Warmtepomp Woold

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De traditionele cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Over een tijdje is het laten installeren van een cv-ketel (op gas) niet meer toegestaan. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle gezinnen moeten kiezen voor een alternatieve bron. De opvolger van een gasgestookte ketel is een warmtepomp. Aan de hand van onze vergelijker check je handige tips & tricks betreffende een warmtepomp in Woold. Hoe gaat het in z’n werk? Is het een prijzig systeem? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Bekijk alle cruciale details en check prijzen van een installateur in Woold!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Woold? Op onze website bekijk jij bruikbare adviezen. Selecteer een van de vragen hieronder, en vind meteen alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Woold?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Woold?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Woold

Denk jij na over het aanschaffen van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n systeem is best wel complex. Om die reden is een betrouwbare warmtepomp installateur in Woold noodzakelijk. Het kiezen van een degelijke specialist is minstens zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De installateur keurt jouw hele woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Meeting systeem). Waar vind ik een deskundige warmtepomp-specialist? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze licenties waar je op kunt letten:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Lid van UNETO-VNI?

  Het is relevant dat de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of Het merk/type warmtepomp erkend is.

 • OK CV

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen maart 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welk systeem laat ik installeren? Normaal gesproken kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de tabel hieronder tref je de voornaamste verschillen.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.450 30 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water All electric en Hybride Luchtunit (buiten) €5.500 – €7.500 65 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water All-electric Warmte-grondbron €13.500 – 16.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwater €19.500 of extra 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt (warmte) ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in toilet, keuken en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. MV (lucht-lucht) systeem benut warmte uit de ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het systeem werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit is mogelijk dankzij een ‘airco achtig’ toestel. De warmte uit de lucht gaat via leidingen naar een systeem in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een krachtige compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp profiteert van “gratis” warmte uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 9 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Je kunt kiezen uit een open of gesloten bron. De warmte uit de bodem wordt opgewaardeerd naar toepasbare energie. Voor het verwarmingssysteem en water om te douchen. Te combineren met radiatoren en vloersystemen. De installatie kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Woold.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatie: minder recente en huizen met lage isolatiewaarden zijn minder geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur realiseert goede rendementen. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 woningen en ouder zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasgestookte-ketels: Achterhaalde cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Vaak bestaan er 2 verschillende producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Gaat jouw voorkeur uit naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Start nu ook met warmtepomp installateur Hempens.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp managet voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De investering ligt tussen de €6.500 – €20.000 (inc. boring en aansluiten). De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De investering is vrij hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Intergas, Nefit, Vaillant, Atag, AWB). De hybride installatie is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel ondersteunt voor de momenten dat het te koud is buiten, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker vergeleken met een volledig-elektrisch type. Minder fraai is het feit dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een populaire oplossing is een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Woold

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Woold

Veel mensen zijn benieuwd: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Enkel de prijs van het apparaat geeft een te beperkt beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarnaast komt de beschikbare subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar het stroomverbruik zal toenemen. Al deze kosten en baten neem je in overweging om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Woold te ontcijferen.

Model warmtepomp Kosten aanschaf Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €1900 €1600 5 jaar
Lucht-water €5400 €2400 €2200 7,5 jaar
Bodem-water €14800 €4800 €3100 13 jaar
Water-water €18800 €4600 €5900 18,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Winterswijk?
Het duurt niet lang, en dan gaat de gaskraan helemaal dicht. De komende jaren gaan veel Nederlanders overgaan naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). Onze regering bezorgt ons (ook in de gemeente Winterswijk) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in maart 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze vorstelijke subsidieregeling. In veel gevallen krijg je de helft van de kosten. Notitie: subsidie warmtepomp Woold is alleen aan te vragen voor producten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen maart 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2350 en €4750. Het totale bedrag komt tot stand op basis van het type, vermogen en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke extra kW heb je recht op honderd euro extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Bijvoorbeeld: de Trane CXAX 030 SE LN biedt €6.950,00 subsidie en voor de Daikin EWYQ-021BAWP is dit €3.250,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Woold

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen met de gasrekening op nul zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Echter, deze installaties hebben een hoog stroomverbruik. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Dit betekent een maximale energiebesparing! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en er zijn voldoende specialisten. Zonnecellen worden goedkoper, en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van energieneutraal leven. Vind alles uit over warmtepomp in Ravenstein plaatsen.

Warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op uit luchtstromen / ventilatie, samen met reguliere energie (stroom). Hierdoor kan het product op milieuvriendelijke wijze water voor douche/bad verwarmen. Dat kan dankzij ingebouwde compressors. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen de €2600 tot €4700. Wat betreft de energiekosten: houdt rekening met zo’n €380 per jaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler is een perfecte combinatie om de energierekening te verlagen in de provincie Gelderland.

Start met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen