Warmtepomp Loppersum

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De oude en vertrouwde cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Over een tijdje is het vervangen van een gasgestookt systeem haast niet meer mogelijk. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Nederlanders zullen zich oriënteren op een alternatieve bron. Een populair alternatief van een HR-ketel is: ‘warmtepomp’. Aan de hand van deze webpagina doorzoek je waardevolle informatie voor een warmtepomp in Loppersum. Waar moet ik rekening mee houden? Is het duur of goedkoop? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Bekijk alle bruikbare specificaties en vind de voordeligste installateur in Loppersum!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Loppersum? Op onze website achterhaal je handige tips & tricks. Kies voor een van de onderstaande vragen, en je ontdekt vlug bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Loppersum?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Loppersum?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Loppersum

Denk jij over de installatie van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is tamelijk moeilijk. Daarom is een ervaren warmtepomp installateur in Loppersum onmisbaar. De keuze maken voor een handige installateur is minstens zo belangrijk als de klus zelf. De installateur analyseert jouw huis, adviseert een geschikte pomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Nefit warmtepomp). Hoe ben ik verzekerd van een vakkundige warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende creditaties die betrouwbaar zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-accreditatie

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Lid van UNETO-VNI?

  Bekijk altijd of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Wat rendeert het beste in mijn woning? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder vind je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Mechanisme Bron Totale kosten Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride combi Ventilerend Vanaf €1.550 25 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Buitenlucht €4.000 – €7.500 70 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Standalone Aardbron €15.500 – 16.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water 100% elektrisch Water (grond/rivier) €19.000 of extra 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Dit lucht-lucht systeem neemt de warmte uit uit ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Deze vernuftige pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit is mogelijk dankzij een ‘airco achtig’ toestel. Deze warmte wordt vervoerd naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt als bron de warmte uit uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 7 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We differentiëren een gesloten of open bron. De warmte uit het grondwater wordt geconverteerd naar toepasbare energie. Onder andere voor het verwarmingssysteem en water om te douchen. Prima in te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. Het apparaat heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Loppersum.

Is ons huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatie: Gedateerde woningen en huizen waar het ontbreekt aan isolatie dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager bewerkstelligt een prettige opbrengst. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwperiode: jaren 80 woningen en ouder zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasgestookte-ketels: De wat oudere CV-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

In de praktijk maken we onderscheid tussen twee type systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Gaat jouw voorkeur uit naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Waarde.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de aarde, grondwater of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €8.000 en €20.000 (inc. boring en aansluiten). De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Vaillant, Nefit, Atag, Intergas, AWB). De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel staat klaar wanneer het erg koud is, en als er opeens veel warm water nodig is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in vergelijking met een standalone systeem. Het nadeel is dat je een gasaansluiting houdt. Een prima model is zo’n ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Loppersum

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Loppersum

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Enkel de prijs van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Bovendien is er een subsidieregeling die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het gasverbruik wordt minder maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Loppersum te analyseren.

Model warmtepomp Kosten aanschaf Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2200 €1500 €1300 6 jaar
Lucht-water €6900 €2300 €2800 8,5 jaar
Bodem-water €14300 €5100 €3000 10,5 jaar
Water-water €18400 €5500 €4300 15,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Loppersum?
Binnen afzienbare tijd moet ook jouw huis gasvrij zijn. In de komende periode gaan veel huizen overschakelen op elektrisch verwarmen (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Loppersum) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze gulle subsidieregeling. Vaak ontvang je 30% of meer van de aanschafprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Loppersum kan jij uitsluitend toepassen op types die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2900 en €5500. De exacte hoogte van de subsidie is een afgeleide van het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke kW extra vermogen krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit doe je via de website RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Galletti VPR72HS geeft jou €6.850,00 subsidie en wat betreft de NRGTEQ TNG30 (G/W) krijg je €4.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Loppersum

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen zonder gasaansluiting zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Echter, deze installaties verbruiken veel stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Je hebt geen energierekening meer! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de panelen behouden langer hun rendement. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan om je doel te realiseren: een energieneutrale levensstijl. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Emmeloord plaatsen.

Warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit luchtstromen / ventilatie, samen met elektrische energie uit het net. Hierdoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk warm water leveren. Dat gaat via een speciale compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler varieert tussen de €3000 en €4300. Wat betreft de energiekosten: ga maar uit van ongeveer €390 per 12 maanden. Zonnecellen samen met de elektrische boiler combineren is het beste idee om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Groningen.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen