Warmtepomp Zaandijk

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De oude en vertrouwde cv-ketel is straks verleden tijd. In slechts enkele jaren is de keuze voor de gasgestookte ketel ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Iedereen zal moeten overstappen naar een duurzaam alternatief. Een keuze in plaats van gas is een warmtepomp installatie. Door deze webpagina check jij bruikbare informatie aangaande een warmtepomp in Zaandijk. Hoe werkt het? En wat zijn de kosten? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Vind alle onmisbare informatie en check prijzen van een installateur in Zaandijk!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Zaandijk? Door onze experts check jij belangrijke adviezen. Selecteer een van de onderwerpen en vind rap alle info.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Zaandijk?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Zaandijk?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Zaandijk

Denk jij na over het aanschaffen van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is behoorlijk gecompliceerd. Hierom is een vakbekwame warmtepomp installateur in Zaandijk noodzakelijk. De keuze maken voor een deskundige vakman is net zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. Deze expert kijkt kritisch naar jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Waterkotte systeem). Wat is een echte installateur? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze bevoegdheden die garanties kunnen bieden:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Controleer of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk van de warmtepomp erkend is.

 • Het OK CV logo

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Wat rendeert het beste in mijn woning? In de praktijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema tref je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Niveau Warmtebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilerend Vanaf €1.300 25 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water All electric of Hybride Buitenunit €5.500 – €6.500 60 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Full-electric Aardbron €15.000 – 17.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Standalone Waterbronnen €18.500 en hoger 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, wc en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Een lucht-lucht systeem haalt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gaat op basis van een buitenunit (soort airco). De opgevangen warmte wordt overgedragen naar de warmtepomp in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) dankzij een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van bodemwarmte. De unieke bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 10 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We maken onderscheid tussen een gesloten of open bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar opgewaardeerd naar toepasbare energie. Onder andere voor de centrale verwarming en warm water voor de badkamer. Werkt prima met radiatoren en vloerverwarming. Het systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Zaandijk.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Soort Isolatie: oudere en huizen met lage isolatiewaarden dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager zorgt voor aanzienlijk woongenot. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Leeftijd woning: huizen gezet voor 1980 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasgestookte-ketels: De wat oudere CV-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Grofweg maken we onderscheid tussen 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Beperkt budget? En neig je naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Start nu ook met warmtepomp installateur Hoedekenskerke.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, grondwater of de bodem. De investering ligt tussen de €6.000 t/m €18.000 inclusief installatie. Veel gebruikte full electric types zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De investering is vrij hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Remeha, Intergas, Atag, Nefit, Vaillant). Een hybride systeem kan niet alles zelf doen. De HR-ketel ondersteunt wanneer het erg koud is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een 100% elektrische oplossing. Let op: houd er rekening mee dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een prima oplossing betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Zaandijk

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Zaandijk

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat kost een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Alleen de kosten van het systeem is niet erg volledig. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarnaast komt de beschikbare subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Al deze kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Zaandijk te bepalen.

Type warmtepomp Kosten systeem Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2300 €1900 €1500 6,5 jaar
Lucht-water €5900 €1900 €2400 8,5 jaar
Bodem-water €14200 €5100 €2700 10,5 jaar
Water-water €17000 €5200 €5100 19 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Zaanstad?
Binnenkort moeten we van het aardgas af. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel woningen overgaan naar andere vormen van energie (warmtenet). Het rijk hanteert (ook in de gemeente Zaanstad) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kom in actie! En gebruik deze historische subsidieregeling. Niet zelden krijg je tot wel 50% van de kostprijs. Let op: subsidie warmtepomp Zaandijk is alleen aan te vragen voor systemen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2900 en €5450. De exacte hoogte van de subsidie is een afgeleide van het merk en type, het aantal KW en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke extra kW krijg je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe werkt het aanvragen? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Viessmann Vitocal 200-S AWB-E-AC 201.D16 geeft jou €2.400,00 subsidie en voor de DPA Zenit 122 A-SLN krijg je €7.850,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Zaandijk

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul hebben de toekomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Evengoed, deze producten verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Jouw energienota naar €0,00. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en de installatie steeds eenvoudiger. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en gaan langer mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Een zonneboiler kan jou ook helpen om je doel te realiseren: een energieneutrale levensstijl. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Rijswijk plaatsen.

Warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Een boiler gebruikt energie uit luchtstromen / ventilatie, gezamenlijk met gewone stroom. Hierdoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk water verwarmen. Dit kan door de inwendige compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen de €2550 tot €4100. Vergeet niet de verbruikskosten: we hebben het al snel over €390 per 12 maanden. Een elektrische boiler met zonnepanelen combineren is het beste idee om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Noord-Holland.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen