Warmtepomp Lucaswolde

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De gebruikelijke CV-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. In slechts enkele jaren is de keuze voor een gasgestookt systeem ongeschikt (verboden) geworden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle huizenbezitters moeten investeren in een andere manier van verwarmen. Het meest gekozen alternatief van gas is zo’n warmtepomp. Aan de hand van warmtepompspot.nl vind jij uitgebreide info betreffende een warmtepomp in Lucaswolde. Wat komt er allemaal bij kijken? En wat zijn de kosten? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Check alle relevante info en tips en check prijzen van een installateur in Lucaswolde!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Lucaswolde? Aan de hand van de info op deze pagina check jij zinvolle tips. Maak een keuze uit een onderwerp en je vindt eenvoudig alle details.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Lucaswolde?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Lucaswolde?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Lucaswolde

Overweeg jij het aanschaffen van een warmtepomp? De installatie van zo’n duurzame energiebron is tamelijk ingewikkeld. Om die reden is een bedreven warmtepomp installateur in Lucaswolde cruciaal. Het kiezen van een degelijke installateur is net zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De vakman bekijkt jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Oschner warmtepomp). Hoe ben ik verzekerd van een competente installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er verschillende licenties die van belang zijn:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-certificaat

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Check of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of Het merk/type warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen januari 2023]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je de meest relevante info.

Categorie Warmtepomp Niveau Bron Investering Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.500 30 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water All electric en Hybride Lucht buitenaf €4.500 – €6.000 65 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Bodemwarmte €13.500 – 18.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water uit de grond €19.000 en hoger 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Dit lucht-lucht systeem benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gaat op basis van een speciale buitenventilator. De opgevangen warmte vindt zijn weg naar het binnendeel. De installatie zet de koude lucht (5 graden) door middel van een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp haalt “gratis” warmte uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 11 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zit verschil tussen een open of gesloten circuit. De warmte wordt via een warmtewisselaar opgewaardeerd naar direct inzetbare energie. Onder andere voor het verwarmingssysteem en warm water voor de badkamer. Werkt prima met vloerverwarming en radiatoren. Het apparaat kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Lucaswolde.

Is onze woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatiewaardes: minder recente en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor goede rendementen. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Leeftijd woning: woningen gebouwd tot 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Ketel op gas: CV-ketels op leeftijd zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Grofweg zijn er twee type systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Neig jij eerst naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Waarland.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de aarde, buitenlucht of grondwater. De investering ligt tussen de €8.500 – €18.500 (alles inclusief prijs). Veel van deze full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het is niet goedkoop, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Vaillant, Nefit, AWB, Atag, Remeha). Een hybride pomp kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel helpt voor de piekmomenten (extreme kou), of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in vergelijking met een volledig-elektrisch product. Minder fraai is het feit dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een uitstekende type betreft een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Lucaswolde

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Lucaswolde

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Puur de aanschafprijs is niet allesomvattend. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. En zoals je misschien weet zijn er subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Lucaswolde te berekenen.

Model warmtepomp Tarief product Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2700 €1800 €2000 5,5 jaar
Lucht-water €6700 €2500 €2600 6,5 jaar
Bodem-water €15200 €5000 €2900 11 jaar
Water-water €17400 €5300 €4600 18 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Marum?
Het duurt niet lang, en dan gaat de gaskraan helemaal dicht. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel consumenten overstappen op elektrisch verwarmen (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Marum) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in januari 2023. Het betreft een vorstelijke subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je 30% of meer van de kostprijs. Tip: subsidie warmtepomp Lucaswolde is alleen aan te vragen voor types die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen januari 2023).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1000 tot €5850. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt hangt af van het model, het aantal KW en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke extra kW verdien je nog eens €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Galmet Airmax2 15GT geeft recht op €2.100,00 subsidie en bij de NRGTEQ TNG50 (G/W) ligt dit op €6.800,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Lucaswolde

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen zonder gasaansluiting gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Let op: deze producten hebben een hoog stroomverbruik. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Niet langer betalen voor energie! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en de installatie steeds eenvoudiger. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Ook kan de zonneboiler bijdragen met de doelstelling voor een energieneutrale woning. Zoek ook naar warmtepomp in Emst plaatsen.

De warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit luchtstromen / ventilatie, tezamen met reguliere energie (stroom). Daardoor kan de installatie via een duurzame methode water verwarmen. Dat kan dankzij een speciale compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2550 tot €4700. Je energieverbruik wordt wel hoger: houdt rekening met zo’n €295 per 365 dagen. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is de ideale mix om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Groningen.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen