Warmtepomp Ens

Het gas wordt langzaam afgesloten. De hoog rendement cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Binnen korte tijd is het kiezen voor de gasgestookte ketel geen optie meer. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle inwoners moeten overstappen naar een andere manier van verwarmen. De optie in plaats van een ketel op gas (CV) is een warmtepomp installatie. Via deze website ontdek je praktische informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Ens. Hoe werkt zo’n systeem? Is het een prijzig systeem? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Lees alle belangrijke details en vind de voordeligste installateur in Ens!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Ens? Via onze specialisten lees jij belangrijke adviezen. Kies voor een van de onderstaande vragen, en check direct bruikbare info.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Ens?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Ens?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Ens

Ben jij er al mee bezig, het laten installeren van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n pomp is vrij gecompliceerd. Om die reden is een aangesloten warmtepomp installateur in Ens aan te raden. De keuze maken voor een vakbekwame warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Deze expert bekijkt jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over A1 Green Energy subsidie). Hoe kies ik een betrouwbare installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene vergunningen die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificering

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-erkende bedrijven

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Wat rendeert het beste in mijn woning? Veelal kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de bijgaande tabel vind je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Niveau Bron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride systeem MV / binnenlucht Vanaf €1.700 25 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Buitenunit €2.500 – €7.500 55 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Bodemwarmte €15.500 – 16.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwater €20.000 en extra 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, wc en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Dit lucht-lucht systeem nuttigt warmte uit de ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt met behulp van een speciale buitenventilator. De onttrokken warmte wordt vervoerd naar het binnendeel. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een speciale compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Flevoland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp benut bodemwarmte. Een speciale bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zit verschil tussen een circuit dat gesloten of open is. De ‘gevangen’ warmte wordt geconverteerd naar bruikbare energie. Denk aan energie voor de centrale verwarming en om water op te warmen. Prima in te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. Het apparaat warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Ens.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Type isolatie: minder recente en slecht geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager realiseert aantrekkelijke opbrengsten. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwperiode: woningen gebouwd tot 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Ketel op gas: De wat oudere CV-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Normaliter maken we onderscheid tussen 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Gaat jouw voorkeur uit naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Oosterzee.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, bodem of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €6.500 en €21.000 (alles inclusief prijs). De meest efficiënte full electric systemen zijn de grondwater- en bodem systemen. De kosten zijn hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Nefit, Atag, Vaillant, Remeha, AWB). Een hybride systeem neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel helpt wanneer het erg koud is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in verhouding met een volledig-elektrisch oplossing. Let op: houd er rekening mee dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgebruikte type is een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Ens

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Ens

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Puur de aanschafprijs geeft geen volledig beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarbij heb je soms recht op subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. Je gaat minder gas gebruiken, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle vormen van kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Ens uit te rekenen.

Bron warmtepomp Prijs pomp Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €1500 €1100 5,5 jaar
Lucht-water €6300 €1700 €2200 6 jaar
Bodem-water €15100 €5600 €4600 11 jaar
Water-water €18800 €4800 €5900 17,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Noordoostpolder?
Het duurt niet lang, en dan moet elke woning “gasvrij” zijn. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel woningen uitwijken naar echt groene stroom (warmtenet). De 2e kamer bezorgt ons (ook in de gemeente Noordoostpolder) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het betreft een vorstelijke subsidieregeling. Vaak krijg je tot wel 50% van de kostprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Ens is alleen aan te vragen voor installaties die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2600 tot €4950. De uiteindelijke subsidie komt tot stand op basis van het merk, vermogen en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de CLINT CHA/K/A/WP 242-P staat gelijk tot €6.150,00 subsidie en wat betreft de Masser EE17 (SPOG17) krijg je subsidie tot €3.400,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Ens

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen die 0 gas verbruiken hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Niettemin, deze oplossingen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Jouw energienota naar €0,00. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en er zijn voldoende specialisten. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en gaan langer mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen op weg naar een energieneutrale woning. Lees nu verder over warmtepomp in Zandvoort plaatsen.

Warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie middels ventilatie (lucht) gezamenlijk met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op die manier kan het op duurzame manier water verwarmen. Dit is mogelijk middels de inwendige compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €2850 tot €4700. Onderschat niet de stroomkosten: als basis neem je +/- €280 op de jaarafrekening. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is een perfecte combinatie om de stroomkosten te drukken in de provincie Flevoland.

Begin direct met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen