Warmtepomp Roderwolde

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De hoog rendement cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Over een aantal jaar is het laten installeren van een cv-ketel (op gas) haast niet meer mogelijk. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle woningen zullen zich oriënteren op een duurzame verwarmingsbron. De alternatieve keuzemogelijkheid van de CV-ketel is een warmtepomp installatie. Op de tips van onze experts lees jij uitgebreide info m.b.t. een warmtepomp in Roderwolde. Hoe werkt zo’n systeem? Wat zijn de verschillende tarieven? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle praktische details en ontdek de meest vakkundige installateur in Roderwolde!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Roderwolde? Op onze website check je praktische tips en adviezen. Selecteer een onderwerp en ontdek binnen no-time alle informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Roderwolde?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Roderwolde?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Roderwolde

Bekijk jij de opties ten aanzien van de aanschaf van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n pomp is tamelijk complex. Hierom is een handige warmtepomp installateur in Roderwolde noodzakelijk. De keuze maken voor een bekwame vakman doet niet onder voor de uit te voeren werkzaamheden. De vakman inspecteert jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Eneco installatie). Hoe kies ik een degelijke vakman? Voor het installeren van een warmtepomp heb je diverse licenties die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Controleer of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de fabrikant van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welk systeem laat ik installeren? Doorgaans kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema tref je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Werking Bron De kosten Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.650 tot 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Lucht buitenaf €2.500 – €7.500 75 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Warmte-grondbron €14.500 – 16.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water 100% elektrisch Waterbronnen €18.000 en extra 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Het lucht-lucht systeem gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Deze vernuftige pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit werkt in feite met een soort airco-installatie. Deze warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) dankzij een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp haalt de warmte uit uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 8 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We differentiëren een gesloten en een open systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar opgewaardeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Voor het verwarmingssysteem en water om te douchen. Compatibel met vloerverwarming en radiatoren. Het apparaat heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Roderwolde.

Is onze woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen met lage isolatiewaarden dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C vervult aanzienlijk woongenot. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 huizen (of ouder) komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • CV-ketel: De wat oudere CV-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Normaliter zien we twee type systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Wil je beginnen met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Start nu ook met warmtepomp installateur Borgercompagnie.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, bodem of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €8.500 tot zo’n €19.000 (inc. boring en aansluiten). Veel van deze full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het kost een flinke duit, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Remeha, AWB, Atag, Intergas, Nefit). Een hybride systeem heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel helpt als de vraag naar warmte hoog is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger wanneer je het afzet tegen een full-electric oplossing. Het nadeel is dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgevraagd model is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Roderwolde

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Roderwolde

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat kost een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Alleen de kosten van het systeem is niet erg volledig. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Bovendien zijn er subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het gasverbruik wordt minder maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Kortom: alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Roderwolde te bepalen.

Model warmtepomp Aanschafprijs Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1500 €1800 7 jaar
Lucht-water €6300 €1700 €2300 7,5 jaar
Bodem-water €14000 €3800 €4000 10 jaar
Water-water €18600 €4200 €4400 17 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Noordenveld?
Binnenkort is gas niet meer verkrijgbaar. De komende jaren gaan veel woningen overschakelen op elektrisch verwarmen (warmtenet). De 2e kamer biedt (ook in de gemeente Noordenveld) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Profiteer snel van deze historische subsidieregeling. Niet zelden ontvang je 30% of meer van de aanschafprijs. Let op: subsidie warmtepomp Roderwolde geldt alleen op modellen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1200 tot €4400. Het totale bedrag wordt afgeleid a.d.h.v. het type, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen heb je recht op €100 bovenop de basis subsidie. Hoe werkt het aanvragen? Dit kan allemaal via RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een voorbeeld: de Nefit EnviLine A/W Split 3.0 E-S staat gelijk tot €1.600,00 subsidie en voor de ARTEL MHP16RL24P3 krijg je subsidie tot €2.600,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Roderwolde

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen zonder gasaansluiting zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Let op: deze modellen verbruiken veel stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Niet langer betalen voor energie! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en panelen gaan jaren extra mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! De zonneboiler ondersteunt jou met de doelstelling voor een energieneutrale situatie. Vind alles uit over warmtepomp in Kropswolde plaatsen.

Warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. De boiler wekt energie op via lucht (ventilatie) tezamen met elektrische energie uit het net. Om die reden kan het op duurzame manier warm water leveren. Dat gaat via de geïntegreerde compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen de €2900 – €5000. Wat betreft de energiekosten: die bedragen al gauw €335 per kalenderjaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen is de ideale mix om de energierekening te verlagen in de provincie Drenthe.

Ga vandaag nog besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen