Warmtepomp Luttelgeest

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De hoog rendement cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Dan is het plaatsen van een gasgestookt systeem niet langer mogelijk. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle huizenbezitters moeten dus over naar een duurzamere oplossing. De optie in plaats van de CV-ketel is de warmtepomp. Op de info van onze specialisten lees jij bruikbare informatie aangaande een warmtepomp in Luttelgeest. Wat heb ik allemaal nodig? Wat kost het? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Doorzoek alle nuttige details en check prijzen van een installateur in Luttelgeest!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Luttelgeest? Aan de hand van de info op deze pagina vind je zinvolle tips. Klik op een van de vragen hieronder, en bekijk eenvoudig bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Luttelgeest?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Luttelgeest?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Luttelgeest

Overweeg jij het aanschaffen van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n systeem is tamelijk pittig. Juist om die reden is een competente warmtepomp installateur in Luttelgeest cruciaal. De keuze maken voor een ervaren vakman is net zo relevant als de uit te voeren werkzaamheden. Hij verkent jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Renson warmtepomp). Hoe ben ik verzekerd van een degelijke warmtepomp-specialist? Voor het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene licenties die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificering

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-certificering

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de warmtepomp fabrikant lid is van deze organisatie.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Wat rendeert het beste in mijn woning? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema hieronder ontdek je een overzicht.

Soort Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Totale kosten Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Combinatie Luchtstroom Vanaf €1.550 30 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en Full electric Lucht buitenaf €2.500 – €7.000 65 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Grondbron €13.000 – 17.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water All-electric Water uit de grond €18.000 of meer 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, wc en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit uit ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Deze vernuftige pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit werkt in feite met een buitenunit met ventilator. De opgevangen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het gedeelte wat binnen staat. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Flevoland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt als bron “gratis” warmte uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 10 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We maken onderscheid tussen een open of gesloten bron. De ‘gevangen’ warmte wordt omgezet naar hoogwaardige bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmen van je woning en voor warm tapwater. In te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. De installatie warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Luttelgeest.

Is onze woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Mate van isolatie: oudere en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Model verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C vervult een prettige opbrengst. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 huizen (of ouder) kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Ketel op gas: Achterhaalde cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Meestal bestaan er 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Liever een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Wageningen.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan werken met de bodem, grondwater of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €7.000 t/m €19.500 inclusief installatie. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De kosten zijn hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Vaillant, Nefit, Intergas, Atag, Remeha). Een hybride systeem neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel staat klaar op koude dagen en als er opeens veel warm water nodig is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in vergelijking met een standalone oplossing. Let op: houd er rekening mee dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een prima type is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Luttelgeest

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Luttelgeest

Veel mensen zijn benieuwd: is een warmtepomp duur of goedkoop? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Alleen de prijs van het systeem is eigenlijk maar het begin. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarnaast zijn er subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Kortom: alle kosten en baten neem je in overweging om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Luttelgeest vast te stellen.

Soort warmtepomp Aanschafprijs Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2700 €1500 €1900 5 jaar
Lucht-water €4000 €1600 €2200 8,5 jaar
Bodem-water €14700 €4600 €4500 10 jaar
Water-water €18000 €5200 €4500 17 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Noordoostpolder?
Straks is gas niet meer verkrijgbaar. De komende jaren gaan veel woningen overschakelen op echt groene stroom (warmtenet). Het rijk biedt (ook in de gemeente Noordoostpolder) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze historische subsidieregeling. Vaak krijg je tot wel 50% van de aanschafprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Luttelgeest geldt alleen op types die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2100 – €5300. De exacte hoogte van de subsidie wordt beïnvloed door het type, capaciteit (kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Per extra KW incasseer je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe vraag ik subsidie aan? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een actueel voorbeeld: de GENERAL Waterstage Comfort 06 heeft €1.800,00 subsidie en aangaande de Pico Energy NDB S10EuC heb je recht op €2.800,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Luttelgeest

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Gasvrije woningen gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Maar, deze producten consumeren wel de nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Jouw energienota naar €0,00. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en ook vakmannen zijn er genoeg. Zonnecellen worden goedkoper, en kunnen lang meegaan. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. De zonneboiler ondersteunt jou bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Vind alles uit over warmtepomp in Enumatil plaatsen.

Warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Een boiler gebruikt energie uit luchtstromen / ventilatie, i.s.m. jouw basis elektriciteitsaansluiting. Hierdoor kan het systeem op verantwoorde wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat gaat via de geïntegreerde compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler valt zo tussen €2950 en €4800. Wat betreft de energiekosten: ga maar uit van ongeveer €390 op de jaarafrekening. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is een perfecte combinatie om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Flevoland.

Besparen? Vraag offertes op!

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen