Warmtepomp Bilthoven

Het gas wordt langzaam afgesloten. De oude en vertrouwde cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. In slechts enkele jaren is het aansluiten van gasgestookte cv-ketels bij wet verboden. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle inwoners moeten kiezen voor andere innovatieve mogelijkheden. Een populair alternatief van gas is het warmtepomp systeem. Geholpen door onze website check jij alle details voor een warmtepomp in Bilthoven. Waar moet ik rekening mee houden? Hoe hoog is de investering? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Bekijk alle nuttige tips & tricks en kies een betrouwbare vakman / installateur in Bilthoven!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Bilthoven? Middels onze expertise lees jij handige aanbevelingen. Klik op een van de vragen hieronder, en je ontdekt meteen verdere informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Bilthoven?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Bilthoven?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Bilthoven

Denk jij over de installatie van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n pomp is nogal gecompliceerd. Daardoor is een geoefende warmtepomp installateur in Bilthoven onmisbaar. De keuze van een deskundige vakman doet niet onder voor de uit te voeren werkzaamheden. Deze expert inspecteert jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Lennox warmtepomp). Waar vind ik een echte warmtepomp-specialist? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze contracten die garanties kunnen bieden:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Controleer of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de warmtepomp fabrikant lid is van deze organisatie.

 • OK CV

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welk type moet ik laten installeren? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema check je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron Totale kosten Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilatielucht Vanaf €1.300 25 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Lucht van buiten €5.500 – €7.000 70 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water All-electric Aardbron €13.500 – 17.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Standalone Water (grond/rivier) €19.500 of meer 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt (warmte) ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Deze vernuftige pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit. De warmte uit de lucht wordt overgedragen naar het binnendeel. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een speciale compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Utrecht.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van “gratis” warmte uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 10 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zijn 2 opties: een circuit dat gesloten of open is. De warmte wordt via een warmtewisselaar geconverteerd naar toepasbare energie. Denk dan aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en water om te douchen. Prima in te zetten voor vloer en radiatorverwarming. Dit systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Bilthoven.

Is onze woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Mate van isolatie: oudere en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Model verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C zorgt voor een prettige opbrengst. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Ketel op gas: Oudere cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Normaliter ontwaren we 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Zoek jij een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Lisserbroek.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet zowel warm tapwater als de verwarming. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, bodem of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €8.500 en €19.000 inclusief installatie. De meest efficiënte full electric systemen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De tarieven liggen best hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Remeha, Nefit, Intergas, Vaillant, AWB). Zo’n hybride oplossing is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel ondersteunt wanneer het erg koud is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder wanneer je het afzet tegen een standalone oplossing. Minder fraai is het feit dat je een gasaansluiting houdt. Een populaire oplossing betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Bilthoven

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Bilthoven

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Puur de kosten van het systeem is niet compleet. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Bovendien is er een subsidieregeling die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle soorten kosten en baten neem je in overweging om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Bilthoven te analyseren.

Model warmtepomp Kosten aanschaf Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2600 €1300 €1900 6 jaar
Lucht-water €4900 €2100 €2200 8,5 jaar
Bodem-water €14500 €4700 €4500 13,5 jaar
Water-water €17900 €4800 €4900 16 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente De Bilt?
Eerdaags moet ook jouw huis gasvrij zijn. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel Nederlanders uitwijken naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Onze regering hanteert (ook in de gemeente De Bilt) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Het betreft een vorstelijke subsidieregeling. Soms krijg je 20% tot 50% van de kosten. Opmerking: subsidie warmtepomp Bilthoven is alleen aan te vragen voor types die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1000 tot €4400. De uiteindelijke subsidie is een afgeleide van het type, vermogen (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke kW extra vermogen heb je recht op een extra “bonus” van €100. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de ARTEL MHP16RL24P3 biedt €2.600,00 subsidie en bij de Climaveneta NECS-WQ /B 0152 is dit €8.000,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Bilthoven

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen zonder gasaansluiting zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Daartegenover, deze modellen consumeren wel de nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De kosten voor energie worden dan echt laag. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en panelen gaan jaren extra mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met de doelstelling voor een energieneutrale situatie. Lees nu verder over warmtepomp in Tinte plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie via ventilatiestromen (lucht), in samenwerking met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Om die reden kan de installatie via een duurzame methode verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit kan door ingebouwde compressors. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen de €2800 – €4100. Vergeet niet de verbruikskosten: we hebben het al snel over €270 per 365 dagen. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is de ideale mix om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Utrecht.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen