Warmtepomp Wageningen

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De hoog rendement cv-ketel is straks verleden tijd. Dan is het kiezen voor een cv-ketel (op gas) niet langer mogelijk. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle gezinnen zullen zich oriënteren op andere innovatieve mogelijkheden. Het meest bekende alternatief van een HR-ketel is de warmtepomp. Via de info op deze pagina lees je alle informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Wageningen. Waar moet ik rekening mee houden? Met welke kosten moet ik rekening houden? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Ontdek alle praktische tips & tricks en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Wageningen!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Wageningen? Door onze experts vind je zinvolle aanbevelingen. Klik op een veelgestelde vraag en bekijk ogenblikkelijk het antwoord op jouw vraag.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Wageningen?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Wageningen?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Wageningen

Overweeg jij het aanschaffen van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n pomp is vrij moeilijk. Hierom is een officiële warmtepomp installateur in Wageningen aan te raden. De zoektocht naar een deskundige specialist is minstens zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De specialist kijkt kritisch naar jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Nefit warmtepomp). Hoe kies ik een vakbekwame warmtepomp-specialist? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze creditaties waar je op kunt letten:

 • KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-certificering

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Check of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen maart 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Doorgaans kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema ontdek je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Investering Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Samen met gasketel MV / binnenlucht Vanaf €1.250 30 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water All electric of Hybride Luchtunit (buiten) €4.000 – €7.000 55 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water All-electric Warmte-grondbron €13.000 – 16.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Volledig elektrisch Water uit de grond €19.000 en meer 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt energie uit ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht wc, keuken en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem benut warmte uit de ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit met ventilator. De gewonnen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de warmtepomp in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp neemt “gratis” warmte uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 8 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. De functie hiervan is het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zijn 2 opties: een open of gesloten bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte opgewaardeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Bijvoorbeeld voor de centrale verwarming en voor warm tapwater. Te combineren met radiatoren en vloersystemen. Het systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Wageningen.

Is mijn woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Mate van isolatie: minder recente en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur realiseert aanzienlijk woongenot. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwperiode: huizen gezet voor 1980 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasketels: CV-ketels op leeftijd zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Grofweg ontwaren we 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Gaat jouw voorkeur uit naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Grathem.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp draagt zorg voor zowel warm tapwater als de verwarming. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de bodem, buitenlucht of grondwater. De investering ligt tussen de €7.500 t/m €18.000 (met installatie en advies). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De kosten zijn hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. AWB, Vaillant, Nefit, Intergas, Remeha). De hybride installatie heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel helpt als de vraag naar warmte hoog is, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in verhouding met een 100% elektrische oplossing. Belangrijk: dit betekent dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgevraagd toepassing is een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Wageningen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Wageningen

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Louter de prijs van het apparaat is eigenlijk maar het begin. Neem nou bijv. de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Bovendien komt de beschikbare subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het gasverbruik wordt minder echter zal je stroomverbruik hoger worden. Kortom: alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Wageningen te bepalen.

Bron warmtepomp Kosten systeem Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €2000 €1100 6 jaar
Lucht-water €6700 €2100 €2100 7,5 jaar
Bodem-water €15200 €5700 €4000 12 jaar
Water-water €17400 €5300 €5800 17,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Wageningen?
Eerdaags is gas niet meer verkrijgbaar. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel woningen overstappen op duurzame energie (warmtenet). De regering hanteert (ook in de gemeente Wageningen) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in maart 2024. Het betreft een gulle subsidieregeling. Niet zelden krijg je tot wel 50% van de aanschafwaarde. Belangrijk: subsidie warmtepomp Wageningen kan jij uitsluitend toepassen op producten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen maart 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2800 en €5400. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt hangt af van het type, het aantal KW en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor elke Kw extra vermogen verdien je honderd euro extra. Hoe werkt het aanvragen? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een voorbeeld: de Stiebel-Eltron WWK 300 Sol (74362) staat gelijk tot €1.250,00 subsidie en bij de CTC EcoAir 510M 230V + CTC EcoZenith i250 krijg je subsidie tot €1.750,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Wageningen

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen die 0 gas verbruiken zullen straks de standaard worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Aan de andere kant, deze modellen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Dit betekent een maximale energiebesparing! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en er zijn voldoende specialisten. Zonnecellen worden goedkoper, en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Ook kan de zonneboiler bijdragen op weg naar een energieneutraal huis. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Oostknollendam plaatsen.

Over warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht in combinatie met elektrische energie uit het net. Zodoende kan het efficiënt en milieuvriendelijk water verwarmen. Dat kan dankzij ingebouwde compressors. De kostprijs van een warmtepompboiler varieert tussen de €2500 tot €5000. Je energieverbruik wordt wel hoger: ga maar uit van ongeveer €290 per kalenderjaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen samenvoegen is het beste om om de stroomkosten te drukken in de provincie Gelderland.

Start met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen