Warmtepomp Luinjeberd

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De hoog rendement cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Over een tijdje is het vervangen van gasgestookte cv-ketels volledig uitgesloten. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Met z’n allen zullen we moeten overstappen naar een duurzaam alternatief. Het meest bekende alternatief van gas is de populaire warmtepomp. Via de info op deze pagina achterhaal je waardevolle informatie m.b.t. een warmtepomp in Luinjeberd. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat kost het? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Doorzoek alle praktische tips en adviezen en vind de voordeligste installateur in Luinjeberd!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Luinjeberd? Via onze specialisten bekijk jij bruikbare tips & tricks. Maak een keuze uit een onderwerp en check meteen alles wat je moet weten!

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Luinjeberd?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Luinjeberd?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Luinjeberd

Overweeg jij de aanschaf van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is vrij pittig. Vandaar is een echte warmtepomp installateur in Luinjeberd onvermijdbaar. Het selecteren van een officiële warmtepomp-installateur is op z’n minst zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De vakman neemt jouw huis onder de loep, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check PHNIX warmtepomp). Hoe herken je een geoefende warmtepomp-installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze creditaties die van belang zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 (KOMO)

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Controleer of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de fabrikant van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Voor welk systeem moet ik gaan? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Mechanisme Bron Investering Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride combi MV / binnenlucht Vanaf €1.700 35 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Lucht van buiten €3.000 – €7.000 55 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Standalone Warmte-grondbron €13.500 – 16.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Full-electric Grondwaterbronnen €18.000 en meer 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt energie uit ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 hebben mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, keuken en wc wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Dit lucht-lucht systeem neemt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het systeem staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit werkt in feite met een soort ventilator buiten. De onttrokken warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt warmte in de aarde. De unieke bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zijn 2 opties: een open of gesloten circuit. De warmte uit het grondwater wordt opgewaardeerd naar bruikbare energie. Voor de centrale verwarming en warm water uit de kraan. Te combineren met radiatoren en vloerverwarming. De pomp zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Luinjeberd.

Is onze woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Soort Isolatie: minder recente en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn minder geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor een prettige opbrengst. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Leeftijd woning: woningen gebouwd tot 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • CV-ketel: Achterhaalde cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Meestal zien we 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Wil je beginnen met een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Wachtum.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, aarde of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €8.500 tot €20.000 inclusief installatie. De meest efficiënte full electric systemen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De investering is vrij hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Vaillant, Nefit, AWB, Intergas, Remeha). Een hybride pomp neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel helpt voor de piekmomenten (extreme kou), of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper wanneer je het afzet tegen een 100% elektrische installatie. Minder fraai is het feit dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een uitstekende oplossing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Luinjeberd

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Luinjeberd

De eerste vraag is vaak: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Puur de prijs van het systeem is niet afdoende. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarnaast is er een subsidieregeling waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het gasverbruik wordt minder maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle vormen van kosten en baten neem je in overweging om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Luinjeberd uit te werken.

Model warmtepomp Kosten aanschaf Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2000 €1400 €1000 6 jaar
Lucht-water €4000 €1500 €2600 6,5 jaar
Bodem-water €14800 €4000 €4400 11,5 jaar
Water-water €17000 €4300 €5600 18,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Heerenveen?
Binnenkort moet ook jouw huis gasvrij zijn. Vanaf dit moment moeten veel gezinnen wijken naar duurzame energie (warmtenet). De 2e kamer verschaft (ook in de gemeente Heerenveen) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het betreft een royale subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je 30% of meer van de initiële investering. Advies: subsidie warmtepomp Luinjeberd kan jij uitsluitend toepassen op installaties die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1500 en €5650. De exacte hoogte van de subsidie is een afgeleide van het type systeem, vermogen (kW) en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen krijg je €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een actueel voorbeeld: de Galmet Airmax2 9GT heeft €1.650,00 subsidie en wat betreft de NRGTEQ TNG70 (G/W) heb je recht op €8.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Luinjeberd

Energieneutraal wonen is erg interessant. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn sterk in opkomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Niettemin, deze modellen hebben een hoog stroomverbruik. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Dit betekent een maximale energiebesparing! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en gaan langer mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Een zonneboiler kan jou ook helpen met de doelstelling voor een energieneutrale levensstijl. Lees nu verder over warmtepomp in Enkhuizen plaatsen.

Warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit luchtstromen / ventilatie, en combineert dat met reguliere energie (stroom). Hierdoor kan het op duurzame manier warm water leveren. Dit kan door de inwendige compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler varieert tussen de €2850 – €4600. Wat betreft de energiekosten: ga maar uit van ongeveer €335 per 365 dagen. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen verbinden is het ideaal scenario om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Friesland.

Start met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen