Warmtepomp Boornzwaag

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De traditionele cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Over een aantal jaar is het plaatsen van de gasgestookte ketel bij wet verboden. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Nederlanders zullen zich oriënteren op een duurzame verwarmingsbron. De optie in plaats van de oude ketels is het warmtepomp systeem. Via onze vergelijker vind jij diepgaande beschrijvingen voor een warmtepomp in Boornzwaag. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat kost het? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Bekijk alle praktische tips en adviezen en ontdek de meest vakkundige installateur in Boornzwaag!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Boornzwaag? Op onze website achterhaal je belangrijke aanbevelingen. Selecteer een van de onderstaande vragen, en bekijk rap alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Boornzwaag?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Boornzwaag?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Boornzwaag

Denk jij na over het aanschaffen van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n systeem is tamelijk complex. Daardoor is een bedreven warmtepomp installateur in Boornzwaag noodzakelijk. De keuze van een doorgewinterde vakman is op z’n minst zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De vakman bekijkt jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Stiebel-Eltron warmtepomp). Waar vind ik een vakbekwame vakman? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene contracten waar je op kunt letten:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Lid van UNETO-VNI?

  Check of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de warmtepomp fabrikant hier aangesloten is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Gewoonlijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema hieronder bekijk je een handig overzichtje.

Categorie Warmtepomp Werking Bron Totale kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride MV / binnenlucht Vanaf €1.400 tot 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water All electric of Hybride Lucht van buiten €5.000 – €7.000 55 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Full-electric Bodemwarmte €15.500 – 17.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water All-electric Water (grond/rivier) €18.000 en extra 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp haalt de afgevoerde warme ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, toilet en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Dit lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit uit ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Deze vernuftige pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gaat op basis van een soort ventilator buiten. De gewonnen warmte gaat via leidingen naar een systeem in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt “gratis” warmte uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zijn 2 opties: een open of gesloten bron. De warmte uit de bodem wordt opgewaardeerd naar direct inzetbare energie. Voor de centrale verwarming en om water op te warmen. Compatibel met vloerverwarming en radiatoren. De pomp kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Boornzwaag.

Is onze woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Mate van isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en slecht geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Kenmerken verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C zorgt voor aantrekkelijke opbrengsten. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwjaar: huizen opgeleverd voor 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Doorgaans bestaan er twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Gaat jouw voorkeur uit naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Luttelgeest.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, aarde of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €9.500 tot €18.000 (inc. boring en aansluiten). Veel gebruikte full electric types zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De investering is vrij hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Remeha, AWB, Atag, Vaillant, Nefit). Een hybride pomp neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel helpt op koude dagen en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker dan een full-electric product. Minder fraai is het feit dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgebruikte type is een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Boornzwaag

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Boornzwaag

Veel mensen zijn benieuwd: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Uitsluitend de prijs van het systeem is niet allesomvattend. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarbij komt de beschikbare subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Je gaat minder gas gebruiken, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Kortom: alle kosten en baten neem je in overweging om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Boornzwaag uit te zoeken.

Soort warmtepomp Kosten systeem Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2300 €1000 €1500 6,5 jaar
Lucht-water €6000 €1500 €2100 6,5 jaar
Bodem-water €14200 €3800 €3300 14 jaar
Water-water €18400 €5900 €4400 16,6 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente De Friese Meren?
Binnen afzienbare tijd moet ook jouw huis gasvrij zijn. Nog heel even, en dan gaan veel woningen wijken naar duurzame alternatieven (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente De Friese Meren) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kom in actie! En gebruik deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je 30% of meer van de kosten. Tip: subsidie warmtepomp Boornzwaag is alleen aan te vragen voor types die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2300 en €5650. Het totale bedrag hangt af van het type systeem, capaciteit (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een goed voorbeeld: de Auer HRC70-11-mono geeft jou €1.750,00 subsidie en wat betreft de Climaveneta WWR 0061T DHW2 krijg je €4.100,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Boornzwaag

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen zonder gasaansluiting zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Let op: deze verbruiken nog wel het nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Dit betekent een maximale energiebesparing! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en zijn gemakkelijk te installeren. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de panelen behouden langer hun rendement. De terugverdientijd wordt zo korter. Een zonneboiler kan jou ook helpen met het streven naar een energieneutrale situatie. Lees nu verder over warmtepomp in Uddel plaatsen.

Warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit luchtstromen / ventilatie, gezamenlijk met reguliere energie (stroom). Op basis daarvan kan het systeem op verantwoorde wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit kan door de inwendige compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen +/- €2850 tot €4600. Onderschat niet de stroomkosten: als basis neem je +/- €350 per jaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is de ideale mix om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Friesland.

Begin direct met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen