Warmtepomp Boijl

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De ouderwetse cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Over een aantal jaar is het kiezen voor de gasgestookte ketel niet langer mogelijk. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle inwoners moeten switchen naar een duurzamere oplossing. De optie in plaats van de oude ketels is een warmtepomp. Via onze vergelijker achterhaal je diepgaande beschrijvingen m.b.t. een warmtepomp in Boijl. Hoe gaat het in z’n werk? Wat kost het? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Vind alle nuttige specificaties en kies een betrouwbare vakman / installateur in Boijl!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Boijl? Aan de hand van de info op deze pagina vind je handige aanbevelingen. Kies voor een item uit onze FAQ en check snel verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Boijl?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Boijl?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Boijl

Iets voor jou, het investeren in een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n pomp is tamelijk pittig. Om die reden is een geoefende warmtepomp installateur in Boijl noodzakelijk. De keuze maken voor een bekwame expert doet niet onder voor de klus die op het programma staat. De installateur neemt jouw huis onder de loep, heeft een adviserende rol, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Sirac warmtepomp). Hoe kies ik een doorgewinterde installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat bevoegdheden die van belang zijn:

 • KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Een groot pluspunt wanneer een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of Het merk/type warmtepomp erkend is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welk type moet ik laten installeren? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel vind je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Niveau Warmtebron De kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Combinatie Via ventilatie Vanaf €1.600 35 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water All electric en Hybride Luchtunit (buiten) €5.500 – €8.000 65 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Grondbron €14.500 – 16.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Waterbronnen €18.000 en meer 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in wc, keuken en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. MV (lucht-lucht) systeem profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Deze vernuftige pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut de buitenlucht als warmtebron. Dit gaat op basis van een ‘airco achtig’ toestel. De onttrokken warmte gaat via leidingen naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een speciale compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte in de aarde. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 7 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We maken onderscheid tussen een open of gesloten circuit. De warmte uit het grondwater wordt veranderd in toepasbare energie. Onder andere voor het verwarmingssysteem en om water op te warmen. Geschikt voor vloer en radiatorverwarming. Dit systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Boijl.

Is onze woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatiewaardes: Gedateerde woningen en slecht geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C resulteert in aanzienlijk woongenot. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 woningen en ouder kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • HR-ketel: Oudere cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Normaal gesproken zien we 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Zoek jij een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Luinjeberd.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt zowel warm tapwater als de verwarming. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, buitenlucht of aarde. De initiële investering ligt zo tussen de €5.000 – €20.000 (inc. boring en aansluiten). Veel gebruikte full electric types werken met water en/of bodem als warmtebron. De tarieven liggen best hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Remeha, AWB, Intergas, Vaillant, Nefit). Zo’n hybride oplossing neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel is nodig als de vraag naar warmte hoog is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper vergeleken met een volledig-elektrisch oplossing. Een minpunt is dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgebruikte oplossing betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Boijl

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Boijl

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat is de prijs van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Puur de aanschafprijs is eigenlijk maar het begin. Neem nou bijv. de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarnaast zijn er subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter nemen de stroomkosten wel toe. Al deze kosten en baten neem je in overweging om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Boijl vast te stellen.

Type warmtepomp Prijs pomp Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €1100 €1500 6,5 jaar
Lucht-water €6200 €1500 €2400 6,5 jaar
Bodem-water €15100 €5700 €4800 12 jaar
Water-water €18000 €5700 €4500 17,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Weststellingwerf?
In 2030 moeten we van het aardgas af. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel Nederlanders wijken naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). Onze regering verschaft (ook in de gemeente Weststellingwerf) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Profiteer snel van deze gulle subsidieregeling. Vaak ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kosten. Tip: subsidie warmtepomp Boijl kun je enkel aanvragen voor systemen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2250 tot €4550. Het totale bedrag wordt beïnvloed door het merk, vermogen en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Per extra KW incasseer je honderd euro extra. Hoe werkt het aanvragen? Alle info vind je op RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Auer Edel 270 Eau geeft jou €1.250,00 subsidie en met betrekking tot de Climaveneta WWR 0041MS DHW2 krijg je €3.150,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Boijl

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen die 0 gas verbruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Aan de andere kant, deze systemen consumeren wel de nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Dit betekent een maximale energiebesparing! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en ook vakmannen zijn er genoeg. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en gaan langer mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van een energieneutrale levensstijl. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Tytsjerk plaatsen.

De warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie middels ventilatie (lucht) samen met standaard elektriciteit. Op basis daarvan kan het systeem op verantwoorde wijze warm water leveren. Dit is mogelijk middels ingebouwde compressors. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler varieert tussen de €2500 – €5000. Wat betreft de energiekosten: als basis neem je +/- €270 per 365 dagen. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is de ideale mix om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Friesland.

Start met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen