Warmtepomp Emst

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De oude en vertrouwde cv-ketel is over een aantal jaren verboden. In slechts enkele jaren is het kiezen voor een ketel op gas ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Nederlanders moeten kijken naar een andere manier van verwarmen. De optie in plaats van een ketel op gas (CV) is: ‘warmtepomp’. Op warmtepompspot.nl lees je bruikbare informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Emst. Is mijn huis wel geschikt? Wat zijn de verschillende tarieven? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle relevante details en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Emst!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Emst? Middels onze expertise bekijk je handige tips. Kies voor een van de onderstaande vragen, en je vindt snel alle info.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Emst?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Emst?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Emst

Denk jij over het investeren in een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n systeem is nogal complex. Daarom is een erkende warmtepomp installateur in Emst noodzakelijk. De keuze van een handige expert is op z’n minst zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Hij inspecteert jouw woning, heeft een adviserende rol, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Horos verwarming). Hoe kies ik een ervaren warmtepomp-specialist? Voor het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene vergunningen die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 (KOMO)

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-erkende installateurs

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Het is relevant dat de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of Het merk/type warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Voor welk systeem moet ik gaan? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel ontdek je een overzicht.

Type Warmtepomp Niveau Bron Kostprijs Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Combinatie Ventilatielucht Vanaf €1.300 25 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Buitenlucht €5.000 – €7.000 50 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Standalone Bodemwarmte €14.500 – 17.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Volledig elektrisch Water (grond/rivier) €18.500 of hoger 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het apparaat combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit werkt in feite met een speciale buitenventilator. De opgevangen warmte wordt overgedragen naar de warmtepomp in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte uit de grond. De onmisbare bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 10 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zit verschil tussen een gesloten en een open systeem. De warmte uit de bodem wordt veranderd in bruikbare energie. Denk aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en voor warm tapwater. Geschikt voor radiatoren en vloerverwarming. De installatie zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Emst.

Is onze woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Type isolatie: minder recente en matig geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C vervult een hoog rendement. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Leeftijd woning: jaren 80 woningen en ouder zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasketels: De wat oudere CV-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Vaak ontwaren we twee variërende type producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Wil je beginnen met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Start nu ook met warmtepomp installateur Oosterwijk.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp coördineert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de bodem, grondwater of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €9.500 – €19.000 met installatie inbegrepen. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De investering is vrij hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Nefit, Atag, Vaillant, AWB, Remeha). Zo’n hybride oplossing kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel is nodig voor de momenten dat het te koud is buiten, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in verhouding met een 100% elektrische installatie. Het nadeel is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgebruikte type betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Emst

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Emst

Een veelgestelde vraag: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Enkel de aanschafprijs is eigenlijk maar het begin. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarbij is er een subsidieregeling waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle soorten kosten en baten moet je noteren om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Emst te bepalen.

Soort warmtepomp Tarief product Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3900 €2000 €1500 6 jaar
Lucht-water €6600 €1600 €2500 7 jaar
Bodem-water €14400 €4200 €4600 9,5 jaar
Water-water €17700 €4200 €4400 15,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Epe?
In 2030 is gas niet meer verkrijgbaar. De komende jaren moeten veel consumenten overgaan naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). Onze regering verschaft (ook in de gemeente Epe) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kom in actie! En gebruik deze gulle subsidieregeling. Niet zelden krijg je de helft van de kosten. Belangrijk: subsidie warmtepomp Emst is alleen van toepassing op types die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2600 en €4250. Het totale bedrag is een afgeleide van het model, vermogen en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Per extra KW krijg je €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de CLINT CHA/IK/WP 61 geeft recht op €1.900,00 subsidie en voor de Kleventa AHP60 ligt dit op €7.300,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Emst

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Gasvrije woningen hebben de toekomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Let op: deze consumeren wel de nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De kosten voor energie worden dan echt laag. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en gaan langer mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met het streven naar een energieneutraal huis. Vind alles uit over warmtepomp in Zandeweer plaatsen.

Een warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Een boiler gebruikt energie middels ventilatie (lucht) en combineert dat met gewone stroom. Op basis daarvan kan het op duurzame manier warm water leveren. Dit kan door een speciale compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler varieert tussen de €2550 – €4400. Je energieverbruik wordt wel hoger: ga maar uit van ongeveer €345 per 12 maanden. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is de ideale mix om de energierekening te verlagen in de provincie Gelderland.

Begin direct met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw