Warmtepomp Emmeloord

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De gebruikelijke CV-ketel is over een aantal jaren verboden. Over een tijdje is het plaatsen van een ketel op gas bij wet verboden. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Nederlanders moeten switchen naar een duurzamere oplossing. Het meest gekozen alternatief van de oude ketels is de warmtepomp. Middels warmtepompspot.nl achterhaal je tips en adviezen aangaande een warmtepomp in Emmeloord. Hoe gaat het in z’n werk? Hoe hoog is de investering? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Vind alle belangrijke informatie en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Emmeloord!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Emmeloord? Via onze specialisten bekijk jij belangrijke adviezen. Selecteer een van de vragen hieronder, en ontdek vlug alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Emmeloord?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Emmeloord?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Emmeloord

Bekijk jij de opties ten aanzien van het laten installeren van een warmtepomp? De installatie van zo’n duurzame energiebron is nogal moeilijk. Hierom is een geoefende warmtepomp installateur in Emmeloord aan te raden. Het selecteren van een betrouwbare warmtepomp-installateur is net zo relevant als de klus die op het programma staat. Hij checkt de hele woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Kensa verwarming). Wat is een geoefende installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene certificaten die de kwaliteit waarborgen:

 • Het KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-certificaat

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Controleer of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Doorgaans kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de onderstaande tabel check je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Kostprijs Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride Via ventilatie Vanaf €1.400 25 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water All electric en Hybride Lucht van buiten €2.500 – €7.000 75 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Full-electric Aardbron €13.500 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Waterbronnen €19.000 en hoger 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut (warmte) ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, keuken en wc wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Een lucht-lucht systeem gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De installatie combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gaat op basis van een buitenunit (soort airco). De warmte uit de lucht wordt overgedragen naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Flevoland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt als bron “gratis” warmte uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 11 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zijn 2 opties: een open- of juist gesloten systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte getransformeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Bijvoorbeeld voor het verwarmen van je woning en voor warm tapwater. Compatibel met vloerverwarming en radiatoren. Het systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Emmeloord.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatiewaardes: minder recente en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C resulteert in aanzienlijk woongenot. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 huizen (of ouder) zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasgestookte-ketels: De wat oudere CV-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Normaal gesproken maken we onderscheid tussen 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Zoek jij een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Oosterleek.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp coördineert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de bodem, buitenlucht of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €9.500 tot €18.000 met installatie inbegrepen. De meest efficiënte full electric systemen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het is niet goedkoop, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Nefit, Atag, Remeha, Intergas, AWB). Zo’n hybride apparaat is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel ondersteunt als de vraag naar warmte hoog is, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper dan een volledig-elektrisch systeem. Een minpunt is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een prima type betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Emmeloord

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Emmeloord

De eerste vraag is vaak: is een warmtepomp duur of goedkoop? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Puur de aanschafprijs geeft geen volledig beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. En zoals je misschien weet is er een subsidieregeling die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle soorten kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Emmeloord te ontcijferen.

Type warmtepomp Prijs pomp Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3900 €2000 €1400 7 jaar
Lucht-water €6100 €1800 €2400 7,5 jaar
Bodem-water €14400 €3600 €3000 10,5 jaar
Water-water €18100 €5900 €5800 17 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Noordoostpolder?
Eerdaags moeten we van het aardgas af. In de komende periode zullen veel Nederlanders overstappen op elektrisch verwarmen (warmtenet). De overheid hanteert (ook in de gemeente Noordoostpolder) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het betreft een gulle subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je de helft van de kostprijs. Let op: subsidie warmtepomp Emmeloord kan jij uitsluitend toepassen op installaties die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2250 tot €5650. De exacte hoogte van de subsidie komt tot stand op basis van het merk en type, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen verdien je een extra “bonus” van €100. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de CLINT CHA/IK/A/WP 91 geeft jou €2.900,00 subsidie en aangaande de Itho Daalderop WPU-45I-5G krijg je €2.800,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Emmeloord

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen zonder gasaansluiting zijn toekomstbestendig. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Niettemin, deze modellen verbruiken nog wel het nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Dit betekent een maximale energiebesparing! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. De zonneboiler ondersteunt jou op weg naar een energieneutrale levensstijl. Ook interessant: warmtepomp in Zaandijk plaatsen.

De warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? De boiler wekt energie op via ventilatiestromen (lucht), in samenwerking met gewone stroom. Om die reden kan het efficiënt en milieuvriendelijk water verwarmen. Dit is mogelijk middels de inwendige compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler valt zo tussen €2500 en €5000. Vergeet niet de verbruikskosten: die bedragen al gauw €385 per 365 dagen. Een elektrische boiler met zonnepanelen is een perfecte combinatie om de stroomkosten te drukken in de provincie Flevoland.

Besparen? Vraag offertes op!

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw