Warmtepomp Hoensbroek

Nederland moet van het gas af. De oude en vertrouwde cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Vanaf komend jaar is het plaatsen van een gasgestookt systeem haast niet meer mogelijk. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Iedereen zal moeten overstappen naar een andere manier van verwarmen. De alternatieve keuzemogelijkheid van de oude ketels is een warmtepomp. Middels deze website doorzoek je concrete informatie over een warmtepomp in Hoensbroek. Is mijn huis wel geschikt? Wat kost het? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Bekijk alle nuttige tips en adviezen en vergelijk direct alle installateurs in Hoensbroek!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Hoensbroek? Op deze pagina bekijk je zinvolle informatie. Klik op een van de onderwerpen en jij bekijkt rap alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Hoensbroek?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Hoensbroek?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Hoensbroek

Denk jij over het investeren in een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n pomp is vrij ingewikkeld. Juist om die reden is een ervaren warmtepomp installateur in Hoensbroek onontbeerlijk. Het selecteren van een aangesloten expert is minstens zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. Hij checkt de hele woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check ES warmtepompen). Hoe kies ik een handige installateur? Voor het installeren van een warmtepomp vind je velerlei vergunningen die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-certificaat

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer Het merk/type warmtepomp erkend is.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welk systeem laat ik installeren? Normaal gesproken heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de bijgaande tabel bekijk je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride combi Via ventilatie Vanaf €1.450 35 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Standalone en Hybride Buitenunit €5.500 – €7.500 60 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water All-electric Aardbron €13.000 – 16.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Full-electric Water uit de grond €20.000 en hoger 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron energie uit ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd maken gebruik van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Het lucht-lucht systeem profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Deze vernuftige pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit werkt in feite met een buitenunit (soort airco). De gewonnen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een krachtige compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp benut bodemwarmte. Een speciale bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 8 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zit verschil tussen een gesloten en een open systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt geconverteerd naar direct inzetbare energie. Bijvoorbeeld voor de centrale verwarming en warm water uit de kraan. In te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. De pomp kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Hoensbroek.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatie: verouderde en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur realiseert aanzienlijk woongenot. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bestaand / Nieuwbouw: woningen gebouwd tot 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • HR-ketel: Oudere cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Grofweg zijn er 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Beperkt budget? En neig je naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Sint Philipsland.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor zowel warm tapwater als de verwarming. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, buitenlucht of bodem. De kosten liggen tussen de €5.000 tot zo’n €19.000 (met installatie en advies). Veel van deze full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het is niet goedkoop, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Remeha, Intergas, Vaillant, AWB, Nefit). Zo’n hybride oplossing neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel ondersteunt als de vraag naar warmte hoog is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in vergelijking met een all-electric systeem. Een minpunt is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgebruikte product betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hoensbroek

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Hoensbroek

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat is de prijs van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Puur de kosten van het systeem is niet allesomvattend. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. En zoals je misschien weet is er een subsidieregeling die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het gasverbruik wordt minder echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Kortom: alle kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hoensbroek te ontcijferen.

Model warmtepomp Kosten systeem Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2100 €1100 €1500 5,5 jaar
Lucht-water €4800 €1900 €2300 6 jaar
Bodem-water €14900 €3800 €3200 13,5 jaar
Water-water €18100 €4800 €5200 15 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Heerlen?
Straks gaat de gaskraan helemaal dicht. De komende jaren gaan veel huizen overstappen op duurzame alternatieven (warmtenet). Het rijk verschaft (ook in de gemeente Heerlen) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Dit is een gulle subsidieregeling. Soms krijg je tot wel 50% van de aanschafprijs. Tip: subsidie warmtepomp Hoensbroek is alleen aan te vragen voor producten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2200 – €5150. Het bedrag wat jij terugkrijgt komt tot stand op basis van het model, vermogen en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen verdien je €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een goed voorbeeld: de Emmeti EH1615DC geeft jou €2.700,00 subsidie en met betrekking tot de Alpha Innotec WZS 62H3M krijg je €2.800,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Hoensbroek

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen met de gasrekening op nul zijn toekomstbestendig. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Evengoed, deze producten verbruiken veel stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Jouw energienota naar €0,00. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en ook vakmannen zijn er genoeg. Zonnecellen worden goedkoper, en de panelen behouden langer hun rendement. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen op weg naar een energieneutrale levensstijl. Ook interessant: warmtepomp in Boornzwaag plaatsen.

Over warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. De boiler wekt energie op uit luchtstromen / ventilatie, tezamen met elektrische energie uit het net. Hierdoor kan het op duurzame manier verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit is mogelijk middels een interne compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen de €2650 – €4400. Wat betreft de energiekosten: die bedragen al gauw €265 per jaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen combineren is het beste idee om je energiecontract op te zeggen in de provincie Limburg.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen