Warmtepomp Waarland

Het gas wordt langzaam afgesloten. De traditionele cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Binnen korte tijd is het kiezen voor een cv-ketel (op gas) niet langer mogelijk. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle gezinnen moeten kijken naar andere innovatieve mogelijkheden. De opvolger van een ketel met gas de warmtepomp. Aan de hand van de tips van onze experts vind je handige info aangaande een warmtepomp in Waarland. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat kost het? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Vind alle relevante informatie en bekijk de tarieven via een installateur uit Waarland!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Waarland? Aan de hand van de info op deze pagina check je praktische adviezen. Druk op een van de onderwerpen en jij bekijkt snel verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Waarland?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Waarland?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Waarland

Iets voor jou, het investeren in een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n systeem is tamelijk gecompliceerd. Daarom is een officiële warmtepomp installateur in Waarland noodzakelijk. De zoektocht naar een competente installateur is op z’n minst zo belangrijk als de klus zelf. De specialist inspecteert jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Mastertherm warmtepomp). Hoe ben ik verzekerd van een officiële warmtepomp-specialist? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb je diverse licenties die van belang zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Het is relevant dat een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de fabrikant van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen maart 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Normaal gesproken kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder check je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Werking Bron Kostprijs Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilatielucht Vanaf €1.250 25 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en All electric Buitenunit €3.000 – €7.000 55 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Full-electric Aardwarmte €13.500 – 18.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water 100% elektrisch Water (grond/rivier) €20.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in keuken, wc en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Dit lucht-lucht systeem gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het systeem staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit werkt in feite met een speciale buitenventilator. De gewonnen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het binnendeel. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) door middel van een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp neemt warmte in de aarde. De unieke bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 11 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Deze grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We maken onderscheid tussen een open of gesloten bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte opgewaardeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk aan energie voor het verwarmingssysteem en warm water voor de badkamer. Prima in te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. Het systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Waarland.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatie: oudere en huizen waar het ontbreekt aan isolatie dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) bewerkstelligt aantrekkelijke opbrengsten. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwperiode: jaren 80 woningen en ouder komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • CV-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Veelal bestaan er twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Gaat jouw voorkeur uit naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Start nu ook met warmtepomp installateur Goudswaard.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert de verwarming en het warm water voor 100%. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De kosten liggen tussen de €5.500 – €18.000 met installatie inbegrepen. De meest efficiënte full electric systemen zijn de grondwater- en bodem systemen. De kosten zijn hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van AWB, Atag, Vaillant, Intergas, Remeha). Zo’n hybride oplossing neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel is nodig als het koud is in huis, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in vergelijking met een volledig-elektrisch installatie. Het nadeel is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgebruikte product betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Waarland

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Waarland

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Slechts de prijs van het apparaat is eigenlijk maar het begin. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Bovendien komt de beschikbare subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het gasverbruik wordt minder maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle kosten en baten neem je in overweging om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Waarland uit te werken.

Model warmtepomp Kosten systeem Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €1500 €1400 7 jaar
Lucht-water €4500 €2300 €2300 8 jaar
Bodem-water €15400 €5300 €4100 14 jaar
Water-water €17400 €4900 €5100 19 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Schagen?
Het duurt niet lang, en dan moeten we van het aardgas af. De komende jaren gaan veel gezinnen wijken naar duurzame alternatieven (warmtenet). De overheid biedt (ook in de gemeente Schagen) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in maart 2024. Kom in actie! En gebruik deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Niet zelden krijg je de helft van de initiële investering. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Waarland kan jij uitsluitend toepassen op modellen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen maart 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1450 – €4050. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt komt tot stand op basis van het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke kW extra vermogen heb je recht op nog eens €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Alle info vind je op RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een goed voorbeeld: de Stiebel-Eltron WPL 57 A SR (232126) geeft jou €3.750,00 subsidie en voor de CTC EcoAir 410 + CTC EcoZenith 250 krijg je €1.950,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Waarland

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen met de gasrekening op nul zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Let op: deze draaien wel op behoorlijk wat stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Jouw energienota naar €0,00. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan op weg naar energieneutraal leven. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Oosterwijk plaatsen.

Warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron via lucht (ventilatie) tezamen met elektrische energie uit het net. Hierdoor kan het op duurzame manier verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit gebeurt met een speciale compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €2750 – €4200. Het stroomverbruik is aanzienlijk: die bedragen al gauw €250 op de jaarafrekening. Een elektrische boiler met zonnepanelen combineren is het beste idee om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Noord-Holland.

Besparen? Vraag offertes op!

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw