Warmtepomp Enumatil

Het gas wordt langzaam afgesloten. De milieuvervuilende cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Over een tijdje is het vervangen van een gasgestookt systeem bij wet verboden. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Met z’n allen zullen we moeten dus over naar een duurzaam alternatief. De opvolger van een ketel op gas (CV) is de warmtepomp. Geholpen door deze webpagina lees jij nuttige info voor een warmtepomp in Enumatil. Hoe gaat het in z’n werk? Hoe hoog is de investering? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Bekijk alle onmisbare tips en adviezen en kies een betrouwbare vakman / installateur in Enumatil!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Enumatil? Aan de hand van de info op deze pagina bekijk jij handige tips & tricks. Maak een keuze uit een veelgestelde vraag en je vindt ogenblikkelijk het antwoord op jouw vraag.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Enumatil?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Enumatil?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Enumatil

Bekijk jij de opties ten aanzien van het aanschaffen van een warmtepomp? De installatie van zo’n duurzame energiebron is behoorlijk complex. Om die reden is een erkende warmtepomp installateur in Enumatil cruciaal. Het selecteren van een doorgewinterde vakman is net zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De vakman checkt de hele woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Aermec subsidie). Waar vind ik een competente installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei contracten waar je op kunt letten:

 • Het KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-certificaat

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Check of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welk type moet ik laten installeren? Normaal gesproken zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema tref je een en ander samengevat.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Bron De kosten Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride combi Via ventilatie Vanaf €1.750 40 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Buitenunit €4.000 – €7.000 50 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Warmte-grondbron €13.000 – 16.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Grondwaterbronnen €18.000 en extra 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt (warmte) ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 hebben mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht wc, badkamer en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. MV (lucht-lucht) systeem benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor de buitenlucht als warmtebron. Dit is mogelijk dankzij een soort airco buiten. De onttrokken warmte wordt vervoerd naar het binnendeel. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt bodemwarmte. Een bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 9 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zijn 2 opties: een open of gesloten bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte geconverteerd naar warmte die je kunt gebruiken. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmingssysteem en water om te douchen. Compatibel met radiatoren en vloerverwarming. Het apparaat warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Enumatil.

Is mijn woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatie: verouderde en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager realiseert goede rendementen. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Leeftijd woning: huizen gezet voor 1980 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasgestookte-ketels: Achterhaalde cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Doorgaans onderscheiden we twee type systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Start je liever met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Oostknollendam.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de bodem, buitenlucht of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €9.000 en €18.500 inclusief installatie. Veel gebruikte full electric types zijn de grondwater- en bodem systemen. De investering is vrij hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Nefit, Atag, AWB, Intergas, Remeha). De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel is nodig als het koud is in huis, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in vergelijking met een volledig-elektrisch systeem. Let op: houd er rekening mee dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een uitstekende product is een ventilatiewarmtepomp. Deze gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Enumatil

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Enumatil

De eerste vraag is vaak: is een warmtepomp duur of goedkoop? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Alleen de kostprijs van de pomp is niet allesomvattend. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Bovendien is er een subsidieregeling die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle soorten kosten en baten moet je noteren om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Enumatil te berekenen.

Kenmerk warmtepomp Aanschafprijs Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €1900 €1400 6 jaar
Lucht-water €4200 €1800 €2100 8,5 jaar
Bodem-water €14000 €4800 €4100 9 jaar
Water-water €18800 €5300 €5800 15,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Leek?
In 2030 moet elke woning “gasvrij” zijn. Nog heel even, en dan gaan veel Nederlanders uitwijken naar duurzame alternatieven (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Leek) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het betreft een vorstelijke subsidieregeling. Vaak krijg je tot wel 50% van de initiële investering. Advies: subsidie warmtepomp Enumatil is alleen van toepassing op systemen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2600 tot €4200. De uiteindelijke subsidie heeft te maken met het type, capaciteit (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen incasseer je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de CLINT CHA/K/WP 242-P heeft €6.150,00 subsidie en bij de NIBE F1155-6 (PC) heb je recht op €2.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Enumatil

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen met de gasrekening op nul gaan we strak veel meer zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Vergeet niet, deze consumeren wel de nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Jouw energienota naar €0,00. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de panelen behouden langer hun rendement. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Een zonneboiler kan jou ook helpen met het streven naar een energieneutrale woning. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Zeerijp plaatsen.

Warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie middels ventilatie (lucht) i.s.m. jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op die manier kan het systeem op verantwoorde wijze tapwater verwarmen. Dit gebeurt met ingebouwde compressors. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €2650 en €4000. Het stroomverbruik is aanzienlijk: als basis neem je +/- €290 op de jaarafrekening. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen maakt het ideaalplaatje om de stroomkosten te drukken in de provincie Groningen.

Start met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen