Warmtepomp Eijsden

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De gebruikelijke CV-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Binnen korte tijd is het vervangen van een gasgestookt systeem haast niet meer mogelijk. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle woningen moeten kiezen voor een milieuvriendelijk alternatief. Een populair alternatief van een ketel met gas de warmtepomp. Aan de hand van onze website achterhaal je handige tips & tricks bij het kiezen van een warmtepomp in Eijsden. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat zijn de verschillende tarieven? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Check alle relevante tips en adviezen en vind de voordeligste installateur in Eijsden!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Eijsden? Op onze website ontdek je belangrijke tips en adviezen. Selecteer een van de vragen hieronder, en je vindt ogenblikkelijk verdere informatie.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Eijsden?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Eijsden?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Eijsden

Denk jij over het investeren in een warmtepomp? De installatie van zo’n apparaat is tamelijk pittig. Om die reden is een bedreven warmtepomp installateur in Eijsden aan te raden. Het selecteren van een erkende expert is net zo relevant als de klus zelf. De specialist verkent jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Vaillant verwarming). Wat is een competente installateur? Voor het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei vergunningen die van belang zijn:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-certificaat

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? In de praktijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel tref je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride Via ventilatie Vanaf €1.600 40 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Lucht buitenaf €3.000 – €6.000 75 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardbron €13.000 – 18.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Volledig elektrisch Water (grond/rivier) €19.000 of meer 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, wc en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Zo’n lucht-lucht systeem nuttigt de afgevoerde warme ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het systeem werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit (soort airco). De onttrokken warmte vindt zijn weg naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp neemt bodemwarmte. Een speciale bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 9 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zit verschil tussen een gesloten en een open systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt getransformeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Voor het verwarmingssysteem en warm water uit de kraan. Te combineren met radiatoren en vloersystemen. Dit systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Eijsden.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Soort Isolatie: verouderde en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor een hoog rendement. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwjaar: jaren 80 woningen en ouder zijn doorgaans niet geschikt.
 • HR-ketel: Oudere cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een standalone of hybride warmtepomp?

In de regel zijn er twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Liever een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Nu ook online: warmtepomp installateur Ommen.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de aarde, buitenlucht of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €5.000 t/m €19.500 (met installatie en advies). Veel gebruikte full electric types werken met water en/of bodem als warmtebron. Het is niet goedkoop, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Nefit, Remeha, Vaillant, Intergas, Atag). Zo’n hybride apparaat is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel ondersteunt voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in verhouding met een full-electric installatie. Een minpunt is dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgebruikte oplossing betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Eijsden

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Eijsden

De eerste vraag is vaak: wat kost een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Puur de aanschafprijs geeft een te beperkt beeld. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Tevens heb je soms recht op subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar het stroomverbruik zal toenemen. Al deze kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Eijsden uit te werken.

Kenmerk warmtepomp Aanschafprijs Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1500 €1400 5,5 jaar
Lucht-water €5700 €2100 €2200 6,5 jaar
Bodem-water €14900 €3900 €3800 9 jaar
Water-water €18900 €5300 €5000 15,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Eijsden-Margraten?
Eerdaags moet ook jouw huis gasvrij zijn. Nog heel even, en dan gaan veel woningen uitwijken naar duurzame energie (warmtenet). De 2e kamer geeft (ook in de gemeente Eijsden-Margraten) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze historische subsidieregeling. Vaak krijg je tot wel 50% van de initiële investering. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Eijsden kun je enkel aanvragen voor installaties die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1100 – €4600. De exacte hoogte van de subsidie hangt af van het type, het aantal KW en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor elke Kw extra vermogen ontvang je nog eens €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Om een voorbeeld te noemen: de Climaveneta NX-N /LN-CA 0302P geeft recht op €7.650,00 subsidie en m.b.t. de Itho Daalderop BWP20+SVV90 ligt dit op €2.500,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Eijsden

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen die 0 gas verbruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Aan de andere kant, deze oplossingen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Niet langer betalen voor energie! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en de installatie steeds eenvoudiger. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen bij het bereiken van een energieneutraal huis. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Wommels plaatsen.

De warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Een boiler gebruikt energie via ventilatiestromen (lucht), samen met elektrische energie uit het net. Om die reden kan het efficiënt en milieuvriendelijk water verwarmen. Dat kan dankzij de geïntegreerde compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler valt zo tussen €2800 en €4700. Onderschat niet de stroomkosten: die bedragen al gauw €250 op de jaarafrekening. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is de ideale mix om de energierekening te verlagen in de provincie Limburg.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen