Warmtepomp Hoevelaken

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De milieuvervuilende cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Over een tijdje is het plaatsen van een systeem op gas niet meer toegestaan. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle woningen moeten dus over naar andere innovatieve mogelijkheden. Een populair alternatief van een ketel met gas een warmtepomp. Geholpen door de info van onze specialisten doorzoek jij alle details betreffende een warmtepomp in Hoevelaken. Is mijn huis wel geschikt? En wat zijn de kosten? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Vind alle cruciale info en tips en ontdek de meest vakkundige installateur in Hoevelaken!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Hoevelaken? Op deze pagina bekijk je handige info. Druk op een veelgestelde vraag en ontdek eenvoudig alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Hoevelaken?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Hoevelaken?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Hoevelaken

Bekijk jij de opties ten aanzien van het laten installeren van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n systeem is nogal moeilijk. Juist om die reden is een handige warmtepomp installateur in Hoevelaken noodzakelijk. De keuze maken voor een aangesloten vakman doet niet onder voor het kiezen van het juiste systeem. De installateur checkt de hele woning, heeft een adviserende rol, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Fujitsu warmtepompen). Hoe herken je een degelijke installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb je diverse vergunningen die betrouwbaar zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Het is relevant dat een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welk type moet ik laten installeren? In de praktijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel check je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werking Bron Investering Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilatielucht Vanaf €1.700 45 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Buitenunit €3.000 – €6.000 60 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water 100% elektrisch Bodemwarmte €14.000 – 16.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwater €19.000 of hoger 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 hebben mechanische ventilatie. De lucht in toilet, badkamer en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. MV (lucht-lucht) systeem neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het systeem ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut de buitenlucht als warmtebron. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit. De opgevangen warmte wordt overgedragen naar de “binnenunit”. De installatie zet de koude lucht (5 graden) dankzij een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt warmte uit de grond. Een bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 8 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zit verschil tussen een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit de bodem wordt getransformeerd naar bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor je verwarming in huis en warm water voor de badkamer. Werkt prima met radiatoren en vloerverwarming. Dit systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Hoevelaken.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Type isolatie: Gedateerde woningen en huizen met lage isolatiewaarden kunnen niet altijd overstappen.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) vervult een hoog rendement. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwperiode: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasgestookte-ketels: Achterhaalde cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Over het algemeen werken we met 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Liever een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Start nu ook met warmtepomp installateur Sint-Maartensdijk.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp coördineert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €7.000 – €19.500 inclusief installatie. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het kost een flinke duit, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Remeha, Intergas, Nefit, Atag, Vaillant). Zo’n hybride apparaat heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel is nodig op koude dagen plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in verhouding met een volledig-elektrisch systeem. Een minpunt is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgevraagd product is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze installatie maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hoevelaken

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Hoevelaken

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Slechts de aanschafprijs is niet erg volledig. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarnaast heb je soms recht op subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. Je gaat minder gas gebruiken, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle soorten kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hoevelaken te ontcijferen.

Model warmtepomp Prijs pomp Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €1500 €1200 5 jaar
Lucht-water €5700 €1500 €2500 9 jaar
Bodem-water €14500 €5800 €2600 10,5 jaar
Water-water €18900 €4600 €4200 16 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Nijkerk?
Binnen afzienbare tijd moet elke woning “gasvrij” zijn. De komende jaren zullen veel consumenten wijken naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De 2e kamer biedt (ook in de gemeente Nijkerk) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze vorstelijke subsidieregeling. Soms krijg je 20% tot 50% van de initiële investering. Tip: subsidie warmtepomp Hoevelaken geldt alleen op producten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2000 – €5700. Het bedrag wat jij terugkrijgt hangt af van het merk, vermogen en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen heb je recht op een extra “bonus” van €100. Hoe werkt het aanvragen? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Energie EST Aquapura Monobloc 100 Esm staat gelijk tot €1.250,00 subsidie en voor de Alpha Innotec WZS 82H3M krijg je subsidie tot €2.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Hoevelaken

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen die 0 gas verbruiken zijn sterk in opkomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Aan de andere kant, deze systemen verbruiken veel stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De energierekening is dan verleden tijd. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en panelen gaan jaren extra mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan om je doel te realiseren: een energieneutraal huis. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Borger plaatsen.

De warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Deze boiler komt aan energie via ventilatiestromen (lucht), en combineert dat met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op die manier kan het product op milieuvriendelijke wijze tapwater verwarmen. Dit is mogelijk middels de inwendige compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €2700 en €4700. Onderschat niet de stroomkosten: die bedragen al gauw €370 per 365 dagen. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen maakt het ideaalplaatje om de stroomkosten te drukken in de provincie Gelderland.

Start met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen