Warmtepomp Erica

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De hoog rendement cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Binnenkort is het plaatsen van een gasgestookt systeem bij wet verboden. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle huizenbezitters moeten overstappen naar een duurzamere oplossing. Een populair alternatief van een ketel op gas (CV) is de warmtepomp. Gebaseerd op de info van onze specialisten check jij relevante tips betreffende een warmtepomp in Erica. Wat heb ik allemaal nodig? Wat zijn de verschillende tarieven? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle bruikbare details en vergelijk direct alle installateurs in Erica!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Erica? Hieronder bekijk je belangrijke tips & tricks. Kies voor een veelgestelde vraag en jij bekijkt meteen alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Erica?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Erica?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Erica

Ben jij er al mee bezig, het aanschaffen van een warmtepomp? De installatie van zo’n pomp is tamelijk gecompliceerd. Hierom is een handige warmtepomp installateur in Erica benodigd. Het selecteren van een erkende warmtepomp-installateur doet niet onder voor de uit te voeren werkzaamheden. Hij analyseert jouw huis, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check ARGO subsidie). Waar vind ik een erkende installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb jij allerlei creditaties die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificering

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-accreditatie

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de warmtepomp fabrikant erkend is.

 • OK CV label

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Wat rendeert het beste in mijn woning? Doorgaans heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema check je een overzicht.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Bron Totale kosten Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Combinatie MV / binnenlucht Vanaf €1.550 35 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water All electric en Hybride Lucht buitenaf €4.500 – €7.500 55 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Warmte-grondbron €13.000 – 17.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water All-electric Grondwaterbronnen €20.000 of hoger 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp profiteert van (warmte) ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht wc, keuken en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Een lucht-lucht systeem gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het apparaat werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt met behulp van een ‘airco achtig’ toestel. De warmte uit de lucht gaat via leidingen naar het binnendeel. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een krachtige compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt de warmte uit uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 7 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We maken onderscheid tussen een circuit dat gesloten of open is. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte omgezet naar direct inzetbare energie. Onder andere voor het verwarmen van je woning en voor warm tapwater. Te combineren met vloerverwarming en radiatoren. Dit systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Erica.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Soort Isolatie: verouderde en matig geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C resulteert in een hoog rendement. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwjaar: woningen gebouwd tot 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Ketel op gas: CV-ketels op leeftijd zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Normaal gesproken ontwaren we 2 verschillende producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Beperkt budget? En neig je naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Start nu ook met warmtepomp installateur Oostzaan.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De investering ligt tussen de €6.500 – €20.500 inclusief installatie. De populairste full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. De investering is vrij hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Nefit, Vaillant, Intergas, Atag, Remeha). Zo’n hybride apparaat is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel is nodig als het koud is in huis, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in verhouding met een all-electric installatie. Minder fraai is het feit dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een prima product is een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Erica

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Erica

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat is de prijs van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Louter de kostprijs van de pomp is niet erg volledig. Er zijn namelijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarbij is er een subsidieregeling die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het stroomverbruik zal toenemen. Al deze kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Erica te analyseren.

Model warmtepomp Prijs pomp Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3800 €1800 €1300 4 jaar
Lucht-water €6000 €2300 €2700 8 jaar
Bodem-water €14100 €5500 €4700 13,5 jaar
Water-water €18900 €5200 €5500 16,6 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Emmen?
Straks moeten we van het aardgas af. De komende jaren gaan veel woningen wijken naar elektrisch verwarmen (warmtenet). Het rijk geeft (ook in de gemeente Emmen) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Profiteer snel van deze vorstelijke subsidieregeling. In veel gevallen krijg je tot wel 50% van de kosten. Belangrijk: subsidie warmtepomp Erica is alleen van toepassing op producten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1600 en €5500. Het totale bedrag heeft te maken met het merk, vermogen en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke extra kW incasseer je honderd euro extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de CLINT CHA/ML/ST/WP 202-P heeft €5.400,00 subsidie en voor de NRGTEQ TNG20 (W/W) heb je recht op €3.800,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Erica

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Echter, deze consumeren wel de nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De energierekening is dan verleden tijd. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en ook vakmannen zijn er genoeg. Zonnecellen worden goedkoper, en gaan langer mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen om je doel te realiseren: een energieneutrale woning. Ook interessant: warmtepomp in Zeijerveen plaatsen.

De warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie via ventilatiestromen (lucht), gezamenlijk met reguliere energie (stroom). Op basis daarvan kan het product op milieuvriendelijke wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit kan door de inwendige compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €2850 – €4600. Wat betreft de energiekosten: we hebben het al snel over €390 per 365 dagen. Zonnecellen samen met de elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om je energiecontract op te zeggen in de provincie Drenthe.

Ga vandaag nog besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen