Warmtepomp Zandpol

Het gas wordt langzaam afgesloten. De traditionele cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Binnenkort is het aanvragen van de gasgestookte ketel haast niet meer mogelijk. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Met z’n allen zullen we zullen zich oriënteren op een duurzamere oplossing. Het meest gekozen alternatief van een ketel op gas (CV) is de populaire warmtepomp. Geholpen door de info op deze pagina achterhaal je uitgebreide info voor een warmtepomp in Zandpol. Is mijn huis wel geschikt? Hoe hoog is de investering? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle bruikbare details en bekijk de tarieven via een installateur uit Zandpol!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Zandpol? Middels onze expertise lees je zinvolle tips en adviezen. Kies voor een item uit onze FAQ en je leest ogenblikkelijk alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Zandpol?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Zandpol?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Zandpol

Iets voor jou, de aanschaf van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van de warmtepomp is tamelijk moeilijk. Hierom is een erkende warmtepomp installateur in Zandpol aan te raden. Het kiezen van een bedreven specialist doet niet onder voor het kiezen van het juiste systeem. Deze expert neemt jouw huis onder de loep, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check ZBPro systeem). Hoe kies ik een bekwame warmtepomp-specialist? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat bevoegdheden die garanties kunnen bieden:

 • Het KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-certificering

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk warmtepomp erkend is.

 • Het OK CV logo

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Wat rendeert het beste in mijn woning? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Niveau Warmtebron Investering Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.600 tot 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Standalone en Hybride Buitenlucht €4.000 – €6.000 65 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Standalone Grondbron €13.500 – 17.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwaterbronnen €18.500 en hoger 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp neemt energie uit ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Het lucht-lucht systeem nuttigt (warmte) ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het systeem staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt met behulp van een speciale buitenventilator. Deze warmte wordt vervoerd naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een speciale compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp neemt warmte uit de grond. De onmisbare bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 9 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We differentiëren een open of gesloten bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte veranderd in warmte die je kunt gebruiken. Onder andere voor je verwarming in huis en water om te douchen. Te combineren met vloersystemen en radiator verwarming. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Zandpol.

Is ons huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Mate van isolatie: verouderde en slecht geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) resulteert in aanzienlijk woongenot. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bestaand / Nieuwbouw: woningen gebouwd tot 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasgestookte-ketels: Achterhaalde cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Gewoonlijk maken we onderscheid tussen twee variërende type producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Liever een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Start nu ook met warmtepomp installateur Hoevelaken.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet zowel warm tapwater als de verwarming. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, buitenlucht of aarde. De kosten liggen tussen de €6.000 t/m €19.500 (inc. boring en aansluiten). Veel gebruikte full electric types zijn de grondwater- en bodem systemen. De kosten zijn hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Remeha, Intergas, Vaillant, Nefit, AWB). Een hybride systeem kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel springt bij voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in verhouding met een standalone type. Het nadeel is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgevraagd model is een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Zandpol

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Zandpol

De eerste vraag is vaak: is een warmtepomp duur of goedkoop? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Alleen de kostprijs van de pomp is niet compleet. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Tevens moet je rekening houden met de subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter zal je stroomverbruik hoger worden. Kortom: alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Zandpol te ontcijferen.

Model warmtepomp Kosten aanschaf Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €1200 €1600 6 jaar
Lucht-water €6000 €1600 €2200 7,5 jaar
Bodem-water €15400 €4600 €2900 13 jaar
Water-water €18000 €4900 €5300 19 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Emmen?
Binnen afzienbare tijd moet elke woning “gasvrij” zijn. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel gezinnen overgaan naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De regering hanteert (ook in de gemeente Emmen) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het betreft een historische subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je 30% of meer van de kostprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Zandpol is alleen van toepassing op systemen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1750 tot €4900. De exacte hoogte van de subsidie is een afgeleide van het type, het aantal KW en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen ontvang je €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een actueel voorbeeld: de Viessmann Vitocal 200-S AWB-M-E 201.D10 heeft €2.100,00 subsidie en voor de ECOTEQ HQ 38 heb je recht op €5.000,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Zandpol

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen zonder gasaansluiting zijn sterk in opkomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Aan de andere kant, deze verbruiken veel stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Je hebt geen energierekening meer! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de panelen behouden langer hun rendement. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Ook kan de zonneboiler bijdragen bij het bereiken van energieneutraal leven. Vind alles uit over warmtepomp in Roderesch plaatsen.

Over warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. De boiler wekt energie op uit de ventilatielucht tezamen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Hierdoor kan de installatie via een duurzame methode warm water leveren. Dat kan dankzij een speciale compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler valt zo tussen €2900 tot €4800. Onderschat niet de stroomkosten: houdt rekening met zo’n €275 per 365 dagen. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen combineren is het beste idee om de energierekening te verlagen in de provincie Drenthe.

Start met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw