Warmtepomp Born

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De traditionele cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Binnenkort is het kiezen voor een systeem op gas haast niet meer mogelijk. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Met z’n allen zullen we moeten kiezen voor andere innovatieve mogelijkheden. Het meest gekozen alternatief van de CV-ketel is het warmtepomp systeem. Gebaseerd op de info van onze specialisten bekijk jij diepgaande beschrijvingen aangaande een warmtepomp in Born. Hoe werkt het? En wat zijn de kosten? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Vind alle relevante tips en adviezen en bekijk de tarieven via een installateur uit Born!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Born? Aan de hand van de info op deze pagina doorzoek jij nuttige aanbevelingen. Maak een keuze uit een van de onderwerpen en je ontdekt onmiddellijk alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Born?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Born?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Born

Bekijk jij de opties ten aanzien van het investeren in een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n duurzame energiebron is best wel pittig. Daarom is een officiële warmtepomp installateur in Born aan te raden. Het kiezen van een vakbekwame warmtepomp-installateur is op z’n minst zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Deze expert checkt de hele woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Templari warmtepomp). Hoe ben ik verzekerd van een degelijke warmtepomp-specialist? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze vergunningen die betrouwbaar zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Een groot pluspunt wanneer de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant hier aangesloten is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welk type moet ik laten installeren? Doorgaans kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema hieronder ontdek je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Niveau Warmtebron Investering Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Combinatie Ventilatielucht Vanaf €1.400 tot 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Lucht buitenaf €5.500 – €6.500 65 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Full-electric Aardwarmte €15.000 – 17.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water (grond/rivier) €19.000 en extra 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer maken gebruik van mechanische ventilatie. De lucht in keuken, wc en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Deze vernuftige pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt met behulp van een soort airco buiten. Deze warmte vindt zijn weg naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt warmte uit de grond. De onmisbare bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 11 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We differentiëren een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit de bodem wordt getransformeerd naar direct inzetbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. de centrale verwarming en water om te douchen. Prima in te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. De pomp heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Born.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Mate van isolatie: Gedateerde woningen en huizen met lage isolatiewaarden dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor aanzienlijk woongenot. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Leeftijd woning: huizen opgeleverd voor 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasketels: Oudere cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Meestal bestaan er 2 soorten systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Beperkt budget? En neig je naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Lytsewierrum.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de aarde, buitenlucht of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €7.500 tot zo’n €19.000 (met installatie en advies). De populairste full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De kosten zijn hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Remeha, AWB, Vaillant, Intergas, Nefit). De hybride installatie kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel staat klaar wanneer het erg koud is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in vergelijking met een full-electric product. Een minpunt is dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgebruikte oplossing betreft een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Born

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Born

De eerste vraag is vaak: wat kost een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Uitsluitend de aanschafprijs is niet afdoende. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Tevens zijn er subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het stroomverbruik zal toenemen. Kortom: alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Born uit te zoeken.

Type warmtepomp Kosten aanschaf Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2300 €1500 €1200 5 jaar
Lucht-water €5100 €2000 €2400 8,5 jaar
Bodem-water €14200 €3900 €2800 14 jaar
Water-water €18500 €5300 €4500 17 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Sittard-Geleen?
Binnen afzienbare tijd moeten we van het aardgas af. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel gezinnen overstappen op duurzame energie (warmtenet). Het rijk biedt (ook in de gemeente Sittard-Geleen) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Profiteer snel van deze royale subsidieregeling. Vaak ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kosten. Let op: subsidie warmtepomp Born is alleen van toepassing op installaties die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2300 – €5950. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt beïnvloed door het type systeem, capaciteit (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen krijg je honderd euro extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een goed voorbeeld: de Auer HRC70-25-tri geeft jou €2.650,00 subsidie en aangaande de Climaveneta WWR 0071TS MTD2 krijg je €4.900,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Born

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Huizen die enkel stroom gebruiken zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Maar, deze modellen verbruiken nog wel het nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De kosten voor energie worden dan echt laag. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en gaan langer mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen op weg naar een energieneutrale woning. Vind alles uit over warmtepomp in Uitdam plaatsen.

Een warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Deze boiler komt aan energie uit luchtstromen / ventilatie, in combinatie met reguliere energie (stroom). Zodoende kan het product op milieuvriendelijke wijze tapwater verwarmen. Dat kan dankzij een speciale compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler valt zo tussen €3000 – €4600. Wat betreft de energiekosten: als basis neem je +/- €380 per 12 maanden. Een elektrische boiler met zonnepanelen maakt het ideaalplaatje om de energierekening te verlagen in de provincie Limburg.

Start met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen