Warmtepomp Zandeweer

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De traditionele cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Dan is de keuze voor een cv-ketel (op gas) ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle woningen moeten kiezen voor een duurzamere oplossing. Een populair alternatief van gas is de populaire warmtepomp. Geholpen door de info van onze specialisten doorzoek je diepgaande beschrijvingen aangaande een warmtepomp in Zandeweer. Hoe werkt het? Met welke kosten moet ik rekening houden? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Bekijk alle cruciale details en bekijk de tarieven via een installateur uit Zandeweer!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Zandeweer? Door onze experts lees je handige tips. Selecteer een van de onderwerpen en jij bekijkt direct alle informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Zandeweer?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Zandeweer?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Zandeweer

Bekijk jij de opties ten aanzien van het investeren in een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is nogal gecompliceerd. Om die reden is een vakbekwame warmtepomp installateur in Zandeweer noodzakelijk. Het kiezen van een betrouwbare expert is net zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De installateur inspecteert jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Wolf systeem). Hoe kies ik een betrouwbare installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei certificaten die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificering

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-certificaat

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Bekijk altijd of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke moet ik nu kiezen? Gewoonlijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema tref je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Werking Energiebron Totale kosten Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Combinatie Luchtstroom Vanaf €1.700 40 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Luchtunit (buiten) €4.500 – €7.000 60 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Bodemwarmte €15.000 – 16.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Full-electric Grondwater €18.000 of extra 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 werken vaak met mechanische ventilatie. De lucht in wc, keuken en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem neemt (warmte) ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Deze vernuftige pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een soort ventilator buiten. De opgevangen warmte wordt overgedragen naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een speciale compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van warmte in de aarde. Een speciale bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 7 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zit verschil tussen een gesloten of open bron. De ‘gevangen’ warmte wordt veranderd in bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor het verwarmen van je woning en warm water voor de badkamer. Prima in te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. De installatie zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Zandeweer.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Mate van isolatie: oudere en huizen met lage isolatiewaarden moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Leeftijd woning: jaren 80 woningen en ouder kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Gewoonlijk werken we met twee type systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Start je liever met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Hoensbroek.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De initiële investering ligt zo tussen de €7.500 t/m €20.500 (alles inclusief prijs). De meest efficiënte full electric systemen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Remeha, Intergas, Vaillant, Atag, AWB). Een hybride pomp is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel is nodig wanneer het erg koud is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper vergeleken met een all-electric systeem. Belangrijk: dit betekent dat je een gasaansluiting houdt. Een populaire oplossing is de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Zandeweer

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Zandeweer

Een veelgestelde vraag: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Alleen de kosten van het systeem geeft geen volledig beeld. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarbij komt de beschikbare subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Zandeweer te berekenen.

Soort warmtepomp Tarief product Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3100 €1100 €1700 5 jaar
Lucht-water €4600 €2100 €2600 6 jaar
Bodem-water €14000 €5800 €3100 9 jaar
Water-water €18300 €5900 €4800 18,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Eemsmond?
In 2030 moeten we gasvrij wonen. Nog heel even, en dan gaan veel huizen wijken naar echt groene stroom (warmtenet). Onze regering geeft (ook in de gemeente Eemsmond) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het betreft een vorstelijke subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je de helft van de aanschafwaarde. Advies: subsidie warmtepomp Zandeweer is alleen van toepassing op installaties die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1300 tot €4600. De exacte hoogte van de subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het merk, vermogen en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Om een voorbeeld te noemen: de Viessmann Vitocal 200-S AWB-M-E 201.D06 geeft recht op €1.800,00 subsidie en met betrekking tot de ECOTEQ HQ 22 ligt dit op €3.300,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Zandeweer

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Gasvrije woningen hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Daartegenover, deze hebben een hoog stroomverbruik. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Niet langer betalen voor energie! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en kunnen lang meegaan. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van energieneutraal leven. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Rockanje plaatsen.

De warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Een boiler gebruikt energie via ventilatiestromen (lucht), in combinatie met gewone stroom. Zodoende kan het efficiënt en milieuvriendelijk water voor douche/bad verwarmen. Dit kan door een speciale compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen +/- €2700 en €4500. Je energieverbruik wordt wel hoger: die bedragen al gauw €365 per 365 dagen. Zonnecellen samen met de elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om de stroomkosten te drukken in de provincie Groningen.

Ga vandaag nog besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen