Warmtepomp Enkhuizen

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De welbekende CV-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. In slechts enkele jaren is het kiezen voor een gasgestookt systeem ongeschikt (verboden) geworden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle woningen moeten investeren in een milieuvriendelijk alternatief. De alternatieve keuzemogelijkheid van gas is een warmtepomp installatie. Met behulp van de tips van onze experts doorzoek jij tips en adviezen voor een warmtepomp in Enkhuizen. Hoe werkt zo’n systeem? Is het een prijzig systeem? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Doorzoek alle bruikbare informatie en ontdek de meest vakkundige installateur in Enkhuizen!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Enkhuizen? Door onze experts doorzoek je praktische tips & tricks. Selecteer een van de onderwerpen en je ontdekt meteen bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Enkhuizen?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Enkhuizen?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Enkhuizen

Denk jij na over de installatie van een warmtepomp? Vooral de installatie van de warmtepomp is behoorlijk complex. Om die reden is een ervaren warmtepomp installateur in Enkhuizen aan te raden. De keuze van een bekwame installateur is minstens zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De vakman checkt de hele woning, heeft een adviserende rol, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Ochsner verwarming). Wat is een vakbekwame vakman? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb jij allerlei certificaten die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificering

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-erkende bedrijven

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Lid van UNETO-VNI?

  Controleer of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welk type moet ik laten installeren? Over het algemeen zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema hieronder tref je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Niveau Warmtebron Kostprijs Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.250 45 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Luchtunit (buiten) €4.000 – €6.000 50 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Standalone Grondbron €15.500 – 17.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water 100% elektrisch Water uit de grond €18.500 en extra 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp nuttigt energie uit ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht toilet, keuken en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Het lucht-lucht systeem nuttigt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit (soort airco). De onttrokken warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp neemt warmte uit de grond. Een speciale bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zijn 2 opties: een gesloten en een open systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte geconverteerd naar bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor de (CV) verwarming in woningen en warm water uit de kraan. In te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. Het apparaat warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Enkhuizen.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Soort Isolatie: oudere en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Verwarmingssysteem: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C bewerkstelligt een hoog rendement. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • HR-ketel: CV-ketels op leeftijd werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Meestal zijn er twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Gaat jouw voorkeur uit naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Oosterwolde.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp organiseert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de aarde, grondwater of buitenlucht. De investering ligt tussen de €7.500 t/m €19.500 inclusief installatie. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De tarieven liggen best hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Nefit, Atag, Vaillant, Intergas, Remeha). Zo’n hybride oplossing kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel ondersteunt als de vraag naar warmte hoog is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder wanneer je het afzet tegen een 100% elektrische systeem. Belangrijk: dit betekent dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgevraagd type is zo’n ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Enkhuizen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Enkhuizen

Een veelgestelde vraag: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Slechts de prijs van het systeem is niet compleet. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Tevens zijn er subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Je gaat minder gas gebruiken, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle vormen van kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Enkhuizen te berekenen.

Model warmtepomp Tarief product Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €1200 €1800 4 jaar
Lucht-water €4100 €1500 €2400 8,5 jaar
Bodem-water €14800 €5600 €4300 10,5 jaar
Water-water €17600 €5300 €5800 15 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Enkhuizen?
Straks moeten we van het aardgas af. In de komende periode moeten veel Nederlanders overgaan naar echt groene stroom (warmtenet). De regering hanteert (ook in de gemeente Enkhuizen) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het betreft een historische subsidieregeling. Niet zelden krijg je 20% tot 50% van de kostprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Enkhuizen geldt alleen op installaties die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2050 en €5500. De uiteindelijke subsidie hangt af van het type systeem, capaciteit (kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Per extra KW verdien je een extra “bonus” van €100. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een actueel voorbeeld: de CLINT CHA/K/A/WP 202-P heeft €5.550,00 subsidie en aangaande de Lennox Hydrolean SWH035 heb je recht op €7.500,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Enkhuizen

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen zonder gasaansluiting zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Aan de andere kant, deze modellen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Dit betekent een maximale energiebesparing! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en zijn gemakkelijk te installeren. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en panelen gaan jaren extra mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen om je doel te realiseren: een energieneutrale levensstijl. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Zandpol plaatsen.

Over warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Een boiler gebruikt energie middels ventilatie (lucht) i.s.m. jouw basis elektriciteitsaansluiting. Om die reden kan het op duurzame manier water voor douche/bad verwarmen. Dit gebeurt met een interne compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €3000 – €5000. Vergeet niet de verbruikskosten: als basis neem je +/- €275 per 12 maanden. Zonnepanelen met een elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om de stroomkosten te drukken in de provincie Noord-Holland.

Begin direct met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen