Warmtepomp Zandvoort

Het gas wordt langzaam afgesloten. De traditionele cv-ketel is verboden vanaf 2030. Binnen korte tijd is het aansluiten van een cv-ketel (op gas) bij wet verboden. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle gezinnen moeten overstappen naar een andere manier van verwarmen. Het meest gekozen alternatief van een HR-ketel is een warmtepomp installatie. Middels warmtepompspot.nl vind jij diepgaande beschrijvingen bij het kiezen van een warmtepomp in Zandvoort. Is mijn huis wel geschikt? Is het een prijzig systeem? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Doorzoek alle nuttige tips en adviezen en bekijk de tarieven via een installateur uit Zandvoort!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Zandvoort? Hieronder doorzoek je handige adviezen. Klik op een van de onderwerpen en bekijk eenvoudig alle info.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Zandvoort?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Zandvoort?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Zandvoort

Ben jij er al mee bezig, het aanschaffen van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n systeem is best wel ingewikkeld. Om die reden is een degelijke warmtepomp installateur in Zandvoort onvermijdbaar. De keuze maken voor een bedreven specialist doet niet onder voor de taakomschrijving. Deze expert keurt jouw hele woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek CTA systeem). Wat is een handige installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene certificaten die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-accreditatie

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de fabrikant van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Wat rendeert het beste in mijn woning? Doorgaans kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de bijgaande tabel ontdek je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Niveau Bron Investering Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilerend Vanaf €1.750 30 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Full electric en Hybride Luchtunit (buiten) €4.000 – €8.000 50 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Standalone Bodemwarmte €13.500 – 17.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Standalone Grondwater €18.500 en hoger 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp neemt warmte uit de ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, wc en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Het lucht-lucht systeem nuttigt warmte uit de ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Deze vernuftige pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit met ventilator. Deze warmte gaat via leidingen naar de “binnenunit”. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt “gratis” warmte uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zijn 2 opties: een open of gesloten circuit. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte opgewaardeerd naar bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmen van je woning en voor warm tapwater. Werkt prima met vloer en radiatorverwarming. De installatie zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Zandvoort.

Is mijn woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Mate van isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn minder geschikt.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur resulteert in een prettige opbrengst. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 huizen (of ouder) voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • CV-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Normaal gesproken zijn er 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Beperkt budget? En neig je naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Hoeven.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt zowel warm tapwater als de verwarming. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de aarde, grondwater of buitenlucht. De investering ligt tussen de €9.000 – €18.000 inclusief installatie. Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De kosten zijn hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Remeha, Intergas, Vaillant, AWB, Atag). Zo’n hybride apparaat heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel springt bij op koude dagen of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder wanneer je het afzet tegen een all-electric systeem. Belangrijk: dit betekent dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgebruikte oplossing is de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Zandvoort

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Zandvoort

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Puur de prijs van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Tevens komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Zandvoort te berekenen.

Type warmtepomp Aanschafprijs Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3900 €1400 €1400 4 jaar
Lucht-water €5800 €1500 €2700 8 jaar
Bodem-water €14500 €3700 €2500 11,5 jaar
Water-water €18600 €5800 €5200 18,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Zandvoort?
Het duurt niet lang, en dan moeten we gasvrij wonen. In de komende periode gaan veel huizen overstappen op duurzame alternatieven (warmtenet). De overheid biedt (ook in de gemeente Zandvoort) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Dit is een gulle subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je tot wel 50% van de kostprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Zandvoort geldt alleen op producten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2750 en €6000. De uiteindelijke subsidie wordt beïnvloed door het model, het aantal KW en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor elke Kw extra vermogen incasseer je honderd euro extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een voorbeeld: de Viessmann Vitocal 200-S AWB-M-E 201.D13 staat gelijk tot €2.300,00 subsidie en bij de ECOTEQ S 12 krijg je subsidie tot €2.500,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Zandvoort

Energieneutraal wonen is de toekomst. Huizen die enkel stroom gebruiken zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Vergeet niet, deze installaties draaien wel op behoorlijk wat stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De kosten voor energie worden dan echt laag. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en installatiebedrijven vind je overal. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en gaan langer mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Ook kan de zonneboiler bijdragen met de doelstelling voor een energieneutrale woning. Zoek ook naar warmtepomp in Roderwolde plaatsen.

Over warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via ventilatiestromen (lucht), in samenwerking met elektrische energie uit het net. Daardoor kan het product op milieuvriendelijke wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit is mogelijk middels ingebouwde compressors. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €3000 en €4800. Vergeet niet de verbruikskosten: als basis neem je +/- €300 op de jaarafrekening. Zonnepanelen met een elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om je energiecontract op te zeggen in de provincie Noord-Holland.

Ga vandaag nog besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw