Warmtepomp Boksum

Het gas wordt langzaam afgesloten. De milieuvervuilende cv-ketel is straks verleden tijd. Over een tijdje is het plaatsen van een cv-ketel (op gas) volledig uitgesloten. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Nederlanders moeten switchen naar andere innovatieve mogelijkheden. Een populair alternatief van gas is een warmtepomp. Geholpen door de tips van onze experts check jij handige info bij het kiezen van een warmtepomp in Boksum. Wat heb ik allemaal nodig? Wat zijn de verschillende tarieven? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Ontdek alle bruikbare informatie en check prijzen van een installateur in Boksum!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Boksum? Door onze experts lees jij belangrijke tips. Klik op een van de vragen hieronder, en check à la minute alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Boksum?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Boksum?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Boksum

Denk jij over het aanschaffen van een warmtepomp? De installatie van zo’n apparaat is behoorlijk pittig. Daardoor is een degelijke warmtepomp installateur in Boksum benodigd. Het kiezen van een geoefende specialist doet niet onder voor de uit te voeren werkzaamheden. De installateur verkent jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Solarfocus warmtepomp). Hoe ben ik verzekerd van een competente warmtepomp-installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp vind je velerlei licenties die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK gecertificeerd

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Een groot pluspunt wanneer een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke moet ik nu kiezen? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema ontdek je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Werking Energiebron Investering Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Combinatie Ventilerend Vanaf €1.300 25 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Lucht van buiten €4.000 – €6.500 55 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Full-electric Grondbron €13.000 – 17.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwaterbronnen €18.000 en extra 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, keuken en wc gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Een lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit uit ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het systeem ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een ‘airco achtig’ toestel. De warmte uit de lucht vindt zijn weg naar de warmtepomp in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) dankzij een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt de warmte uit uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 9 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We onderscheiden een open of gesloten circuit. De warmte uit de bodem wordt veranderd in warmte die je kunt gebruiken. Dit wordt toegepast voor o.a. de (CV) verwarming in woningen en warm water voor de badkamer. Compatibel met radiatoren en vloerverwarming. Het apparaat kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Boksum.

Is ons huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Mate van isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en matig geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C bewerkstelligt goede rendementen. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwperiode: huizen opgeleverd voor 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Ketel op gas: De wat oudere CV-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Grofweg maken we onderscheid tussen twee variërende type producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Wil je beginnen met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Nu ook online: warmtepomp installateur Lunteren.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp coördineert de verwarming en het warm water voor 100%. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De initiële investering ligt zo tussen de €9.000 tot €19.500 inclusief installatie. Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De tarieven liggen best hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Remeha, AWB, Atag, Nefit, Intergas). Een hybride pomp neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel helpt als de vraag naar warmte hoog is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een all-electric installatie. Minder fraai is het feit dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een uitstekende product is de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Boksum

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Boksum

Een veelgestelde vraag: is een warmtepomp duur of goedkoop? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Louter de prijs van het apparaat geeft geen volledig beeld. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Bovendien komt de beschikbare subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Al deze kosten en baten neem je in overweging om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Boksum uit te werken.

Soort warmtepomp Aanschafprijs Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €1600 €1600 5,5 jaar
Lucht-water €5300 €2300 €2800 7,5 jaar
Bodem-water €14700 €4300 €4200 12,5 jaar
Water-water €18100 €4100 €4600 16 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Menameradiel?
In 2030 moeten we van het aardgas af. Vanaf dit moment gaan veel Nederlanders overgaan naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De overheid biedt (ook in de gemeente Menameradiel) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het gaat om een vorstelijke subsidieregeling. Niet zelden krijg je 20% tot 50% van de kosten. Advies: subsidie warmtepomp Boksum geldt alleen op producten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1400 en €4300. De exacte hoogte van de subsidie is een afgeleide van het model, vermogen en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke kW extra vermogen heb je recht op honderd euro extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een actueel voorbeeld: de Auer Edel 80 Air heeft €1.100,00 subsidie en m.b.t. de Climaveneta WWR 0041MS MTD2 heb je recht op €3.600,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Boksum

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen die 0 gas verbruiken zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Aan de andere kant, deze oplossingen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Jouw energienota naar €0,00. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en de installatie steeds eenvoudiger. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de panelen behouden langer hun rendement. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen bij het bereiken van een energieneutraal huis. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Tzum plaatsen.

Warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via lucht (ventilatie) gezamenlijk met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op basis daarvan kan de installatie via een duurzame methode verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit kan door de inwendige compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers varieert tussen de €2500 tot €5000. Wat betreft de energiekosten: we hebben het al snel over €365 per jaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om de stroomkosten te drukken in de provincie Friesland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw