Warmtepomp Bodegraven

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De traditionele cv-ketel is verboden vanaf 2030. In slechts enkele jaren is de keuze voor een cv-ketel (op gas) bij wet verboden. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle huizenbezitters moeten investeren in een duurzamere oplossing. Een populair alternatief van de CV-ketel is de populaire warmtepomp. Gebaseerd op onze website doorzoek jij bruikbare informatie m.b.t. een warmtepomp in Bodegraven. Waar moet ik rekening mee houden? Is het duur of goedkoop? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Bekijk alle bruikbare tips en adviezen en vergelijk direct alle installateurs in Bodegraven!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Bodegraven? Op onze website lees jij nuttige adviezen. Klik op een item uit onze FAQ en jij checkt ogenblikkelijk alle details.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Bodegraven?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Bodegraven?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Bodegraven

Denk jij na over de installatie van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n systeem is behoorlijk complex. Om die reden is een aangesloten warmtepomp installateur in Bodegraven aan te raden. De zoektocht naar een aangesloten vakman is net zo relevant als de klus die op het programma staat. De installateur bekijkt jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Renson warmtepomp). Waar vind ik een erkende warmtepomp-specialist? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende certificaten die garanties kunnen bieden:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-accreditatie

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Check of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV label

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welke moet ik nu kiezen? In de praktijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de tabel hieronder check je de meest relevante info.

Categorie Warmtepomp Werking Bron Kosten (incl. montage) Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Hybride MV / binnenlucht Vanaf €1.350 35 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Buitenlucht €3.000 – €7.500 70 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardbron €15.500 – 16.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Grondwater €19.500 en meer 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. MV (lucht-lucht) systeem nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Deze vernuftige pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een soort airco-installatie. De warmte uit de lucht vindt zijn weg naar het gedeelte wat binnen staat. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt warmte in de aarde. De unieke bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 9 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We differentiëren een gesloten en een open systeem. De warmte uit de bodem wordt omgezet naar bruikbare energie. Onder andere voor de centrale verwarming en water om te douchen. Geschikt voor vloer en radiatorverwarming. Dit systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Bodegraven.

Is mijn woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Mate van isolatie: Gedateerde woningen en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) zorgt voor een hoog rendement. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Leeftijd woning: huizen opgeleverd voor 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Gewoonlijk werken we met twee type systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Neig jij eerst naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Loppersum.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, grondwater of de aarde. De kosten liggen tussen de €7.500 – €19.500 (alles inclusief prijs). De meest efficiënte full electric systemen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Remeha, AWB, Nefit, Vaillant, Atag). De hybride installatie kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel staat klaar voor de momenten dat het te koud is buiten, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger vergeleken met een full-electric product. Let op: houd er rekening mee dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een populaire product betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Bodegraven

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Bodegraven

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Alleen de prijs van het apparaat is niet representatief voor de totale kosten. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. En zoals je misschien weet moet je rekening houden met de subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle soorten kosten en baten neem je in overweging om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Bodegraven vast te stellen.

Soort warmtepomp Tarief product Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €1100 €1100 4 jaar
Lucht-water €6600 €1700 €2100 8,5 jaar
Bodem-water €14100 €4300 €3200 13 jaar
Water-water €18100 €4200 €4000 16,6 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk?
Binnen afzienbare tijd moet ook jouw huis gasvrij zijn. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel consumenten overschakelen op echt groene stroom (warmtenet). De overheid bezorgt ons (ook in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Dit is een gulle subsidieregeling. In veel gevallen krijg je de helft van de aanschafprijs. Tip: subsidie warmtepomp Bodegraven kun je enkel aanvragen voor installaties die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2700 en €5200. De uiteindelijke subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het merk en type, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen verdien je een extra “bonus” van €100. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Om een voorbeeld te noemen: de Auer Cylia Air 300 1-Ech geeft recht op €1.250,00 subsidie en met betrekking tot de Climaveneta WWR 0025TS MTD2 ligt dit op €3.000,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Bodegraven

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen met de gasrekening op nul zullen straks de standaard worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Vergeet niet, deze oplossingen verbruiken veel stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Dit betekent een maximale energiebesparing! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de panelen behouden langer hun rendement. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Een zonneboiler kan jou ook helpen op weg naar energieneutraal leven. Vind alles uit over warmtepomp in Tweede Exloërmond plaatsen.

De warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie via lucht (ventilatie) i.s.m. gewone stroom. Zodoende kan het systeem op verantwoorde wijze warm water leveren. Dit gebeurt met de geïntegreerde compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €3000 – €4700. Onderschat niet de stroomkosten: die bedragen al gauw €250 per 365 dagen. Zonnepanelen met een elektrische boiler is de ideale mix om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Zuid-Holland.

Begin direct met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw