Warmtepomp Ravenswaaij

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De traditionele cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Binnenkort is het vervangen van een ketel op gas niet langer mogelijk. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle inwoners moeten kijken naar een duurzame verwarmingsbron. De alternatieve keuzemogelijkheid van gas is het warmtepomp systeem. Aan de hand van onze vergelijker bekijk jij alle informatie m.b.t. een warmtepomp in Ravenswaaij. Hoe werkt het? Met welke kosten moet ik rekening houden? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Bekijk alle belangrijke info en tips en ontdek de meest vakkundige installateur in Ravenswaaij!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Ravenswaaij? Aan de hand van de info op deze pagina check jij bruikbare tips. Klik op een van de onderwerpen en ontdek vlug alle info.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Ravenswaaij?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Ravenswaaij?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Ravenswaaij

Denk jij na over het aanschaffen van een warmtepomp? Juist het laten installeren van de warmtepomp is tamelijk gecompliceerd. Vandaar is een echte warmtepomp installateur in Ravenswaaij benodigd. De keuze van een officiële expert doet niet onder voor de taakomschrijving. De installateur keurt jouw hele woning, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Ecensy subsidie). Wat is een ervaren warmtepomp-specialist? Voor het installeren van een warmtepomp heb je diverse vergunningen waar je op kunt letten:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-certificaat

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Check of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de warmtepomp fabrikant erkend is.

 • Het OK CV logo

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welk type moet ik laten installeren? Doorgaans zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder vind je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Mechanisme Warmtebron De kosten Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride combi Luchtstroom Vanaf €1.200 25 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en Full electric Lucht van buiten €5.500 – €6.000 60 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water All-electric Grondbron €15.000 – 17.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwaterbronnen €20.000 en meer 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van energie uit ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd maken gebruik van mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, keuken en toilet gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem haalt de afgevoerde warme ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het apparaat werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gaat op basis van een buitenunit met ventilator. De onttrokken warmte gaat via leidingen naar het binnendeel. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een speciale compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp benut “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 10 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Je kunt kiezen uit een circuit dat gesloten of open is. De warmte wordt via een warmtewisselaar opgewaardeerd naar direct inzetbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. de centrale verwarming en warm water voor de badkamer. Werkt prima met radiatoren en vloerverwarming. Het apparaat kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Ravenswaaij.

Is mijn woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatie: verouderde en slecht geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager bewerkstelligt aantrekkelijke opbrengsten. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 woningen en ouder zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een all electric of hybride warmtepomp?

In de praktijk bestaan er 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Liever een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Start nu ook met warmtepomp installateur Bern.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan werken met de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De kosten liggen tussen de €6.000 tot €20.000 met installatie inbegrepen. De full electric systemen met het hoogste rendement werken met water en/of bodem als warmtebron. Het is niet goedkoop, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Remeha, Vaillant, Atag, AWB, Nefit). Zo’n hybride oplossing kan niet alles zelf doen. De HR-ketel ondersteunt als de vraag naar warmte hoog is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een standalone product. Minder fraai is het feit dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een prima oplossing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze installatie ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Ravenswaaij

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Ravenswaaij

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: is een warmtepomp duur of goedkoop? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Alleen de prijs van het systeem is niet erg volledig. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Bovendien heb je soms recht op subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle kosten en baten neem je in overweging om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Ravenswaaij te berekenen.

Model warmtepomp Kosten systeem Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3900 €1300 €1900 7 jaar
Lucht-water €4700 €2200 €2100 6 jaar
Bodem-water €14900 €4000 €4100 10 jaar
Water-water €18600 €5400 €5200 19 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Buren?
Straks moet ook jouw huis gasvrij zijn. Nog heel even, en dan zullen veel woningen overstappen op een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Onze regering geeft (ook in de gemeente Buren) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het betreft een vorstelijke subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je 30% of meer van de aanschafwaarde. Notitie: subsidie warmtepomp Ravenswaaij kan jij uitsluitend toepassen op systemen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1950 en €5450. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt afgeleid a.d.h.v. het type, vermogen en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor elke Kw extra vermogen verdien je nog eens €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit kan allemaal via RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Om een voorbeeld te noemen: de Mitsubishi Heavy Industries FDCW140VNX-A incl. HMS140V en HT30 geeft recht op €2.500,00 subsidie en voor de Alpha Innotec LWD 7070A/SX-HMD 2 ligt dit op €2.450,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Ravenswaaij

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Gasvrije woningen hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Niettemin, deze systemen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De energierekening is dan verleden tijd. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en zijn gemakkelijk te installeren. Zonnecellen worden goedkoper, en de panelen behouden langer hun rendement. De terugverdientijd wordt zo korter. De zonneboiler ondersteunt jou met de doelstelling voor een energieneutraal huis. Vind alles uit over warmtepomp in Klarenbeek plaatsen.

Warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie via ventilatiestromen (lucht), samen met elektrische energie uit het net. Hierdoor kan het systeem op verantwoorde wijze tapwater verwarmen. Dat kan dankzij de geïntegreerde compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €2850 – €4600. Wat betreft de energiekosten: ga maar uit van ongeveer €255 per jaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Gelderland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen