Warmtepomp Boerakker

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De traditionele cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Over een tijdje is het kiezen voor een gasgestookt systeem niet langer mogelijk. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Nederlanders moeten switchen naar een andere manier van verwarmen. De optie in plaats van een ketel met gas zo’n warmtepomp. Middels onze website check jij praktische informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Boerakker. Waar moet ik rekening mee houden? Met welke kosten moet ik rekening houden? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Vind alle onmisbare details en kies een betrouwbare vakman / installateur in Boerakker!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Boerakker? Aan de hand van de info op deze pagina vind je nuttige info. Klik op een van de onderwerpen en check ogenblikkelijk alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Boerakker?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Boerakker?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Boerakker

Overweeg jij het laten installeren van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n apparaat is vrij moeilijk. Juist om die reden is een ervaren warmtepomp installateur in Boerakker noodzakelijk. De zoektocht naar een aangesloten installateur is net zo relevant als het kiezen van het juiste systeem. Hij kijkt kritisch naar jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Sanden warmtepomp). Hoe herken je een vakbekwame vakman? Betreft het installeren van een warmtepomp heb je diverse contracten die garanties kunnen bieden:

 • Het KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Lid van UNETO-VNI?

  Check of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Voor welk systeem moet ik gaan? Normaal gesproken zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je een en ander samengevat.

Categorie Warmtepomp Werkwijze Bron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride MV / binnenlucht Vanaf €1.450 tot 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en All electric Buitenunit €2.500 – €6.000 70 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Grondbron €14.500 – 16.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Water (grond/rivier) €18.500 en meer 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in wc, badkamer en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. MV (lucht-lucht) systeem neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Deze vernuftige pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit werkt in feite met een soort airco-installatie. De opgevangen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de “binnenunit”. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt “gratis” warmte uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 7 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zijn 2 opties: een circuit dat gesloten of open is. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte omgezet naar warmte die je kunt gebruiken. Bijvoorbeeld voor het verwarmingssysteem en voor warm tapwater. Te combineren met radiatoren en vloersystemen. De pomp warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Boerakker.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatiewaardes: Gedateerde woningen en huizen met lage isolatiewaarden zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Leeftijd woning: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasgestookte-ketels: Oudere cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Normaliter bestaan er 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Neig jij eerst naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Lucaswolde.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, aarde of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €5.000 en €21.000 met installatie inbegrepen. Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het kost een flinke duit, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Remeha, AWB, Intergas, Atag, Nefit). Zo’n hybride apparaat kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel helpt voor de momenten dat het te koud is buiten, of als de vraag naar warm water erg hoog is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een standalone oplossing. Het nadeel is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een uitstekende oplossing betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Boerakker

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Boerakker

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Alleen de prijs van het apparaat is niet afdoende. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarnaast komt de beschikbare subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle soorten kosten en baten moet je noteren om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Boerakker vast te stellen.

Kenmerk warmtepomp Tarief product Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1600 €1700 7 jaar
Lucht-water €6200 €2400 €2000 6 jaar
Bodem-water €15000 €3800 €4000 10,5 jaar
Water-water €18900 €5000 €5500 18,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Marum?
Het duurt niet lang, en dan gaat de gaskraan helemaal dicht. Nog heel even, en dan gaan veel gezinnen overgaan naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De regering verschaft (ook in de gemeente Marum) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kom in actie! En gebruik deze historische subsidieregeling. Vaak krijg je tot wel 50% van de initiële investering. Tip: subsidie warmtepomp Boerakker is alleen aan te vragen voor systemen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1700 tot €5050. De exacte hoogte van de subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het type systeem, vermogen (kW) en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen heb je recht op €100 bovenop de basis subsidie. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Auer Edel 150 Eau biedt €1.400,00 subsidie en aangaande de Climaveneta WWR 0031T MTD2 is dit €3.300,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Boerakker

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen die 0 gas verbruiken zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Let op: deze oplossingen hebben een hoog stroomverbruik. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Je hebt geen energierekening meer! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en er zijn voldoende specialisten. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en gaan langer mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met het streven naar een energieneutrale levensstijl. Ook interessant: warmtepomp in Twisk plaatsen.

Warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron via ventilatiestromen (lucht), in combinatie met elektrische energie uit het net. Zodoende kan het efficiënt en milieuvriendelijk water voor douche/bad verwarmen. Dat kan dankzij een interne compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2950 tot €4000. Je energieverbruik wordt wel hoger: houdt rekening met zo’n €345 per 12 maanden. Een elektrische boiler met zonnepanelen is de ideale mix om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Groningen.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw