Warmtepomp Lytsewierrum

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De hoog rendement cv-ketel is straks verleden tijd. Over een tijdje is het kiezen voor een op gas verwarmde ketel niet langer mogelijk. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle huizenbezitters moeten investeren in andere innovatieve mogelijkheden. Een keuze in plaats van een ketel op gas (CV) is het warmtepomp systeem. Gebaseerd op de tips van onze experts bekijk je bruikbare informatie over een warmtepomp in Lytsewierrum. Is mijn huis wel geschikt? Is het een prijzig systeem? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Bekijk alle nuttige tips & tricks en check prijzen van een installateur in Lytsewierrum!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Lytsewierrum? Hieronder lees je zinvolle adviezen. Druk op een van de onderwerpen en vind direct alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Lytsewierrum?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Lytsewierrum?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Lytsewierrum

Iets voor jou, het laten installeren van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n systeem is behoorlijk gecompliceerd. Daardoor is een competente warmtepomp installateur in Lytsewierrum onvermijdbaar. De keuze maken voor een ervaren installateur is net zo belangrijk als de klus zelf. Deze expert bekijkt jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Sinclair warmtepomp). Hoe kies ik een handige installateur? Voor het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat bevoegdheden die van belang zijn:

 • KvINL certificering

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-certificering

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welk systeem laat ik installeren? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel ontdek je een en ander samengevat.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Investering Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.650 45 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water All electric en Hybride Lucht van buiten €5.500 – €7.500 55 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardwarmte €13.500 – 17.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Waterbronnen €18.000 en extra 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp neemt energie uit ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd werken vaak met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, wc en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Dit lucht-lucht systeem haalt (warmte) ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het systeem ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht als energiebron. Dit werkt in feite met een soort ventilator buiten. De opgevangen warmte wordt vervoerd naar een systeem in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) dankzij een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt als bron bodemwarmte. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 7 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We onderscheiden een gesloten of open bron. De ‘gevangen’ warmte wordt opgewaardeerd naar toepasbare energie. Onder andere voor de centrale verwarming en water om te douchen. In te zetten voor vloer en radiatorverwarming. De pomp warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Lytsewierrum.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Mate van isolatie: Gedateerde woningen en huizen met lage isolatiewaarden zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C resulteert in een prettige opbrengst. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Leeftijd woning: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels op leeftijd zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Veelal maken we onderscheid tussen 2 soorten systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Neig jij eerst naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Wanroij.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, grondwater of de aarde. De investering ligt tussen de €6.000 t/m €18.000 (inc. boring en aansluiten). De meest efficiënte full electric systemen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Vaillant, AWB, Remeha, Atag, Intergas). Zo’n hybride oplossing is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel helpt als de vraag naar warmte hoog is, en als er opeens veel warm water nodig is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in verhouding met een standalone product. Belangrijk: dit betekent dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgevraagd toepassing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze installatie onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Lytsewierrum

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Lytsewierrum

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Louter de aanschafprijs is niet erg volledig. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarnaast zijn er subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle kosten en baten neem je in overweging om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Lytsewierrum te analyseren.

Kenmerk warmtepomp Prijs pomp Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1700 €1400 4,5 jaar
Lucht-water €6000 €2400 €2000 9 jaar
Bodem-water €14200 €4100 €4100 9 jaar
Water-water €18300 €4500 €4200 18 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Littenseradiel?
Het duurt niet lang, en dan is gas niet meer verkrijgbaar. In de komende periode zullen veel woningen wijken naar andere vormen van energie (warmtenet). Onze regering biedt (ook in de gemeente Littenseradiel) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze vorstelijke subsidieregeling. Vaak ontvang je 30% of meer van de initiële investering. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Lytsewierrum kun je enkel aanvragen voor types die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2450 – €4200. De exacte hoogte van de subsidie komt tot stand op basis van het merk en type, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor elke Kw extra vermogen heb je recht op een extra “bonus” van €100. Hoe werkt het aanvragen? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de GENERAL Waterstage Comfort 16 heeft €2.450,00 subsidie en bij de Pico Energy NDX D08EuC heb je recht op €2.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Lytsewierrum

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Evengoed, deze verbruiken veel stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Niet langer betalen voor energie! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en er zijn voldoende specialisten. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en gaan langer mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan om je doel te realiseren: energieneutraal leven. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Erica plaatsen.

Warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op middels ventilatie (lucht) tezamen met elektrische energie uit het net. Op basis daarvan kan de installatie via een duurzame methode warm water leveren. Dat kan dankzij ingebouwde compressors. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen +/- €2800 en €4000. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €395 per jaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler combineren is het beste idee om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Friesland.

Begin direct met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen