Warmtepomp Bleiswijk

Het gas wordt langzaam afgesloten. De ouderwetse cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Dan is de keuze voor een cv-ketel (op gas) volledig uitgesloten. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Met z’n allen zullen we moeten investeren in andere innovatieve mogelijkheden. De optie in plaats van de CV-ketel is de warmtepomp. Aan de hand van onze vergelijker lees jij bruikbare informatie over een warmtepomp in Bleiswijk. Hoe werkt zo’n systeem? Is het een prijzig systeem? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Lees alle praktische tips en adviezen en ontdek de meest vakkundige installateur in Bleiswijk!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Bleiswijk? Hieronder lees jij nuttige informatie. Druk op een van de onderstaande vragen, en je ontdekt binnen no-time alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Bleiswijk?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Bleiswijk?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Bleiswijk

Iets voor jou, de installatie van een warmtepomp? Met name het laten installeren van de warmtepomp is best wel moeilijk. Vandaar is een aangesloten warmtepomp installateur in Bleiswijk cruciaal. De keuze maken voor een doorgewinterde vakman doet niet onder voor de klus die op het programma staat. Hij verkent jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Mitsubishi Heavy Industries warmtepomp). Hoe ben ik verzekerd van een competente installateur? Voor het installeren van een warmtepomp heb je diverse certificaten die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-certificaat

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Check of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant erkend is.

 • Het OK CV logo

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen maart 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Veelal zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema check je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron Kostprijs Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Combinatie Ventilatielucht Vanaf €1.400 40 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Lucht buitenaf €2.500 – €8.000 75 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Grondbron €13.000 – 16.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Standalone Water uit de grond €20.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, badkamer en wc gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Het lucht-lucht systeem haalt warmte uit de ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het apparaat werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt aan de hand van een soort ventilator buiten. De warmte uit de lucht wordt via leidingen getransporteerd naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp profiteert van bodemwarmte. De onmisbare bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 10 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Je kunt kiezen uit een open of gesloten circuit. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte omgezet naar direct inzetbare energie. Voor de centrale verwarming en warm water uit de kraan. Prima in te zetten voor vloer en radiatorverwarming. De installatie warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Bleiswijk.

Is onze woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Type isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen met lage isolatiewaarden zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C zorgt voor aantrekkelijke opbrengsten. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwjaar: woningen gebouwd tot 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Meestal zien we 2 soorten systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Wil je beginnen met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Loerbeek.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, grondwater of de bodem. De investering ligt tussen de €6.500 tot €19.500 met installatie inbegrepen. De meest efficiënte full electric systemen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De tarieven liggen best hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Remeha, Nefit, Atag, AWB, Vaillant). Zo’n hybride apparaat kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel is nodig als de vraag naar warmte hoog is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in vergelijking met een all-electric systeem. Let op: houd er rekening mee dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een populaire toepassing is de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Bleiswijk

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Bleiswijk

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: is een warmtepomp duur of goedkoop? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Puur de aanschafprijs is niet erg volledig. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarbij zijn er subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Bleiswijk vast te stellen.

Kenmerk warmtepomp Kosten aanschaf Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3800 €1200 €1400 4 jaar
Lucht-water €5700 €2000 €2700 9 jaar
Bodem-water €15000 €4100 €3000 13,5 jaar
Water-water €17700 €5700 €5900 19 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Lansingerland?
Eerdaags moeten we gasvrij wonen. Vanaf dit moment zullen veel huizen overstappen op duurzame warmtebronnen (warmtenet). Onze regering verschaft (ook in de gemeente Lansingerland) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in maart 2024. Kom in actie! En gebruik deze gulle subsidieregeling. Niet zelden ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kostprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Bleiswijk kun je enkel aanvragen voor installaties die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen maart 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2600 tot €5150. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt komt tot stand op basis van het merk en type, capaciteit (kW) en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Per extra KW incasseer je een extra “bonus” van €100. Hoe vraag ik subsidie aan? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de ARTEL SHP6RL24 staat gelijk tot €1.800,00 subsidie en met betrekking tot de Climaveneta WW-HT 0091 krijg je subsidie tot €5.400,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Bleiswijk

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen zonder gasaansluiting zijn sterk in opkomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Daartegenover, deze oplossingen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Jouw energienota naar €0,00. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en gaan langer mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan om je doel te realiseren: een energieneutrale situatie. Ook interessant: warmtepomp in Tolkamer plaatsen.

De warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie uit luchtstromen / ventilatie, in samenwerking met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Daardoor kan het product op milieuvriendelijke wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit kan door ingebouwde compressors. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2750 en €4100. Onderschat niet de stroomkosten: houdt rekening met zo’n €380 per kalenderjaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is een perfecte combinatie om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Zuid-Holland.

Ga vandaag nog besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen