Warmtepomp Goudswaard

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De traditionele cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Dan is het plaatsen van de gasgestookte ketel ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle gezinnen moeten kijken naar een milieuvriendelijk alternatief. Het meest bekende alternatief van de oude ketels is de warmtepomp. Via deze webpagina ontdek je concrete informatie betreffende een warmtepomp in Goudswaard. Wat heb ik allemaal nodig? Is het duur of goedkoop? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle belangrijke informatie en ontdek de meest vakkundige installateur in Goudswaard!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Goudswaard? Via onze specialisten lees je belangrijke tips. Selecteer een van de onderwerpen en jij checkt onmiddellijk alle informatie.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Goudswaard?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Goudswaard?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Goudswaard

Bekijk jij de opties ten aanzien van het aanschaffen van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n systeem is vrij pittig. Hierom is een handige warmtepomp installateur in Goudswaard onontbeerlijk. Het selecteren van een ervaren warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als de taakomschrijving. De specialist inspecteert jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Kensa subsidie). Hoe herken je een betrouwbare installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze vergunningen die van belang zijn:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-certificering

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Een groot pluspunt wanneer de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de warmtepomp fabrikant hier aangesloten is.

 • OK CV keurmerk

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Doorgaans kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de tabel hieronder vind je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Werking Energiebron De kosten Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilatielucht Vanaf €1.600 25 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en All electric Lucht buitenaf €3.000 – €7.500 60 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Bodemwarmte €15.000 – 16.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water (grond/rivier) €18.500 of hoger 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp nuttigt warmte uit de ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, wc en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt als bron de warmte uit uit ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het systeem staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht als energiebron. Dit kan het apparaat dankzij een soort airco-installatie. De gewonnen warmte wordt overgedragen naar een systeem in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp profiteert van “gratis” warmte uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 7 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zijn 2 opties: een open of gesloten circuit. De warmte uit de bodem wordt veranderd in toepasbare energie. Bijvoorbeeld voor je verwarming in huis en water om te douchen. Werkt prima met vloer en radiatorverwarming. De installatie kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Goudswaard.

Is ons huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatie: oudere en huizen waar het ontbreekt aan isolatie kunnen niet altijd overstappen.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C zorgt voor een prettige opbrengst. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwtijd huis: huizen gezet voor 1980 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • CV-ketel: De wat oudere CV-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Normaal gesproken zijn er 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Neig jij eerst naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Start nu ook met warmtepomp installateur Radewijk.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor zowel warm tapwater als de verwarming. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan werken met de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €9.500 tot zo’n €20.000 (met installatie en advies). De populairste full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. De investering is vrij hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van AWB, Vaillant, Nefit, Atag, Remeha). De hybride installatie heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel is nodig als de vraag naar warmte hoog is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een volledig-elektrisch installatie. Een minpunt is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een prima toepassing betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Goudswaard

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Goudswaard

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Puur de prijs van het apparaat geeft geen volledig beeld. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Bovendien heb je soms recht op subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Goudswaard uit te rekenen.

Type warmtepomp Kosten aanschaf Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2500 €1400 €1900 7 jaar
Lucht-water €4300 €2100 €2400 6,5 jaar
Bodem-water €14100 €4500 €3200 10,5 jaar
Water-water €17400 €4900 €4700 16 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Korendijk?
Over een aantal jaar moet elke woning “gasvrij” zijn. Nog heel even, en dan moeten veel gezinnen overschakelen op elektrisch verwarmen (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Korendijk) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kom in actie! En gebruik deze vorstelijke subsidieregeling. Niet zelden krijg je 20% tot 50% van de initiële investering. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Goudswaard is alleen van toepassing op types die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1500 tot €5350. De uiteindelijke subsidie wordt beïnvloed door het merk en type, vermogen (kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor elke Kw extra vermogen verdien je een extra “bonus” van €100. Hoe vraag ik subsidie aan? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Daikin ERGA08DV* icm EHV(H)(X)(Z)08S23D**** heeft €2.100,00 subsidie en voor de Vaillant geoTHERM VWS 220/3 (W/W) (0010018420) heb je recht op €4.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Goudswaard

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen die 0 gas verbruiken zullen we meer en meer gaan zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Maar, deze modellen hebben een hoog stroomverbruik. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Dit betekent een maximale energiebesparing! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en gaan langer mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Een zonneboiler kan jou ook helpen bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Ook interessant: warmtepomp in Ameide plaatsen.

Warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie via lucht (ventilatie) gezamenlijk met gewone stroom. Op basis daarvan kan het systeem op verantwoorde wijze tapwater verwarmen. Dat gaat via een interne compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2850 en €4600. Wat betreft de energiekosten: die bedragen al gauw €370 per 12 maanden. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen combineren is het beste idee om de energierekening te verlagen in de provincie Zuid-Holland.

Ga vandaag nog besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen