Warmtepomp Lunteren

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De oude en vertrouwde cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Binnen korte tijd is het plaatsen van een ketel op gas niet langer mogelijk. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle inwoners moeten investeren in een duurzamere oplossing. De opvolger van de CV-ketel is het warmtepomp systeem. Middels deze website doorzoek jij handige info betreffende een warmtepomp in Lunteren. Waar moet ik rekening mee houden? Is het een prijzig systeem? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Check alle nuttige info en vergelijk direct alle installateurs in Lunteren!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Lunteren? Via onze specialisten doorzoek jij nuttige info. Klik op een van de onderwerpen en je leest snel alles wat je moet weten!

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Lunteren?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Lunteren?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Lunteren

Bekijk jij de opties ten aanzien van de aanschaf van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n apparaat is behoorlijk moeilijk. Vandaar is een ervaren warmtepomp installateur in Lunteren onvermijdbaar. Het selecteren van een ervaren specialist is net zo relevant als de klus die op het programma staat. De specialist analyseert jouw huis, adviseert een geschikte pomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Pico Energy warmtepomp). Wat is een officiële warmtepomp-specialist? Voor het installeren van een warmtepomp heb je diverse creditaties die garanties kunnen bieden:

 • Het KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 (KOMO)

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-certificaat

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Check of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen januari 2023]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Wat rendeert het beste in mijn woning? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema vind je een overzicht.

Soort Warmtepomp Niveau Bron Kostprijs Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.600 tot 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Luchtunit (buiten) €3.500 – €7.000 60 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water All-electric Bodemwarmte €15.000 – 17.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water 100% elektrisch Water uit de grond €18.500 en extra 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. MV (lucht-lucht) systeem profiteert van (warmte) ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het apparaat combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit. Deze warmte gaat via leidingen naar het binnendeel. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt de warmte uit uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zijn 2 opties: een gesloten en een open systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte getransformeerd naar direct inzetbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmingssysteem en warm water voor de badkamer. Werkt prima met radiatoren en vloersystemen. Het systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Lunteren.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Mate van isolatie: minder recente en huizen waar het ontbreekt aan isolatie kunnen niet altijd overstappen.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur realiseert een prettige opbrengst. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwjaar: woningen gebouwd tot 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • HR-ketel: Oudere cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of all electric warmtepomp?

In de regel onderscheiden we 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Liever een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Waddinxveen.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt de verwarming en het warm water voor 100%. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, aarde of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €8.000 en €18.500 (alles inclusief prijs). De populairste full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Vaillant, Nefit, AWB, Intergas, Atag). Een hybride pomp kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel helpt op koude dagen en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder wanneer je het afzet tegen een standalone systeem. Belangrijk: dit betekent dat je een gasaansluiting houdt. Een uitstekende product is de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Lunteren

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Lunteren

Een veelgestelde vraag: is een warmtepomp duur of goedkoop? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Slechts de kostprijs van de pomp geeft een te beperkt beeld. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Tevens heb je soms recht op subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het gasverbruik wordt minder maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle soorten kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Lunteren uit te zoeken.

Model warmtepomp Aanschafprijs Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €1100 €1400 7 jaar
Lucht-water €5400 €1500 €2200 6,5 jaar
Bodem-water €15200 €4400 €4100 14,5 jaar
Water-water €18700 €4600 €5000 17 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Ede?
Binnen afzienbare tijd is gas niet meer verkrijgbaar. In de komende periode gaan veel gezinnen wijken naar duurzame energie (warmtenet). De overheid bezorgt ons (ook in de gemeente Ede) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in januari 2023. Het betreft een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Vaak ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de initiële investering. Advies: subsidie warmtepomp Lunteren is alleen van toepassing op modellen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen januari 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1950 tot €4550. De exacte hoogte van de subsidie wordt beïnvloed door het type systeem, vermogen en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Galmet Basic 200 GT staat gelijk tot €1.400,00 subsidie en met betrekking tot de NRGTEQ TNG8 (G/W) krijg je subsidie tot €2.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Lunteren

Energieneutraal wonen is erg interessant. Gasvrije woningen zijn toekomstbestendig. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Echter, deze modellen verbruiken veel stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Dit betekent een maximale energiebesparing! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en de installatie steeds eenvoudiger. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en panelen gaan jaren extra mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. De zonneboiler ondersteunt jou bij het bereiken van een energieneutrale woning. Ook interessant: warmtepomp in Ens plaatsen.

Een warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op middels ventilatie (lucht) en combineert dat met reguliere energie (stroom). Om die reden kan het systeem op verantwoorde wijze warm water leveren. Dit is mogelijk middels de inwendige compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen de €2600 en €4100. Wat betreft de energiekosten: ga maar uit van ongeveer €275 per kalenderjaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om de stroomkosten te drukken in de provincie Gelderland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen