Warmtepomp Lithoijen

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De welbekende CV-ketel is straks verleden tijd. Over een tijdje is het vervangen van gasgestookte cv-ketels ongeschikt (verboden) geworden. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Nederlanders moeten switchen naar een andere manier van verwarmen. De alternatieve keuzemogelijkheid van een HR-ketel is een warmtepomp installatie. Door de info van onze specialisten bekijk je alle details bij het kiezen van een warmtepomp in Lithoijen. Hoe werkt zo’n systeem? Wat zijn de verschillende tarieven? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Doorzoek alle bruikbare specificaties en kies een betrouwbare vakman / installateur in Lithoijen!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Lithoijen? Door onze experts vind je nuttige adviezen. Kies voor een item uit onze FAQ en jij checkt onmiddellijk bruikbare info.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Lithoijen?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Lithoijen?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Lithoijen

Denk jij over het aanschaffen van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n pomp is tamelijk moeilijk. Daarom is een vakkundige warmtepomp installateur in Lithoijen aan te raden. Het selecteren van een aangesloten vakman is op z’n minst zo belangrijk als de klus zelf. Hij keurt jouw hele woning, heeft een adviserende rol, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Hitachi warmtepomp). Hoe ben ik verzekerd van een vakkundige warmtepomp-installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp vind je velerlei contracten waar je op kunt letten:

 • Het KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-certificaat

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welk type moet ik laten installeren? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de bijgaande tabel tref je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Niveau Energiebron De kosten Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride MV / binnenlucht Vanaf €1.650 45 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Luchtunit (buiten) €3.500 – €7.500 50 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardwarmte €13.500 – 16.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Full-electric Waterbronnen €19.000 of hoger 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Zo’n lucht-lucht systeem profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De installatie combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit (soort airco). Deze warmte gaat via leidingen naar het binnendeel. De installatie zet de koude lucht (5 graden) dankzij een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt warmte uit de grond. De onmisbare bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 10 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We onderscheiden een open- of juist gesloten systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar omgezet naar bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor de centrale verwarming en warm water uit de kraan. Compatibel met vloerverwarming en radiatoren. Dit systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Lithoijen.

Is onze woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Soort Isolatie: verouderde en matig geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager resulteert in aanzienlijk woongenot. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 woningen en ouder komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Vaak zien we 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Zoek jij een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Vragender.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de aarde, grondwater of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €6.000 en €18.000 (met installatie en advies). De meest efficiënte full electric systemen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Vaillant, Atag, AWB, Intergas, Remeha). De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel ondersteunt als het koud is in huis, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder vergeleken met een all-electric installatie. Let op: houd er rekening mee dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een uitstekende model is de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Lithoijen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Lithoijen

Veel mensen zijn benieuwd: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Uitsluitend de kosten van het systeem is eigenlijk maar het begin. Er zijn namelijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarnaast is er een subsidieregeling die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle kosten en baten moet je noteren om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Lithoijen uit te rekenen.

Model warmtepomp Prijs pomp Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2300 €1000 €1400 6,5 jaar
Lucht-water €6500 €2300 €2100 7,5 jaar
Bodem-water €15500 €5800 €4700 13,5 jaar
Water-water €17700 €4000 €4400 15,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Oss?
Binnenkort moet elke woning “gasvrij” zijn. De komende jaren moeten veel consumenten uitwijken naar elektrisch verwarmen (warmtenet). De 2e kamer geeft (ook in de gemeente Oss) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze historische subsidieregeling. Vaak ontvang je 30% of meer van de initiële investering. Notitie: subsidie warmtepomp Lithoijen is alleen van toepassing op systemen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1550 en €5450. Het totale bedrag komt tot stand op basis van het type, vermogen en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke kW extra vermogen krijg je nog eens €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een actueel voorbeeld: de Galletti MPET030H heeft €3.550,00 subsidie en aangaande de NIBE F1155-16 (G/W) heb je recht op €3.400,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Lithoijen

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen met de gasrekening op nul zullen we meer en meer gaan zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Daartegenover, deze verbruiken veel stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Je hebt geen energierekening meer! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en zijn gemakkelijk te installeren. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en panelen gaan jaren extra mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan op weg naar een energieneutrale woning. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Einighausen plaatsen.

Warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Deze boiler komt aan energie uit de ventilatielucht in samenwerking met elektrische energie uit het net. Daardoor kan het op duurzame manier water verwarmen. Dat kan dankzij ingebouwde compressors. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen +/- €3000 – €4400. Vergeet niet de verbruikskosten: die bedragen al gauw €275 per 365 dagen. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is de ideale mix om de energierekening te verlagen in de provincie Noord-Brabant.

Ga vandaag nog besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen