Warmtepomp Lisserbroek

Het gas wordt langzaam afgesloten. De hoog rendement cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Vanaf komend jaar is het laten installeren van een op gas verwarmde ketel niet meer toegestaan. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle woningen moeten overstappen naar andere innovatieve mogelijkheden. Een keuze in plaats van een gasgestookte ketel is een warmtepomp. Via de info op deze pagina bekijk jij bruikbare informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Lisserbroek. Hoe gaat het in z’n werk? Hoe hoog is de investering? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Lees alle praktische tips & tricks en kies een betrouwbare vakman / installateur in Lisserbroek!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Lisserbroek? Middels onze expertise lees jij praktische tips. Maak een keuze uit een item uit onze FAQ en jij checkt eenvoudig het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Lisserbroek?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Lisserbroek?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Lisserbroek

Denk jij over de aanschaf van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n systeem is tamelijk ingewikkeld. Daardoor is een vakbekwame warmtepomp installateur in Lisserbroek onmisbaar. De keuze maken voor een bedreven warmtepomp-installateur is op z’n minst zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De specialist inspecteert jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Hidros warmtepomp). Wat is een echte warmtepomp-installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb je diverse bevoegdheden die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificering

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-certificering

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Controleer of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen februari 2023]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke past bij mijn situatie? Over het algemeen heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder bekijk je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Niveau Warmtebron De kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Combinatie Via ventilatie Vanaf €1.750 tot 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride of standalone Buitenlucht €3.000 – €7.000 55 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Full-electric Aardbron €15.500 – 16.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwater €19.000 en meer 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt warmte uit de ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, wc en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem neemt (warmte) ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het apparaat combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gaat op basis van een soort airco-installatie. De opgevangen warmte wordt vervoerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) door middel van een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt de warmte uit uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 9 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. De functie hiervan is het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Je kunt kiezen uit een gesloten of open bron. De ‘gevangen’ warmte wordt opgewaardeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Denk aan energie voor het verwarmen van je woning en voor warm tapwater. Te combineren met radiatoren en vloerverwarming. Het systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Lisserbroek.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Type isolatie: minder recente en huizen waar het ontbreekt aan isolatie dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Verwarmingssysteem: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C bewerkstelligt goede rendementen. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bestaand / Nieuwbouw: woningen gebouwd tot 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Over het algemeen ontwaren we 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Beperkt budget? En neig je naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Start nu ook met warmtepomp installateur Vorstenbosch.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, buitenlucht of aardwarmte. De investering ligt tussen de €5.500 tot zo’n €21.000 (met installatie en advies). Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De tarieven liggen best hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Vaillant, Atag, AWB, Nefit, Remeha). Zo’n hybride oplossing kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel ondersteunt voor de piekmomenten (extreme kou), of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in vergelijking met een volledig-elektrisch installatie. Het nadeel is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een uitstekende type is de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Lisserbroek

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Lisserbroek

Een veelgestelde vraag: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Louter de kosten van het systeem geeft een te beperkt beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. En zoals je misschien weet heb je soms recht op subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het gasverbruik wordt minder echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Kortom: alle kosten en baten neem je in overweging om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Lisserbroek te berekenen.

Model warmtepomp Kosten aanschaf Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2300 €1800 €1300 4,5 jaar
Lucht-water €4000 €2100 €2400 7 jaar
Bodem-water €14800 €4400 €3500 9 jaar
Water-water €18000 €5400 €5400 18,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Haarlemmermeer?
Binnenkort gaat de gaskraan helemaal dicht. De komende jaren moeten veel consumenten overgaan naar elektrisch verwarmen (warmtenet). De overheid verschaft (ook in de gemeente Haarlemmermeer) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in februari 2023. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze vorstelijke subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je 30% of meer van de kosten. Tip: subsidie warmtepomp Lisserbroek geldt alleen op types die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen februari 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1100 – €4500. De uiteindelijke subsidie heeft te maken met het merk en type, vermogen (kW) en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen incasseer je honderd euro extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Galletti MPEDT061H geeft recht op €4.800,00 subsidie en voor de NIBE F1145-8 (PC) ligt dit op €2.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Lisserbroek

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen die 0 gas verbruiken hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Evengoed, deze systemen hebben een hoog stroomverbruik. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Dit betekent een maximale energiebesparing! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en panelen gaan jaren extra mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Een zonneboiler kan jou ook helpen met de doelstelling voor een energieneutrale levensstijl. Vind alles uit over warmtepomp in Eijsden plaatsen.

Warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. De boiler wekt energie op via ventilatiestromen (lucht), samen met standaard elektriciteit. Zodoende kan het product op milieuvriendelijke wijze water voor douche/bad verwarmen. Dit kan door de inwendige compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2600 en €4400. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €335 per 12 maanden. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is een perfecte combinatie om je energiecontract op te zeggen in de provincie Noord-Holland.

Begin direct met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw