Warmtepomp Boven-Leeuwen

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De welbekende CV-ketel is straks verleden tijd. Vanaf komend jaar is het aanvragen van een ketel op gas geen optie meer. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Met z’n allen zullen we moeten switchen naar andere innovatieve mogelijkheden. Een populair alternatief van gas is de warmtepomp. Door onze website lees jij alle informatie voor een warmtepomp in Boven-Leeuwen. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat kost het? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Vind alle relevante info en tips en ontdek de meest vakkundige installateur in Boven-Leeuwen!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Boven-Leeuwen? Middels onze expertise lees je nuttige info. Klik op een van de vragen hieronder, en ontdek eenvoudig alle info.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Boven-Leeuwen?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Boven-Leeuwen?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Boven-Leeuwen

Iets voor jou, het investeren in een warmtepomp? De installatie van zo’n apparaat is nogal gecompliceerd. Hierom is een vakbekwame warmtepomp installateur in Boven-Leeuwen benodigd. Het kiezen van een bedreven warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De specialist neemt jouw huis onder de loep, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Weider warmtepomp). Waar vind ik een deskundige installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei bevoegdheden die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificering

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 certificaat

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-accreditatie

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Voor welk systeem moet ik gaan? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema hieronder tref je een overzicht.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron De kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.350 40 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Lucht van buiten €4.000 – €7.500 55 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Volledig elektrisch Bodemwarmte €14.000 – 17.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Standalone Waterbronnen €18.000 of hoger 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp neemt warmte uit de ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Een lucht-lucht systeem haalt de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het systeem werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit met ventilator. De warmte uit de lucht wordt overgedragen naar een systeem in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een speciale compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp profiteert van “gratis” warmte uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We differentiëren een circuit dat gesloten of open is. De ‘gevangen’ warmte wordt getransformeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmingssysteem en warm water voor de badkamer. Geschikt voor radiatoren en vloerverwarming. Het systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Boven-Leeuwen.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Mate van isolatie: Gedateerde woningen en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn minder geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C resulteert in aantrekkelijke opbrengsten. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwtijd huis: huizen opgeleverd voor 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • HR-ketel: Oudere cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een full electric of hybride warmtepomp?

In de praktijk maken we onderscheid tussen twee variërende type producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Gaat jouw voorkeur uit naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Maashees.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de bodem, grondwater of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €7.000 – €18.000 (inc. boring en aansluiten). De meest efficiënte full electric systemen zijn de grondwater- en bodem systemen. De investering is vrij hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Atag, Intergas, AWB, Nefit, Remeha). Zo’n hybride oplossing kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel ondersteunt als de vraag naar warmte hoog is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in vergelijking met een standalone installatie. Belangrijk: dit betekent dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een prima toepassing betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Boven-Leeuwen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Boven-Leeuwen

De eerste vraag is vaak: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Enkel de prijs van het apparaat is eigenlijk maar het begin. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarnaast heb je soms recht op subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het gasverbruik wordt minder echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle soorten kosten en baten moet je noteren om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Boven-Leeuwen te bepalen.

Type warmtepomp Prijs pomp Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €1400 €2000 5,5 jaar
Lucht-water €5800 €2200 €2700 8,5 jaar
Bodem-water €14000 €3700 €3400 12,5 jaar
Water-water €18800 €5800 €4800 16 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente West Maas en Waal?
Het duurt niet lang, en dan gaat de gaskraan helemaal dicht. Nog heel even, en dan gaan veel huizen overstappen op duurzame alternatieven (warmtenet). De overheid hanteert (ook in de gemeente West Maas en Waal) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het gaat om een gulle subsidieregeling. Vaak krijg je de helft van de kosten. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Boven-Leeuwen kan jij uitsluitend toepassen op apparaten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1750 tot €4550. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt is een afgeleide van het merk en type, het aantal KW en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Per extra KW verdien je €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een actueel voorbeeld: de Buderus Logatherm GWPL – 35 heeft €4.600,00 subsidie en bij de CLINT CWW/K/WP 131 heb je recht op €6.600,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Boven-Leeuwen

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul hebben de toekomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Echter, deze installaties verbruiken veel stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Jouw energienota naar €0,00. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en ook vakmannen zijn er genoeg. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en gaan langer mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. De zonneboiler ondersteunt jou bij het bereiken van energieneutraal leven. Lees nu verder over warmtepomp in Ulvenhout plaatsen.

Warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron middels ventilatie (lucht) en combineert dat met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Zodoende kan het op duurzame manier water verwarmen. Dit is mogelijk middels ingebouwde compressors. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2500 tot €4700. Wat betreft de energiekosten: ga maar uit van ongeveer €400 per jaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen samenvoegen is het beste om om de stroomkosten te drukken in de provincie Gelderland.

Besparen? Vraag offertes op!

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen