Warmtepomp Bitgum

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De milieuvervuilende cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Over een aantal jaar is het aanvragen van de gasgestookte ketel ongeschikt (verboden) geworden. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle huizenbezitters moeten dus over naar een milieuvriendelijk alternatief. Een populair alternatief van een ketel op gas (CV) is de populaire warmtepomp. Middels warmtepompspot.nl vind je handige tips & tricks voor een warmtepomp in Bitgum. Wat heb ik allemaal nodig? Is het een prijzig systeem? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle praktische info en ontdek de meest vakkundige installateur in Bitgum!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Bitgum? Door onze experts vind je belangrijke tips. Maak een keuze uit een onderwerp en je vindt onmiddellijk alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Bitgum?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Bitgum?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Bitgum

Ben jij er al mee bezig, de installatie van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n duurzame energiebron is best wel pittig. Daardoor is een erkende warmtepomp installateur in Bitgum noodzakelijk. De zoektocht naar een echte warmtepomp-installateur is net zo relevant als de klus die op het programma staat. Deze expert checkt de hele woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Magic Thermodynamic Box warmtepomp). Hoe kies ik een betrouwbare vakman? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze certificaten die betrouwbaar zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Check of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of Het merk/type warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Voor welk systeem moet ik gaan? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder vind je een overzicht.

Soort Warmtepomp Mechanisme Bron Kostprijs Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Combinatie Via ventilatie Vanaf €1.300 25 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride of standalone Lucht van buiten €3.000 – €6.500 75 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water 100% elektrisch Grondbron €13.500 – 17.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water 100% elektrisch Waterbronnen €18.000 en meer 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp neemt warmte uit de ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd maken gebruik van mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, toilet en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt de warmte uit uit ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De installatie ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit. De gewonnen warmte wordt overgedragen naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van warmte uit de grond. Een bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 7 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zit verschil tussen een gesloten of open bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte geconverteerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor het verwarmen van je woning en warm water voor de badkamer. In te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. De installatie warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Bitgum.

Is ons huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Mate van isolatie: Gedateerde woningen en slecht geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) vervult een prettige opbrengst. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 woningen en ouder zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasketels: De wat oudere CV-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Normaliter werken we met twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Start je liever met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Lithoijen.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp coördineert zowel warm tapwater als de verwarming. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, aarde of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €6.500 tot €19.500 (inc. boring en aansluiten). De populairste full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het is niet goedkoop, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Remeha, Nefit, Intergas, AWB, Vaillant). Een hybride systeem kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel springt bij wanneer het erg koud is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in vergelijking met een full-electric systeem. Let op: houd er rekening mee dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgebruikte model is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Bitgum

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Bitgum

Veel mensen zijn benieuwd: is een warmtepomp duur of goedkoop? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Slechts de aanschafprijs geeft geen volledig beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Tevens heb je soms recht op subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Bitgum uit te rekenen.

Soort warmtepomp Aanschafprijs Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3100 €1500 €1800 5 jaar
Lucht-water €4400 €2300 €2400 9 jaar
Bodem-water €15400 €5700 €3400 14,5 jaar
Water-water €18900 €5800 €4400 15 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Menameradiel?
Eerdaags moeten we van het aardgas af. Nog heel even, en dan zullen veel woningen overgaan naar duurzame alternatieven (warmtenet). De regering biedt (ook in de gemeente Menameradiel) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kom in actie! En gebruik deze historische subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je de helft van de aanschafprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Bitgum geldt alleen op apparaten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2300 tot €5300. De uiteindelijke subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het model, vermogen (kW) en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Per extra KW ontvang je honderd euro extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit doe je via de website RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een goed voorbeeld: de ARTEL MHP7RL24 geeft jou €1.900,00 subsidie en wat betreft de Climaveneta WWH-HT 0091 krijg je €5.400,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Bitgum

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen die 0 gas verbruiken zullen straks de standaard worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Evengoed, deze installaties verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Je hebt geen energierekening meer! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en kunnen lang meegaan. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. De zonneboiler ondersteunt jou bij het bereiken van een energieneutraal huis. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Tjalhuizum plaatsen.

Warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie via lucht (ventilatie) in combinatie met reguliere energie (stroom). Om die reden kan het efficiënt en milieuvriendelijk water verwarmen. Dit is mogelijk middels de inwendige compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen de €2700 – €4900. Onderschat niet de stroomkosten: als basis neem je +/- €360 per 365 dagen. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is een perfecte combinatie om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Friesland.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen