Warmtepomp Grathem

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De gebruikelijke CV-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Over een aantal jaar is de keuze voor een op gas verwarmde ketel haast niet meer mogelijk. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Iedereen zal moeten kiezen voor een milieuvriendelijk alternatief. De opvolger van een HR-ketel is: ‘warmtepomp’. Op de info van onze specialisten bekijk je handige tips & tricks aangaande een warmtepomp in Grathem. Hoe werkt het? En wat zijn de kosten? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Check alle praktische tips en adviezen en bekijk de tarieven via een installateur uit Grathem!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Grathem? Op onze website bekijk jij praktische info. Klik op een veelgestelde vraag en je ontdekt rap bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Grathem?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Grathem?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Grathem

Denk jij na over het aanschaffen van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n pomp is best wel moeilijk. Hierom is een vakbekwame warmtepomp installateur in Grathem cruciaal. De keuze van een vakbekwame warmtepomp-installateur is minstens zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De installateur analyseert jouw huis, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk A1 Green Energy installatie). Wat is een officiële warmtepomp-specialist? Betreft het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat vergunningen die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Het KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de warmtepomp fabrikant aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Voor welk systeem moet ik gaan? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema check je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Niveau Bron Investering Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Combinatie Ventilerend Vanaf €1.300 25 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Buitenunit €5.500 – €6.500 55 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Grondbron €15.500 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Water uit de grond €18.500 en hoger 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht toilet, badkamer en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem benut warmte uit de ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt met behulp van een speciale buitenventilator. Deze warmte vindt zijn weg naar de warmtepomp in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een krachtige compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt warmte in de aarde. De onmisbare bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 8 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Je kunt kiezen uit een open of gesloten circuit. De warmte uit de bodem wordt geconverteerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Voor het verwarmingssysteem en water om te douchen. Prima in te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. De installatie zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Grathem.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Type isolatie: Gedateerde woningen en huizen met lage isolatiewaarden zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) realiseert een hoog rendement. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 woningen en ouder komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasgestookte-ketels: De wat oudere CV-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Gewoonlijk bestaan er twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Zoek jij een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Ravenswaaij.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan werken met de bodem, grondwater of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €5.000 en €21.000 met installatie inbegrepen. Veel gebruikte full electric types zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het kost een flinke duit, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld AWB, Vaillant, Intergas, Nefit, Remeha). Zo’n hybride oplossing kan niet alles zelf doen. De HR-ketel ondersteunt als het koud is in huis, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger wanneer je het afzet tegen een volledig-elektrisch type. Het nadeel is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgebruikte model is een ventilatiewarmtepomp. Deze haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Grathem

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Grathem

Veel mensen zijn benieuwd: is een warmtepomp duur of goedkoop? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Enkel de prijs van het systeem is niet compleet. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Tevens is er een subsidieregeling die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het gasverbruik wordt minder echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle soorten kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Grathem uit te zoeken.

Kenmerk warmtepomp Tarief product Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2100 €1600 €1900 5 jaar
Lucht-water €4900 €1600 €2500 6,5 jaar
Bodem-water €15000 €4300 €4700 13,5 jaar
Water-water €18400 €4500 €4300 15 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Leudal?
Eerdaags is gas niet meer verkrijgbaar. De komende jaren moeten veel Nederlanders wijken naar duurzame energie (warmtenet). Onze regering geeft (ook in de gemeente Leudal) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Het gaat om een historische subsidieregeling. In veel gevallen krijg je 20% tot 50% van de aanschafwaarde. Tip: subsidie warmtepomp Grathem kun je enkel aanvragen voor types die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1550 – €4400. Het bedrag wat jij terugkrijgt is een afgeleide van het type, vermogen (kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen heb je recht op een extra “bonus” van €100. Hoe vraag ik subsidie aan? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Bijvoorbeeld: de Daikin ERLQ004C(**)V3 + EHSH04P30(**) biedt €1.700,00 subsidie en bij de Waterkotte Basic Line Ai1 Geo 5008.5 (W/W) is dit €2.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Grathem

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen die 0 gas verbruiken zullen straks de standaard worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Aan de andere kant, deze verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Jouw energienota naar €0,00. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en zijn gemakkelijk te installeren. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de panelen behouden langer hun rendement. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Ook kan de zonneboiler bijdragen op weg naar energieneutraal leven. Lees nu verder over warmtepomp in Amstelhoek plaatsen.

De warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? De boiler wekt energie op middels ventilatie (lucht) tezamen met standaard elektriciteit. Op die manier kan het efficiënt en milieuvriendelijk water voor douche/bad verwarmen. Dit kan door de geïntegreerde compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler varieert tussen de €2700 – €4300. Wat betreft de energiekosten: houdt rekening met zo’n €365 per jaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler combineren is het beste idee om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Limburg.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen