekerd van een deskundige installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene vergunningen waar je op kunt letten:

 • KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Een groot pluspunt wanneer een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant hier aangesloten is.

 • OK CV

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Over het algemeen zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder bekijk je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Kostprijs Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.550 tot 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Lucht buitenaf €5.500 – €6.500 70 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardbron €14.000 – 16.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water All-electric Waterbronnen €19.000 of extra 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, wc en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. MV (lucht-lucht) systeem profiteert van (warmte) ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het apparaat combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut de buitenlucht als warmtebron. Dit is mogelijk dankzij een soort ventilator buiten. De warmte uit de lucht gaat via leidingen naar de warmtepomp in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een krachtige compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt warmte in de aarde. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zijn 2 opties: een gesloten en een open systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt veranderd in warmte die je kunt gebruiken. Onder andere voor het verwarmingssysteem en warm water voor de badkamer. Te combineren met radiatoren en vloerverwarming. De installatie heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Een-West.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Type isolatie: oudere en huizen met lage isolatiewaarden zijn minder geschikt.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager vervult aantrekkelijke opbrengsten. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Leeftijd woning: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasketels: Achterhaalde cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Vaak ontwaren we 2 verschillende producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Neig jij eerst naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Oirlo.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert zowel warm tapwater als de verwarming. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €5.500 en €18.000 (alles inclusief prijs). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het kost een flinke duit, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Nefit, Intergas, Vaillant, AWB, Remeha). Zo’n hybride oplossing kan niet alles zelf doen. De HR-ketel staat klaar als het koud is in huis, of als er veel warm water wordt verbruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in verhouding met een standalone oplossing. Een minpunt is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een uitstekende product betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Een-West

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Een-West

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Louter de aanschafprijs is niet compleet. Neem nou bijv. de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Tevens is er een subsidieregeling die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Een-West uit te rekenen.

Kenmerk warmtepomp Kosten systeem Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €2000 €2000 6 jaar
Lucht-water €6200 €2000 €2000 6 jaar
Bodem-water €14000 €4800 €4400 9 jaar
Water-water €17000 €4400 €5200 17 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Noordenveld?
Binnenkort is gas niet meer verkrijgbaar. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel consumenten wijken naar duurzame energie (warmtenet). Onze regering verschaft (ook in de gemeente Noordenveld) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Kom in actie! En gebruik deze gulle subsidieregeling. Soms ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de initiële investering. Tip: subsidie warmtepomp Een-West is alleen aan te vragen voor modellen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2450 en €5600. Het totale bedrag komt tot stand op basis van het merk en type, het aantal KW en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Per extra KW krijg je honderd euro extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Climaveneta NECS-Q /B 0202 biedt €5.150,00 subsidie en aangaande de IDM TERRA SW 18 H; 810351 is dit €4.300,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Een-West

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen die 0 gas verbruiken zijn sterk in opkomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Niettemin, deze systemen hebben een hoog stroomverbruik. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Je hebt geen energierekening meer! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de panelen behouden langer hun rendement. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen op weg naar een energieneutrale levensstijl. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Woold plaatsen.

Warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht i.s.m. elektrische energie uit het net. Op basis daarvan kan het efficiënt en milieuvriendelijk water voor douche/bad verwarmen. Dat kan dankzij ingebouwde compressors. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2900 tot €4600. Wat betreft de energiekosten: die bedragen al gauw €395 per 365 dagen. Zonnecellen samen met de elektrische boiler combineren is het beste idee om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Drenthe.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen